Hemorroider under graviditet: symptomer, behandling og konsekvenser

Innholdsfortegnelse:

Hemorroider under graviditet: symptomer, behandling og konsekvenser
Hemorroider under graviditet: symptomer, behandling og konsekvenser
Anonim

I følge statistikk oppsøker hver tredje kvinne lege med et problem med hemoroider under svangerskapet. I motsetning til hva mange tror, er ikke sykdommen en normal fysiologisk prosess under fødsel. Dette er en sykdom som krever en integrert terapeutisk tilnærming, ellers kan alvorlige konsekvenser ikke unngås. Informasjon om hvordan du behandler hemoroider under graviditet bør gis av en lege. Bare han kan i tilstrekkelig grad vurdere hensiktsmessigheten av å foreskrive et bestemt legemiddel.

Hemorroide formasjoner
Hemorroide formasjoner

Mekanisme for utvikling og trekk ved sykdommen

Hemorroider er en utbredt vaskulær patologi som rammer både kvinner og menn. Hos mange gravide blir sykdommen diagnostisert for første gang, siden fødselsperioden fungerer som en provoserende faktor for utviklingen av sykdommen.

Hos hver person er analkanalen omgitt av kavernøse plexuser, som både vener og arterier passerer. Disse hemorroideformasjonene er nødvendige for å regulere prosessen med blodfylling i anus. Dette sikrer normal funksjon av endetarmen: avføringen holdes sikkert i den, og immunbarrieren mellom miljøet og kroppen opprettholdes.

Under påvirkning av ulike faktorer kan det oppstå en inflammatorisk prosess eller blokkering av blodårer. Det naturlige resultatet er en reduksjon i tonen deres. Under blodtrykket slapper også veggene i endetarmens kar, som et resultat av at dannelsen av hemoroider oppstår. Under avføringsprosessen blir slimhinnen som dekker dem skadet, noe som resulterer i blødninger og utt alte smerter.

Avhengig av arten av plasseringen av nodene, er hemoroider delt inn i 2 typer:

  • Internt. Formasjonene blir ikke visualisert ved ekstern eksamen. Nodene er plassert over anus og kan kun oppdages av lege ved digital undersøkelse.
  • Ytre. Med denne formen for sykdommen er formasjonene lokalisert bak anus. De er under et tynt hudlag, men pasienten kan lett kjenne nodene i anusområdet på egen hånd. De er ujevne i størrelse og smertefulle ved palpasjon.

Hvis hemoroider oppstod for første gang under svangerskapet, er det vanlig å snakke om patologiens akutte natur. Hvis den ikke behandles, blir sykdommen kronisk. I slike tilfeller blir episoder med forverring etterfulgt av perioder med remisjon.

Det er flere stadierhemoroider, som hver krever en spesifikk behandling:

  • Først. Nodene er plassert dypt over analringen.
  • Second. Ved anstrengelse under avføringen faller formasjonene ut, men etter at den er fullført settes de inn på egen hånd.
  • Tredje. Nodene faller ut, men pasienten må sette dem med hendene.
  • Fjerde. Kirurgi utføres ofte på dette stadiet. Dette skyldes det faktum at nodene hele tiden er i en droppet tilstand og det er umulig å sette dem på egen hånd, mens det er en trussel om klemformasjoner.

Behandling av hemoroider under graviditet bør startes umiddelbart etter at de første alarmerende symptomene har oppstått. Å ignorere sykdommen kan betydelig forverre en kvinnes velvære og påvirke helsen til et barn negativt.

Smerter under avføring
Smerter under avføring

Reasons

Hemorroider hos kvinner under graviditet er et resultat av overløp av blodårer, som oppstår som følge av økt belastning på bekkenorganene.

Utløsende faktorer er også følgende tilstander:

  • forstoppelse på grunn av endringer i fordøyelsesprosessen;
  • tvungen immobilitet, forstyrrer utstrømningen av blod fra underkroppen;
  • misbruk av s alt eller krydret mat;
  • overvekt;
  • langvarig bruk av hormonelle prevensjonsmidler før graviditet (slike legemidler påvirker tilstanden til veggene i blodårene negativt);
  • hormonell ubalanse;
  • hevingvarer som veier mer enn 5 kg.

I tillegg kan hemoroider under svangerskapet (spesielt i 3. trimester) oppstå på grunn av trykket fra babyens hode mot endetarmen.

Symptomer

Utviklingen av sykdommen går sakte. Hvert trinn tilsvarer visse egenskaper. I denne forbindelse er enhver kvinne i stand til å vurdere alvorlighetsgraden av den eksisterende patologien. Men dette utelukker ikke behovet for å besøke en lege, siden hemoroider under graviditet kan forveksles med andre sykdommer, inkludert kreft.

På 1. trinn føler en kvinne:

  • mildt ubehag under vannlating;
  • smerter i anus under avføring.

Noen ganger kan det bli funnet en liten mengde blod i avføringen.

2. trinn er preget av følgende symptomer:

  • kløe i anus;
  • uvanlig anal utflod;
  • periodisk tap av knuter som tilbakestiller seg.

I de fleste tilfeller søker kvinner medisinsk hjelp i de tidlige stadiene av sykdommen. Ellers utvikler patologien seg og går over i eksterne hemorroider. Under svangerskapet forverrer denne sykdomsformen helsetilstanden betydelig og kan påvirke den intrauterine utviklingen til barnet.

De siste stadiene er preget av følgende funksjoner:

  • utt alt smerte;
  • faller ut av noder som ikke tilbakestilles selv;
  • sterke blødninger fraanus;
  • økt kroppstemperatur (oppstår som respons på utviklingen av den inflammatoriske prosessen).

I tillegg kan arten av forløpet av hemoroider under graviditet (bildet nedenfor) være akutt og kronisk. I det første tilfellet vises patologien plutselig, symptomene uttales. I den kroniske formen av sykdommen stoppes anfall raskt av medisiner, men under påvirkning av utløsende faktorer dukker de opp igjen.

Rettidig behandling av hemoroider under svangerskapet på kort tid lindrer ikke bare kvinnens tilstand, men reduserer også risikoen for ulike komplikasjoner. Derfor er det nødvendig å oppsøke lege når de første symptomene på sykdommen viser seg: svie, kløe, smerte, tilstedeværelse av blod i avføringen og knuter som faller ut under belastning under avføring.

Hemorroider
Hemorroider

Diagnose

For å bekrefte eller ekskludere den påståtte diagnosen, må du bestille time hos en proktolog. Legen vil foreskrive en serie studier, hvis resultater vil gjøre det klart på hvilket stadium av utviklingen sykdommen er. Han vil også gi informasjon om hvordan man behandler hemoroider under graviditet.

Under mottaket gjennomfører proktologen primærdiagnostikk, inkludert kartlegging av pasienten og hennes undersøkelse. Tilstedeværelsen av hemoroider er bevist av den betente slimhinnen i anus, som har en rød fargetone. I tillegg er et kapillærmønster visualisert på den. Under studien blir det også funnet hengende hemoroider. Deres tilstedeværelse gjør det mulig å differensieresykdom fra onkologiske patologier.

For å oppdage noder plassert over anus, gjennomfører legen en digital undersøkelse. Det utføres som følger: pasienten ligger på sofaen, tar posisjonen anbef alt av spesialisten. Så tar han på seg legehansker og behandler pekefingeren med vaselin. Etter det introduserer han den sakte inn i endetarmen og vurderer tilstanden til veggene, identifiserer interne noder, analyserer størrelsen og plasseringen deres.

Basert på resultatene av primærdiagnosen, sender legen en henvisning til følgende laboratorietester:

  1. Blodprøve. Nødvendig for å bekrefte anemi, som er en konstant følgesvenn av hemoroider under graviditet.
  2. Coprogram. Ved hjelp av forskning er det mulig å oppdage en inflammatorisk prosess som utvikler seg i tarmen.
  3. avføring for okkult blod. I mange tilfeller er det ikke synlig for det blotte øye. Analysen er utført for å oppdage blødninger i tarmen.

Det er ekstremt sjeldent under graviditet, leger foreskriver sigmoidoskopi. Ved hjelp av denne metoden er det mulig å oppdage eventuelle patologiske endringer i endetarmen på det tidligste stadiet. Essensen av metoden er som følger: proktologen smører et spesielt rør med vaselin og setter det forsiktig inn i anus med omtrent 5 cm. Etter en visuell inspeksjon ved hjelp av et optisk okular, fjernes enheten, noe som indikerer fullføringen av prosess. Hvis det blir funnet polypper, puss, slim eller blod, fjerner legen dem under undersøkelsen.

Påbasert på resultatene av diagnosen lager legen det mest effektive behandlingsopplegget.

Primærdiagnose av proktolog
Primærdiagnose av proktolog

Konservativ terapi

Når spesialisten velger en teknikk, tar spesialisten ikke bare hensyn til alvorlighetsgraden av sykdommen, men også det faktum at de foreskrevne prosedyrene eller medisinene ikke skal påvirke svangerskapsforløpet negativt.

De viktigste metodene for konservativ behandling er:

  • krakknormalisering;
  • hygieniske prosedyrer;
  • bruk av medisiner.

Spesialiserte midler for hemoroider under graviditet foreskrives kun hvis sykdommen er i stadier 2, 3 eller 4. Helt i begynnelsen av utviklingen er det nok for en kvinne å justere kostholdet sitt og regelmessig utføre hygieneprosedyrer.

For å normalisere avføringen, må følgende regler overholdes:

  • Ekskluder fet, stekt og krydret mat fra menyen.
  • Begrens bruken av melprodukter betydelig.
  • Avslå sukkerholdige kullsyreholdige drikker og kaffe. Det anbefales å foretrekke kompotter, grønn te og fersk juice.
  • Menyen bør inneholde daglige frokostblandinger og grønnsaksretter.
  • Øk forbruket av bær og frukt.
  • Inkluder meieriprodukter i kostholdet ditt.
  • Oppretthold vannbalansen. I fravær av kontraindikasjoner må du drikke minst 1,5 liter ren væske uten kullsyre.

For å forhindre at en sekundær infeksjon festes, må du vaske deganus med varmt vann med såpe etter hver avføring. Med den ytre formen for hemoroider bør dette gjøres så nøye som mulig. Etter hver avføring er det tilrådelig å bruke våtservietter designet for intimhygiene, siden vanlig toalettpapir er veldig vanskelig for ytre knuter. Alle bad med medisinske urter er forbudt.

I tillegg til dette må du ta vare på kvaliteten på undertøyet. Den skal være laget av bomull og ikke klemme huden. Riktig valg av undertøy gir ikke bare komfort, men forhindrer også videre spredning av smitte.

For å eliminere symptomer som vesentlig svekker livskvaliteten, på 2., 3. og 4. stadium av sykdommen, foreskriver legen medisiner i form av tabletter og eksterne midler. I de fleste tilfeller foretrekkes medisiner i form av geler, salver, kremer eller stikkpiller.

Som regel skriver legen ut følgende legemidler:

  • Forsterkning av blodårer. På bakgrunn av deres inntak normaliseres utstrømningen av lymfe og permeabiliteten til veggene i årer og kapillærer øker. På grunn av dette stopper utviklingen av den inflammatoriske prosessen.
  • Vitaminer. Utnevnt i komplekset. Inntaket av disse stoffene forbedrer den generelle tilstanden til kroppen betydelig, og følgelig velværet til en gravid kvinne. Vitaminer bidrar også til å styrke veggene i blodårene.
  • Microclysters. De er av to typer: medisinske og avføringsmidler. I det første tilfellet eliminerer bruken deres betennelse, i det andre - det er en mykning av fekalmasser i tarmene og omslutter slimhinnen, noe som sikrer komfort under avføring.
  • Avføringsmidler. Utnevnelsen deres er kun tilrådelig hvis en gravid kvinne regelmessig har problemer med å tømme tarmen. Sammensetningen av legemidlet bør domineres av naturlige ingredienser.
  • Endetarmsstikkpiller og salver. Deres oppgave er å eliminere smerte og lindre betennelse.

For tiden er det mange legemidler godkjent for bruk under graviditet. Imidlertid bør tilstrekkeligheten av å foreskrive et bestemt legemiddel vurderes utelukkende av den behandlende legen. Dette skyldes at noen medisiner inneholder stoffer som kan føre til spontanabort eller for tidlig fødsel.

Endetarmssalver og stikkpiller er en gruppe medikamenter som foreskrives i den perioden man oftest føder et barn. Som regel anbefaler legen bruk av følgende midler:

  • "Hepatrombin". Dette stoffet lindrer smerte, stopper blødninger og reduserer alvorlighetsgraden av den inflammatoriske prosessen.
  • "Heparin salve". Under graviditet med hemorroider har det en anti-inflammatorisk effekt, lindrer smerte på kort tid. I tillegg hjelper verktøyet med å eliminere blodpropp i karene. Ved hemoroider under graviditet brukes "Heparin salve" både utvortes og påføres en tampong, som deretter settes inn i anus.
  • Proctoglivenol. Midlet normaliserer vaskulær tonus, reduserer permeabiliteten til årer og kapillærer, stopper inflammatoriskbehandle og lindre smerte.
  • "Natalsid". Hovedkomponenten i stoffet er brune alger, som ikke bare forbedrer sykdomsforløpet, men også myker opp avføringen. Etter anmeldelsene å dømme, avtar hemoroider under svangerskapet på kort tid, og problemet med konstant forstoppelse er også løst.
  • "Lettelse". Stearinlys akselererer tilhelingen av slimhinnen, myker den opp og eliminerer betennelse.

Opplegget for bruk av kremer og salver mot hemoroider under svangerskapet bør også lages av behandlende lege, da han gjør dette under hensyntagen til de individuelle egenskapene til pasientens helse.

Heparin salve
Heparin salve

Kirurgi

Som regel utføres operasjonen for å fjerne noder etter levering. I nødssituasjoner (blødning, klyping) er kirurgisk inngrep indisert ved bruk av metoder som er akseptable under graviditet.

Disse inkluderer:

  1. Rektoanale løft. Essensen av metoden er å trekke knuter med spesi altråder.
  2. Hemorroidektomi. Under operasjonen fjernes hemorroideformasjoner med laserskalpell.
  3. Ligation - trekker noder som dør av og faller av av seg selv i løpet av noen få dager.
  4. Fotokoagulering. Essensen av metoden er som følger: ved bruk av infrarødt utstyr varmes nodene opp, på grunn av dette starter prosessen med deres død.

Kirurgisk inngrep under graviditet behandles i sjeldne tilfeller, siden hemoroider ikke er en kontraindikasjon for naturlig fødsel.

Folkebehandlinger

For å eliminere ubehagelige symptomer er det lov å bruke utradisjonelle metoder. Det er viktig å forstå at alternative metoder for behandling av hemoroider under graviditet hjemme må avtales med legen på forhånd.

Mest effektive oppskrifter:

  • Applikasjoner med tindvedolje. Bruken av dem reduserer alvorlighetsgraden av den inflammatoriske prosessen og fremmer tilheling av slimhinnen.
  • Riv rødbetene og gulrøttene fint, bland dem i forholdet 1:1 og pakk inn i gasbind. Påfør en komprimering i minst 1 time.
  • Tilbered et avkok av barken eller viburnumbærene. Regelmessig bruk av det hjelper å bli kvitt smerte og stopper blødninger. Samtidig er det uønsket å bruke friske bær under svangerskapet.
  • Mal rognebær og påfør på det berørte området i form av en kompress. Den resulterende slurryen slutter å blø og bekjemper bakterier.

Hvis en allergisk reaksjon oppstår, bør selvmedisinering med folkemetoder stoppes.

Press på bekkenorganene hos et barn
Press på bekkenorganene hos et barn

Konsekvenser

Hemorroider er en sykdom som ikke kan utsettes med behandling før fødselen. Dette skyldes det faktum at en gravid kvinne gradvis føler seg verre, noe som ikke kan annet enn å påvirke den intrauterine utviklingen av barnet. I tillegg øker det å ignorere problemet betydelig risikoen for at en sekundær infeksjon slutter seg til den eksisterende inflammatoriske prosessen, noe som er farlig for babyen.

Anemi er også en av de alvorligekonsekvenser av hemoroider under graviditet. Hva skal man gjøre for å unngå dette? Ved de første tegnene på patologi er det nødvendig å kontakte en proktolog. Rettidig medisinsk behandling vil bidra til å unngå infeksjoner, anemi og den medfølgende hypoksi.

Forebygging

Basert på en rekke anmeldelser, er ikke hemoroider under graviditet en setning. Det er ganske enkelt å behandle, men leger anbefaler visse forebyggende tiltak, siden sykdommen påvirker trivselen til en gravid kvinne negativt.

For å forhindre utvikling av patologi trenger du:

  1. Konstant opprettholde normal tarmfunksjon. Å justere kostholdet i samsvar med prinsippene for sunt kosthold bidrar til å bli kvitt forstoppelse.
  2. Overvåk kroppsvekt.
  3. Ikke løft tunge gjenstander.
  4. Gjør enkle gymnastikkøvelser hver dag. Dette er nødvendig for å bli kvitt tetthet i bekkenorganene.
  5. Slutt å gå lange turer.

Overholdelse av disse anbefalingene reduserer risikoen for sykdom betydelig.

Kostholdsjustering
Kostholdsjustering

avslutningsvis

Hemorroider under graviditet er ikke uvanlig, men i motsetning til hva mange tror, må de behandles. Ellers kan alvorlige komplikasjoner ikke unngås. Når de første faresignalene vises, bør du kontakte en proktolog, som vil utarbeide det mest hensiktsmessige behandlingsregimet.

Anbefalt: