Hvordan beregner jeg alderen på en hund? Hvor lenge bor hunder hjemme? aldersforhold mellom hund og menneske

Innholdsfortegnelse:

Hvordan beregner jeg alderen på en hund? Hvor lenge bor hunder hjemme? aldersforhold mellom hund og menneske
Hvordan beregner jeg alderen på en hund? Hvor lenge bor hunder hjemme? aldersforhold mellom hund og menneske
Anonim

En hund er ikke bare en venn av mennesker. Innholdet er også et stort ansvar. Derfor møter omsorgsfulle eiere før eller siden spørsmålene om hvilken menneskealder kjæledyret tilsvarer, hvilken fysisk tilstand det er i, hvilke faktorer som kan påvirke forventet levealder og hvordan man kan forlenge levetiden til et kjæledyr. I artikkelen skal vi se på hvordan man beregner alderen på en hund, hvor gammelt et kjæledyr regnes som en valp, og hva som påvirker levetiden til et kjæledyr.

Hvordan bestemmer jeg alderen på en hund?

Hvis eierne adopterte et kjæledyr fra gaten eller tok det fra et krisesenter, er det helt naturlig at de lurer på hvordan hundenes alder vurderes og vil vite hvor lenge en firbeint venn levde. For å bestemme det, bør du først og fremst undersøke tilstanden til hundens tenner. Ved 10 år er mangel muligdeler av tennene og tilstedeværelsen av store områder med tannstein. Dette avhenger i større grad av levestandarden til hunden, så for et mer nøyaktig resultat bør følgende faktorer analyseres:

  1. Øyetilstand. Med alderen blir det hvite i øyet uklart, og synet svekkes.
  2. Ulls utseende. Hos en ung hund er pelsen skinnende, vokser raskt tilbake, huden er stram. Et modent dyr har grått hår og slapp hud.
  3. Tilstanden til de indre organene. Det kan bare bestemmes ved røntgen eller ultralyd.
  4. Hvordan beregnes alder hos hunder?
    Hvordan beregnes alder hos hunder?

Hvorfor trenger jeg å vite alderen på en hund?

For å opprettholde helsen til kjæledyret og forlenge dets levetid, er det viktig å vite alderen på hunden. Det er nødvendig for veterinærer for rettidig vaksinasjon. For et ungt dyr må prosedyren utføres årlig, deretter reduseres frekvensen, siden immunitet allerede er dannet, og injeksjonen kan bli en uutholdelig belastning på kjæledyrets kropp.

Du må beregne alderen på hunden for å vite når du skal sterilisere hunden. Eksperter anbefaler å utføre operasjonen for dyr som ikke er eldre enn 9 år, uavhengig av fødselshistorien. Kirurgisk inngrep for eldre hunder i fremtiden kan forårsake neoplasmer. Akkurat som tidlig sterilisering før 5 måneders alder, skader det en skjør kropp alvorlig.

For hanner utføres kastrering. Eierne bestemmer selv når og om manipulasjon er nødvendig. Hovedsaken her er helsekjæledyr. Noen ganger tåler en voksen og frisk hund kirurgi bedre enn et ungt og sykt dyr. Kastrering er ønskelig å gjøre under modningen av hunden. Etter sju år, selv om hunden er frisk, er det farlig å gjøre det.

Hvordan bestemme alderen til en hund med tenner
Hvordan bestemme alderen til en hund med tenner

Den enkleste måten

Den enkleste måten å beregne alderen til et dyr i forhold til et menneske, er å likestille ett hundeår med syv menneskeår. Denne teknikken ble mye brukt i midten av forrige århundre etter forslag fra veterinærer, som gikk ut fra gjennomsnittlig levealder for en person. Alderen til en hund regnes som følger: 7 menneskeår er lik 10 hundeår. På grunn av den enkle beregningen har denne metoden blitt utbredt, men den tar ikke hensyn til mange sosiale forhold.

En person i nesten en fjerdedel eller en tredjedel av livet er under foreldrenes omsorg, han studerer, lærer seg reglene for atferd i familien og samfunnet. Dyret har ikke en slik mulighet. Dermed tilsvarer en år gammel valp et femten år gammelt menneske.

I tabellen kan du se alderen på hundene oversatt til menneske.

hvordan beregne alderen på en hund
hvordan beregne alderen på en hund

Lebeaus teori

Den franske veterinæren A. Lebo la i 1953 frem en teori etter å ha studert de generelle stadiene av vekst og utvikling av menneske- og hundekroppen. Det tar hensyn til den aktive perioden med vekst og utvikling av valpen. Lebeau sammenlignet pubertet, modenhetsalder og forventet levealder.

I følge dataene gitt i teorien er det første året av en hunds liv lik 15år av en persons liv. Deretter kan du beregne alderen på hundene slik:

  • Et to år gammelt dyr tilsvarer et menneske i en alder av 24 år, derfor er det andre året allerede lik 9 menneskeår;
  • hvert neste leveår tilsvarer fire menneskeår.

Det er verdt å merke seg at denne teorien ikke tar hensyn til de individuelle egenskapene til hundens utvikling, avhengig av størrelsen på rasen.

hundens alder i menneskelige termer
hundens alder i menneskelige termer

Kleibers lov

I følge Kleibers lov tilsier stoffskiftet i forhold til dyrets vekt at store dyr bør leve lenger. Imidlertid viste et forsøk på å koble avhengigheten av alder og den metabolske loven om "trekjerdedeler" seg å være en fiasko. Dessuten er det et omvendt forhold hos hunder: representanter for små raser lever mye lenger. For å være rettferdig er det viktig å merke seg at Klaibers lov fungerer på andre varmblodige representanter for dyreverdenen, som varierer i størrelse fra en mus til en elefant.

Forholdet mellom menneskets og hundens alder avhenger direkte av dyrets rase. Du kan beregne alderen på en hund slik: 78 år gammel menneskealder tilsvarer: 10 år gamle kjemperasehunder, 12 år gamle representanter for store raser, 14 år gamle hunder av middels raser og 15 år -16 år gamle kjæledyr av små raser. Dette fenomenet har blitt observert hos mus, hester og til og med mennesker, men det er mest utt alt hos hunder.

Den generelle regelen for dyreverdenen, å knytte forventet levealder med hjerterytmen til et dyr, gjelder derfor heller ikke her. Ifølge ham, hjertetgjør 1 milliard sammentrekninger i løpet av livet. Små raser har høyere hjertefrekvens og lever lenger. Så vekten til en mastiff er 80 kg, som er henholdsvis 40 ganger vekten av en chihuahua, i henhold til Kleibers lov skal han leve 2,5 ganger lenger. I virkeligheten lever 1,5 ganger mindre. Mest sannsynlig er hele poenget at konsentrasjonen av IGF som frigjøres gjennom livet bremser den naturlige prosessen med celledød, som er lavere hos hunder med små raser. Som et resultat av dette reduseres aldring, og risikoen for aldersrelaterte sykdommer reduseres.

til hvilken alder er en valp
til hvilken alder er en valp

Aldersbestemmelse etter tenner og kroppstilstand

Veterinærer og hundeoppdrettere kan bestemme alderen til en hund ved hjelp av tennene, dens utseende.

Hovedfaktorer for å bestemme alder etter tenner:

  • tennene bryter ut ved 1,5-2 måneders alder;
  • barnetennene begynner å endre seg til permanente tenner fra 4 måneder;
  • tannskift stopper ved 8 måneders alder;
  • når hunden blir to år gammel, begynner beinformasjonene å slites ned;
  • i en alder av 7 kan effekten av sliping observeres på hver tann;
  • Ved 9-10 års alder begynner tennene å falle ut.
hund 15 år
hund 15 år

Hovedfaktorer for å bestemme alder etter kroppstilstand:

  • i et gammelt dyr forsvinner klarheten i blikket;
  • unge hunder er aktive, fysikken er tonet, musklene er utt alt;
  • Hunder i tidlig alder har en skinnende, silkeaktig og myk pels.

Ifta hensyn til alle disse faktorene, kan du bestemme den omtrentlige alderen til kjæledyret uten hjelp fra en spesialist. En 15 år gammel hund vil for eksempel ikke jage deg og hente en pinne, ikke være i stand til å tygge bein og få synsproblemer.

Fram til hvilken alder anses en hund som en valp?

Det er ingen klare tidsbegrensninger. De bestemmer til hvilket tidspunkt hunden er en valp, og fra hvilket tidspunkt det er en voksen hund. Alt avhenger av en rekke indikatorer og faktorer: rase, vekstforhold, genetikk, ernæringskvalitet, tilstedeværelse eller fravær av trening. I gjennomsnitt, hos de fleste dyr, skjer hovedperioden med fysisk utvikling og psyko-emosjonell utvikling i det første leveåret.

hvor lenge bor hunder hjemme
hvor lenge bor hunder hjemme

Det er flere stadier i utviklingen av hunder:

  1. Sutter. Varer fra fødselsøyeblikket til mor slutter å amme valpen.
  2. Valp. Denne perioden varer fra en og en halv til seks måneder. Tilsvarer et barn på 10 år.
  3. Ung vekst. På dette tidspunktet opplever hunden hormonelle endringer som varer fra seks til 12 måneder. Om et år tilsvarer en hunds alder 15 år på et menneske.
  4. Modning. Denne livsperioden varer fra ett til tre år, utseendet til hunden dannes og karakteren manifesteres. Ved tre år tilsvarer en hunds alder 28–30 menneskeår.
  5. Videre regnes hunden som et kjønnsmodent individ. Ved 10 år kan et dyr betraktes som en "begynnende pensjonist", ved 20 år ogeldre er en gammel mann.

Hvor lenge lever hunder

Hjemme lever små hunder opptil 20 år, mellomstore raser opptil 15 år, store individer opptil 8-10 år. Det er også verdt å vurdere rasen og risikoområdet, siden avlede hunder er disponert for visse patologier.

For nesten 10 år siden gjennomførte British Veterinary Academy en interessant studie. Resultatene hans var veldig imponerende og viste at hunder visuelt (snuteparti, kroppsstørrelse) som ligner ulver, lever lenger enn dyr avlet ved seleksjon.

Lite mindre enn halvparten av kjæledyrene dør av alderdom, med bare 8 % av dette tallet når de fyller femten. Dødsårsaken hos 64 % av hundene er ulike sykdommer eller eutanasi. Blant sykdommene som fører til død, rangerer kreft først, etterfulgt av patologier i det kardiovaskulære systemet.

Anbefalt: