Hvordan fødsel stimuleres på fødeinstitusjonen: konsept, oppførselstrekk, indikasjoner for stimulering, fordeler og ulemper med metoden

Innholdsfortegnelse:

Hvordan fødsel stimuleres på fødeinstitusjonen: konsept, oppførselstrekk, indikasjoner for stimulering, fordeler og ulemper med metoden
Hvordan fødsel stimuleres på fødeinstitusjonen: konsept, oppførselstrekk, indikasjoner for stimulering, fordeler og ulemper med metoden
Anonim

Patrimonial aktivitet er en naturlig prosess lagt ned av naturen. Det oppstår etter at mors kropp er klar til å utvise det modne fosteret fra livmorhulen. I de fleste tilfeller skjer dette ved 38-40 ukers svangerskap. Dersom fødselen ikke har kommet i tide, kan den gravide trenge kunstig stimulering av fødselen på fødeavdelingen. Hvordan denne prosessen foregår, hvilke metoder som brukes, hva er deres fordeler og ulemper, les mer om dette i artikkelen.

Indikasjoner for arbeidsinduksjon

Arbeidsinduksjon ved 41 uker
Arbeidsinduksjon ved 41 uker

I noen tilfeller trenger en kvinne intervensjon utenfra for å starte en naturlig fødsel. Og det spiller ingen rolle om det er den første fødselen eller den neste, om den gravide har ligget på gulvet lenge før.konservering eller kom inn på avdelingen med rier. Alt avhenger av de individuelle egenskapene til organismen. Det er en rekke indikasjoner for fødselsinduksjon på sykehuset:

  1. Overwearing. Ved 40 obstetriske uker anses babyen som 100 % moden, selv om fødselen kan begynne ved 38 eller 39 uker. Hver sak er unik. Inntil 41 uker overvåker leger som regel fortsatt den gravide kvinnen, og anbefaler naturlige måter å stimulere arbeidskraft i denne perioden, men etter denne perioden begynner de å ta avgjørende grep. Overgestasjon er full av aldring av morkaken og en endring i konsistensen og fargen på fostervannet, der giftstoffer samler seg. Denne tilstanden kan være farlig for fosteret.
  2. Vann passerer uten at fødselen begynner. Hvis det har gått 12-24 timer siden fostervannet ble tømt ut, og riene ikke forsterkes, prøver legene å ikke utsette akutthjelpen.
  3. Stopp sammentrekninger. Det hender at den påbegynte fødselsaktiviteten plutselig blir avbrutt, riene avtar, og livmorhalsen jevner seg ikke ut.
  4. Problemer knyttet til normal utvikling av fosteret. Hvis vekten til babyen ved 40 uker er mindre enn 2500 g og mer enn 4500 g, utføres stimulering av medisinske årsaker. I det første tilfellet kan det hende at barnet ikke får de næringsstoffene det trenger, og i det andre tilfellet er inngrep i den naturlige prosessen nødvendig for å unngå komplikasjoner ved fødsel, som er forbundet med et stort foster.
  5. Kroniske patologier hos mor. Hvis en gravid kvinne har en historie med sykdommer i nyrer, hjerte, blodårer, blir stimulering utført allerede fra 38.uker.
  6. Flergraviditet. Som i det forrige tilfellet utføres intervensjon i fødselsaktivitet etter 38 uker, når babyene allerede er fullt modne, veier mer enn 2500 g og er klare til å bli født.

Fordeler med kunstig arbeidsinduksjon

Behovet for å indusere fødsel
Behovet for å indusere fødsel

I noen tilfeller er denne metoden viktig for både mor og foster. Men å fokusere kun på den estimerte fødselsdatoen er ikke verdt det. Før du tar en endelig beslutning, er en ultralydundersøkelse obligatorisk, ved hjelp av hvilken legen vurderer tilstanden til morkaken, mengden vann og andre indikatorer. I det normale svangerskapet utføres stimulering først etter 41 uker.

Fordeler med å gjøre dette:

  • redusere risikoen for fosteret under hypoksi og intrauterin vekstretardasjon;
  • lindring av en kvinnes tilstand under forverring av kroniske sykdommer og svangerskapsforgiftning;
  • gjenopptagelse eller stimulering av fødsel med svake rier.

Vanligvis har gravide kvinner en svært negativ holdning til innblanding i den naturlige prosessen, direkte relatert til fødselen av en baby. En god lege vil definitivt forklare hvordan fødselen stimuleres på fødesykehuset, og vil velge den beste måten for en kvinne. Alle manipulasjoner utføres kun i avdelingen og strengt under tilsyn av spesialister.

Ulemper med metoden

Enhver forstyrrelse av naturlig fødsel kan føre til uforutsigbare resultater. Derfor er det viktig å vurdere ikke bare proffene,men også ulemper ved stimulering. Sistnevnte inkluderer:

  • større smerte enn naturlig fødsel uten inngrep;
  • risiko for føt alt oksygenmangel;
  • besvær for en fødende kvinne ved bruk av en oksytocindråper for å indusere sammentrekninger;
  • stor sjanse for å få en baby med gulsott og problemer med nervesystemet.

De fleste eksperter motsetter seg narkotikastimulering. De mener at det er tilrådelig å utføre det kun ved livsnødvendighet, når det å vente på at den naturlige prosessen starter kan være farlig for mor og foster.

Måter å fremkalle fødsel på sykehuset

Hva skjer med en kvinne når fødselen stimuleres
Hva skjer med en kvinne når fødselen stimuleres

Før legen griper inn i fødselsprosessen, undersøker legen nøye byttekortet til den gravide. Først etter det bestemmes en spesifikk metode for å stimulere arbeidskraft. Hvordan denne prosedyren gjøres på fødesykehuset avhenger direkte av den valgte metoden:

  • løsning av fosterhinne;
  • foley kateterstimulering;
  • bruk av prostaglandiner (stikkpiller, geler);
  • using kelp;
  • amniotomi;
  • oxytocin drypper;
  • stimuleringspiller.

Alle metoder kan betinget deles inn i de der inngrep i fødselsprosessen utføres med medisiner, og andre som involverer en mekanisk effekt på livmorhalsen. De har alle sine fordeler og ulemper.

I noen tilfeller brukes kombinerte metoderstimulering av fødsel på fødesykehuset. Hvordan et slikt inngrep skjer avhenger av metodene som velges. For eksempel kan tare og gel brukes til å forberede livmorhalsen hos en gravid kvinne. Kombinerte metoder kan redusere risikoen for livmorhalsruptur under fødsel med 40 % og redusere sannsynligheten for å få et barn med hypoksi med nesten det halve.

Mekaniske metoder for stimulering

Metodene som er oppført nedenfor innebærer minimal bruk av medisiner for å starte fødselsprosessen. Disse inkluderer:

  1. Løsning av fosterhinne. Under en gynekologisk undersøkelse skiller legen membranene som forbinder livmoren til fosterblæren. Dette bidrar til produksjonen av prostaglandiner som er nødvendige for å aktivere fødselsprosessen. Manipulasjon er smertefri for en kvinne, men kan forårsake ubehag.
  2. Bruk av et Foley-kateter. Ved hjelp av dette urologiske verktøyet utfører gynekologer utvidelsen av livmorhalsen før fødselen på fødesykehuset. Stimulering er som følger: et kateter settes inn i livmorhalskanalen og fylles med vann i et volum på 30-60 ml. Som et resultat utvider livmorhalsen seg nok til at leger aktivt kan indusere fødsel. Ulempen med metoden er at riene svært sjelden starter av seg selv. Oftest tar en gravid kvinne i tillegg hull i fosterblæren og setter en dråpe med oksytocin.
  3. Stimulering av fødsel med tare. Denne mekaniske metoden for å utvide livmorhalsen er foretrukket fremfor bruk av et Foley-kateter. Tørre alger 2-3 mm tykke føres inn i livmorhalskanalen. Under påvirkningtarefuktigheten øker i volum i løpet av dagen med 5 ganger, og utvider derved livmorhalsen. Ulempen med metoden ligger i ubehaget som noen kvinner opplever under innføring av alger i livmorhalskanalen. Til tross for dette bruker gynekologer veldig ofte denne spesielle metoden for å stimulere fødselen på fødesykehuset ved 41 ukers svangerskap.
  4. Amniotomi. Hvis arbeidsaktiviteten til en kvinne er ganske svak, mens vannet ennå ikke har gått, kan prosessen akselereres ved å stikke hull i fosterblæren. Prosedyren utføres ved hjelp av et spesialverktøy. Etter piercing av føtalblæren bryter vannet og fødselsaktiviteten starter.

Bruker piller

P-piller
P-piller

Svært ofte brukes det reseptbelagte stoffet Mifepriston til å fremkalle fødsel på sykehuset ved 41 uker. Det er verdt å merke seg at det ikke bare brukes i dette tilfellet, men også for tidlig avbrytelse av svangerskapet, den såk alte medisinske abort.

En pille for å stimulere fødselen på fødesykehuset utstedes strengt tatt i nærvær av en lege. Legemidlet "Mifepriston" kan være ganske farlig hvis det tas i strid med instruksjonene. Kurset er som følger: den første tabletten med en dose på 200 mg tas umiddelbart, og den andre etter 24 timer. Hvis fødselen ikke er aktivert etter to dager, injiseres kvinnen vagin alt med prostaglandiner i form av en gel. Hvis pillen ga ønsket effekt, begynner fødselen vanligvis om et døgn. Samtidig, for å fremskynde prosessen til den gravide, blir fosterblæren piercet.

Hvis vannet brast, oglivmorhalsen er ennå ikke moden, den andre Mifepriston-tablett tas ikke 24, men 6 timer etter den første. Dette skyldes at en lang vannfri periode kan være farlig for fosteret.

Kontraindikasjoner

For å unngå de negative konsekvensene av kunstig interferens i den naturlige prosessen med fødselen av en baby, må legen på forhånd diskutere med den gravide pasienten alle punktene knyttet til stimulering av fødsel på fødesykehuset: hvordan prosedyre finner sted, hva er fordelene med den valgte metoden og andre nyanser. Det er viktig å ta hensyn til kvinnens helsetilstand, ta hensyn til resultatene av den siste ultralydundersøkelsen. Dette vil tillate rettidig identifisering av alle kontraindikasjoner for prosedyren:

  • keisersnitt som følge av en tidligere fødsel;
  • mismatch mellom størrelsen på hodet til fosteret og bekkenet til kvinnen;
  • feil plassering av foster eller morkake;
  • utilfredsstillende tilstand for fosteret;
  • for tidlig morkakeavløsning;
  • diabetes mellitus hos en gravid kvinne;
  • hypertensjon.

Når en av tilstandene nevnt ovenfor oppdages hos en gravid kvinne, stimuleres ikke kvinnen med medisiner, men er forberedt på operasjonen.

Effekter av fødselsinduksjon for mor og baby

Hvorfor er arbeidsinduksjon nødvendig?
Hvorfor er arbeidsinduksjon nødvendig?

Enhver inngripen i arbeidet med kroppen til en gravid kvinne er en risiko. Men konsekvensene av å stimulere fødselen på sykehuset kan være mye mindre farlige enn å overbære fosteret. Det må huskes at mens en kvinne ved 42 uker av svangerskapet ventersammentrekninger, lider barnet på dette tidspunktet av mangel på oksygen og næringsstoffer på grunn av den aldrende morkaken. Mengden fostervann etter 40 uker avtar også gradvis, noe som ikke gagner babyen.

En kvinne bør ikke være redd for stimulering hvis hun har indikasjoner på dette. Hvis livmorhalsen er umoden ved 40 uker av svangerskapet, vil legen på det sterkeste anbefale at du begynner å myke den på en av måtene beskrevet ovenfor. Som praksis viser, er de fleste kvinner redde for droppere med oksytocin. Men på de fleste fødeinstitusjoner administreres dette stoffet etter at livmorhalsen har modnet, mens sammentrekningene ikke er effektive nok. I alle fall blir behovet for dette stoffet evaluert av legen. En gravid kvinne bør stole fullt ut på sin erfaring og profesjonalitet.

Kan jeg fremkalle fødsel hjemme?

Fremkalle fødsel med mat
Fremkalle fødsel med mat

Etter 40. uke av svangerskapet, når fødselen ikke har kommet i tide, kan en kvinne prøve å starte den naturlige prosessen på egen hånd. Slike metoder innebærer å øke fysisk aktivitet og legge om kostholdet. Faktum er at mange gravide kvinner har litt erfaring eller hørt fra vennene sine om hvordan fødselen stimuleres på fødesykehuset, så de prøver å utsette dette øyeblikket på alle mulige måter eller unngå det helt.

For å starte den naturlige prosessen med fødselen av en baby hjemme, kan du bruke:

  1. Samleie uten kondom. Forskere har bevist at det finnes i hannenprostaglandiner bidrar til utjevning av livmorhalsen i sædceller, noe som er spesielt viktig når graviditeten nærmer seg sin logiske konklusjon.
  2. Nipplemassasje. Det kan virke rart, men en slik massasje hjelper virkelig å trekke sammen livmoren og tidlig fødsel.
  3. Lange turer ute. De kan klassifiseres som moderat fysisk aktivitet, som å vaske gulv for hånd, gå over trapper osv.
  4. Varmt bad. Moderat varmt vann, sammen med aromatiske oljer, hjelper til med å slappe av muskler og aktivere fødsel.
  5. Spesielle måltider. Kvinner som drømmer om å fremskynde fødselen anbefales å lene seg på ananas, rødbeter, bringebærte (fra bladene), rips og fersk persille. Alle disse produktene bidrar til å flate ut livmorhalsen, det vil si at de fungerer som naturlige prostaglandiner.

Tilbakemeldinger om arbeidsinduksjon

Arbeidsinduksjon hjemme
Arbeidsinduksjon hjemme

Mange kvinner er kjent med situasjonen når fødselen ikke startet i tide eller denne aktiviteten ikke var aktiv nok. I dette tilfellet tyr noen av dem til hjemmemetoder, mens andre stolte på hjelp fra leger. Etter vurderingene å dømme, er stimulering av arbeidskraft på sykehuset ganske enkelt. Jenter merk at:

  • det gjorde vondt, men veldig raskt;
  • neste gang vil også godta stimulering;
  • da fosterblæren ble punktert, viste det seg at vannet var mørkt, så det ble besluttet å indusere fødseloksytocindrypp.

Generelt sett reagerer gravide positivt på stimulering ved behov. Det eneste negative de kaller: veldig sterke og smertefulle rier, som det imidlertid er fullt mulig å overleve av hensyn til fødselen til et sunt barn.

Anbefalt: