Mastocytom hos hunder (mastcelletumor hos hunder). Hva er denne sykdommen? Årsaker, behandling, prognose
Mastocytom hos hunder (mastcelletumor hos hunder). Hva er denne sykdommen? Årsaker, behandling, prognose
Anonim

Mastocytom er en neoplasma som påvirker huden til et dyr, som dannes av mastceller. Mastocytom hos hunder er en ganske vanlig sykdom og utgjør 22-25 % av alle hudsykdommer. Oftest rammer sykdommen en firbeint venn fra ni er, men den kan også dukke opp i en tidligere alder.

Mastcelletumor hos hunder
Mastcelletumor hos hunder

Mastcellesvulst hos hunder

Det spiller ingen rolle hvilket kjønn dyret har: neoplasmer kan utvikle seg hos både hanner og hunner. Imidlertid, ifølge observasjoner fra eksperter, er noen raser oftest mottakelige for sykdommen og utgjør en risikogruppe. Disse inkluderer labradorer, boksere, bulldoger, bostonterriere, settere, pitbuller og Sharpeis, som lider av sykdommen oftere enn andre.

Mastocytom hos hunder er en mastcellesvulst i huden. Hvis flere klynger av slike svulster observeres, kalles sykdommen mastocytose. Tumorer dannes fra muterte mastceller.

Mastocytom hos hunder
Mastocytom hos hunder

Mastceller, eller mastceller, er celler i immunsystemet som er involvert i dannelsen av adaptiv immunitet og finnes i bindevev. De inneholder spesielle granuler som består av heparin, histamin, interleukiner og nøytrale proteaser, som utløser forsvarsmekanismer som tar sikte på å beskytte kroppen mot ytre og indre stimuli.

Hvordan og hvorfor sykdommen utvikler seg

Mastceller befinner seg hovedsakelig under huden nær lymfeknuter og blodårer. Ved konstant eksponering for negative faktorer modifiseres mastceller og mastocytom dannes hos hunder, årsakene til disse er ikke fullt ut forstått.

Spesialister mener at årsaken til sykdommen er en mutasjon av onkogenet, som er involvert i hematopoiesis og vekst av mastceller. Å endre dette genet kan forårsake kreft.

Hvordan svulsten oppfører seg avhenger av to faktorer:

  1. Fra lokale og systemiske effekter på kroppen til dyr av vasoaktive stoffer frigjort fra mastocytter.
  2. Fra svulsters evne til å metastasere og infisere indre organer med kreftceller.

Lokal reaksjon på de frigjorte vasoaktive stoffene kan være forskjellig: ødem, sår, erytem på stedet for neoplasma.

Systemiske reaksjoner inkluderer magesår, perforering av veggene i magen og tarmene, noe som resulterer i peritonitt.

Det er ikke uvanlig at mastocytom hos hunder utvikler seg systemisk når mastceller formerer segi mange indre organer: milt, lever, benmarg og andre. I dette tilfellet utvikler sykdommen seg til mastocytose.

Klassifisering av mastocytom

Mastocytomer kan være av flere typer:

  1. Solitary single – preget av langsom vekst.
  2. Solitære neoplasmer som metastaserer til lymfeknuter.
  3. Flere svulster.
  4. Mastcelleleukemi eller mastocytose.

Et trekk ved mastocytter er at de kan oppstå både med alvorlige symptomer og asymptomatisk.

Biokontroll på Kashirka
Biokontroll på Kashirka

Det er vanlig å skille mellom tre stadier av mastcellesvulster hos hunder:

  1. I første grad dannes neoplasmer i huden og er godartede. De kan være store og vanskelige å operere, men det er ingen risiko for spredning til andre organer og områder på kroppen.
  2. I det andre stadiet dannes det svulster i det subkutane laget. Det er noen tegn på malignitet her, og derfor er det ikke kjent hvordan cellene vil reagere på behandlingen.
  3. I tredje grad påvirkes dype subkutane områder. Et slikt mastocytom er ganske aggressivt og krever en spesiell tilnærming i behandlingen.

Utseende av mastocytom

Mastocytom hos hunder karakteriseres ofte som en etterligning fordi den kan anta en rekke former og etterligne enhver hudsykdom. Neoplasmer kan se ut som vanlige vorter og som våt dermatitt, mens det er ganske vanskelig å identifisere en farlig sykdom, og noen ganger umulig utenspesialundersøkelse.

Symptomer på sykdommen

I halvparten av tilfellene påvirker en mastcellesvulst huden på hundens kropp, men kan oppstå på hodet, halsen og snuten. Noen ganger manifesterer sykdommen seg i halsen, fordøyelsesorganene eller nesen. På grunn av det faktum at mastcellom er vanskelig å diagnostisere, stiller veterinærer ofte en falsk diagnose og foreskriver feil behandling. Enhver neoplasma må studeres nøye.

Oftest ser mastocytomer ut som mellomstore knuter som forårsaker kløe. Hunden begynner å gre dem og formasjonene blir røde og betente. Hårtap er observert i området av svulsten. Når du berører svulsten, viser dyret angst, fordi de er ganske smertefulle. Mastocytom utvikler seg både raskt og sakte.

Hvordan diagnostisere en svulst

Det er praktisk t alt ingen spesifikke manifestasjoner som karakteriserer neoplasmer, men de kan lett diagnostiseres med en biopsi. En tynn nål brukes til å ta materialet, slik at hunden praktisk t alt ikke føler smerte. De beslaglagte materialene sendes til laboratoriet for en grundig undersøkelse.

Cellene som utgjør et mastocytom er store og runde. De inneholder stoffer som kan forårsake oppkast, magesår, sjokk og død.

mastceller
mastceller

Mastocytomceller er veldig uforutsigbare. Selv i dag er det ingen hundre prosent evne til å skille svulster som vil gå aggressivt, gjenta seg, metastasere eller føre til død frakurerbare svulster.

Onkologiske sykdommer er ganske nøyaktig diagnostisert ved "Biocontrol"-klinikken. Veterinærklinikken har spesialisert seg på slike sykdommer og har nødvendig utstyr.

For å bestemme prognosen for sykdommen, er det nødvendig å identifisere graden av differensiering av utdanning korrekt, som vil vise hvordan ondartede celler er forskjellige fra godartede og hva som er sannsynligheten for en kur.

Hva diagnosen er basert på

For riktig diagnose gjennomføres en rekke kliniske tester som gir en detaljert ide om sykdomsforløpet. For eksempel utfører veterinærklinikken "Biocontrol" på Kashirka diagnostikk:

  • studie av data om sykdomsforløpet, undersøkelse av et kjæledyr, en omfattende studie;
  • biokjemisk og fullstendig blodtelling;
  • abdominal ultralyd for å oppdage eller utelukke metastaser;
  • Røntgen av thoraxregionen i bilaterale og dorsoventrale projeksjoner;
  • aspirasjonsbiopsi av sammensetningen av lymfeknutene som er de første som blir infisert;
  • kliniske benmargsstudier.

Veterinærklinikken "Biocontrol" på Kashirka har spesialisert seg på behandling av hunder fra onkologi siden 1965 og bruker alle kjente behandlingsmetoder.

Mastocytombehandlingsmetoder

Når en sykdom som mastocytom oppdages, foreskrives behandling med en av metodene:

  1. Kirurgisk - fjerning av neoplasma. Denne metoden brukes hvis det er mulig å fjerne en mastcellesvulst,mens man fanger 2-3 cm sunt vev som ligger under formasjonen. Det er fornuftig å fjerne en mastocytom bare i det første og andre stadiet, fordi sykdommen raskt kan spre seg til nærliggende vev. Før operasjonen får hunden antihistaminbehandling for å forhindre anafylaktisk sjokk og en allergisk reaksjon.
  2. Stråleterapimetode. Det utføres som hoved- og tilleggsbehandling. Resultatet avhenger av differensieringen av celler og størrelsen på neoplasma. Strålebehandling brukes dersom svulsten ikke kan fjernes og mastocytomcellene har lavt differensieringsnivå. Som et tilleggstiltak ved kompleks behandling er bestråling indisert før og etter operasjon for store formasjoner.
  3. Kemoterapimetoden. Det brukes i nærvær av ondartede neoplasmer med metastaser til regionale lymfeknuter. Betydningen av denne metoden er bruken av visse medisiner som blokkerer utviklingen av celler med visse reseptorer. Tilstedeværelsen av slike reseptorer bestemmes ved immunhistokjemisk analyse, ved å undersøke sammensetningen av svulsten.
Mastocytombehandling hos hunder
Mastocytombehandling hos hunder

Resultatene av alle behandlingsmetodene avhenger av sykdomsforløpet og dens stadium. Ved behandling av det første og andre stadiet av sykdommen med en gjennomsnittlig eller god grad av differensiering av tumorceller kan således dyret etter behandling leve i gjennomsnitt i mer enn to år. I tredje og fjerde trinn og med lav grad av differensiering etter behandling vil hunden ikke leve mer ennseks måneder.

Hvordan en hunds mastocytom reagerer på kjemoterapi

I et typisk kjemoterapiregime foreskrives "Prednisolon", hvor doseringen beregnes avhengig av dyrets vekt. Etter to uker med å ta stoffet, blir resultatene sjekket. Og hvis ingen positiv effekt påvises, foreskrives neste cellegiftprotokoll, som består av cyklofosfamid, vinblastin og prednisolon

"Prednisolon" brukes oftest for mastocytomer. Dyr tåler det godt og administrasjonstiden kan vare seks måneder. Hvis ingen nye svulster blir funnet under behandlingen, kan legemidlet seponeres.

Når du tar stoffet, kan kroppsvekten øke, appetitten og tørsten kan øke, hudinfeksjoner og kortpustethet kan oppstå. Mindre vanlig er fordøyelsesbesvær, magesår og pankreatitt. Hvis slike symptomer oppstår, foreskrives tilleggsbehandling for å redusere bivirkninger.

Hvordan Canine Mastocytoma reagerer på kjemoterapi
Hvordan Canine Mastocytoma reagerer på kjemoterapi

Hvis svulsten er lokalisert på vanskelig tilgjengelige steder eller den ikke kan fjernes, brukes kombinert kjemoterapi. Det hemmer veksten av svulsten og dens spredning i hele kroppen i lang tid, som kan beregnes i uker, måneder og år. Fullstendig eliminering av en mastcelletumor er ikke mulig, men noen dyr kan leve noen år til og nå biologisk alderdom.

Observasjon etterterapi

Alle dyr som behandles for mastocytom bør være under konstant tilsyn av veterinæronkologer. For eksempel overvåker "Biocontrol", en veterinærklinikk som spesialiserer seg på behandling av onkologi, hver pasient.

Ved tidlig oppdagelse og rettidig behandling av en tilbakevendende svulst øker sjansene for å forlenge dyrets levetid. Vanligvis utføres undersøkelsen av hunden med intervaller på halvannen til to måneder etter kirurgisk fjerning av mastocytom og hver tredje uke ved kjemoterapi. Med jevne mellomrom vil spesialister ta de nødvendige testene.

Hva er spådommene?

Til tross for at med en sykdom som mastocytom hos hunder er prognosen vanskelig, er det fortsatt noen tegn som kan vise en positiv utvikling i sykdommen. Oppførselen til et mastocytom påvirkes av svulstens klassifisering og stadium, samt hundens alder. Mye avhenger også av immunhistokjemiske studier, som bestemmer antall endrede celler og effektiviteten av behandlingen.

Mastocytom hos hunder prognose
Mastocytom hos hunder prognose

Dermed kan et dyr med et høyt differensiert mastocytom leve lenge nok, med et moderat differensiert mastocytom, forventet levealder varierer fra ett år til tre år, og med et dårlig differensiert, fra 6 til 12 måneder.

Faktorer som påvirker tumoratferd

  1. Differensieringsgrad.
  2. stadiet der svulsten ble oppdaget.
  3. Plassering av neoplasma. Den dårligste prognosen gis for svulster lokalisert i munnen og videreslimhinne.
  4. Størrelsen på svulsten. Jo større mastocytom, jo mindre sjanse for et gunstig resultat.
  5. Utviklingsintensitet. Med den raske veksten av neoplasma og skade på nærliggende vev, reduseres sjansene for bedring kraftig.
  6. Symptomer på skade på fordøyelsessystemet indikerer forsømmelse av sykdommen.
  7. Aldersgruppe av dyr. Jo eldre kjæledyret er, desto vanskeligere er behandlingen.
  8. Kjønn på hunden. Studier viser at menn tåler kjemoterapi dårligere enn kvinner.
  9. Dyrerase. Hos noen kan mastocytom diagnostiseres i tidlige stadier, for eksempel hos boksere. I andre manifesterer sykdommen seg bare i en forsømt tilstand. Sharpei er et slående eksempel.

Forebyggende tiltak

Dessverre er det ingen måte å forhindre dannelsen av en mastcellesvulst. Den eneste anbefalingen for eiere av hunder, spesielt de som tilhører risikogruppen, er konstant overvåking av huden til en firbent venn, og sjekker om det finnes forskjellige sel. Det vil også være nyttig å regelmessig ta tester og besøke spesialister.

Mastocytom er et ganske alvorlig og sammensatt problem både når det gjelder diagnose og behandling. Sykdommen krever en kvalitativ studie. Hva er et mastocytom hos en hund, om det skal opereres eller ikke, hvordan det skal behandles og om det er mulig å kurere - slike spørsmål svermer i hodet på enhver god eier. Alt avhenger av stadiet der sykdommen ble oppdaget, og på resultatene av den foreløpige undersøkelsen. Med et gunstig behandlingsresultat, den firbeinte vennenhar alle muligheter til et ganske langt liv (etter hundestandarder).

Anbefalt: