Sunn livsstil i barnehagen: beskrivelse av opplæringsmetode, mål, resultat
Sunn livsstil i barnehagen: beskrivelse av opplæringsmetode, mål, resultat
Anonim

Sunn livsstil (HLS) i førskolealder er en av hovedkomponentene i den normale funksjonen til barnets kropp. Overholdelse av regler og forskrifter for å opprettholde helse har også innvirkning på barnets mentale tilstand og utvikling.

Innføring av en sunn livsstil i barnehagen er hovedoppgaven til alle medlemmer av utdanningsløpet. Imidlertid vet få mennesker hvordan de på riktig måte kan innpode barn en positiv holdning til helsebevaring og promoteringsprosedyrer. La oss finne ut av det sammen.

Sunt miljø i barnehagen

Barnas gymnastikk
Barnas gymnastikk

Livevilkårene i det moderne samfunnet stiller økte krav til førskolebarns helsetilstand, som dessverre ikke alle barn kan forholde seg til. Den økte fødselsraten for barn med psykofysiske funksjonshemninger er en annen grunn til innføringen av sunn livsstil blant befolkningen.

Barnehagen er stedet der et barn, fra 3-årsalderen, tilbringer mesteparten av tiden sin. Derfor er det nødvendig å gi ekstremt økt oppmerksomhet til å introdusere barn til en sunn livsstil i barnehagen. For å gjøre dette må her opprettes, iFørst og fremst et hensiktsmessig helsemiljø. Inkluderer:

  • velutstyrt treningsstudio;
  • musikkhall;
  • Dusj for temperering;
  • fysioterapirom;
  • tilstedeværelse av en idrettssone i grupperom;
  • hagetomt tilpasset utendørslek;
  • matblokk som oppfyller alle sanitære og hygieniske standarder.

Teknikker for utvikling av en sunn livsstil i barnehagen

  • Luftbad. Det viktigste regimemomentet i førskoleutdanningsinstitusjonen er en tur i frisk luft. Dette er den vanligste måten å forbedre helsen til barn på. En tur kan kombineres med utendørslek, gymnastikk og til og med herding.
  • Rasjonell ernæring. Barnemat bør inneholde vitaminer og mineraler som er nødvendige for normal vekst og utvikling av barn. Ernæring bør også være balansert, dvs. inneholder proteiner, fett og karbohydrater. En viktig rolle spilles også av tidspunktet for spising, som skal være ensartet og det samme hver dag.
  • Personlig hygiene. Barn må læres å utføre all hygienepraksis selv uten påminnelser fra foreldrene.
  • Herding. Det er nødvendig å riktig og jevnt begynne å herde barn, ikke bare med vannprosedyrer, men også med luftprosedyrer.
  • Daglig rutine. Denne metoden disiplinerer barn godt, og livet deres får en viss rytme. I en riktig organisert modus kombineres alle typer barneaktiviteter optim alt.
Barn er tempererte
Barn er tempererte

Prosjektplaner for implementering av sunn livsstil

For organisertesystematisk arbeid med å innføre en sunn livsstil hos barn, har lærere utviklet alle slags klasser. Disse klassene er gitt av kalendertematiske og langsiktige planer, som er godkjent av institusjonens leder. Alle disse klassenotatene er samlet inn i store prosjekter om sunn livsstil i barnehagen, som kan gjennomføres fra en uke til en måned. Navnene på disse prosjektene kan være svært forskjellige. For eksempel: «La oss si helse – JA!», «Helseuke», «Vi er venner med sport», «Helbredende vann», «Hvor helse er skjult», «Sportlandia», «Vær sunn!» og andre. Til tross for mangfoldet av navn, er alle prosjekter om sunn livsstil i barnehagen rettet mot å gi barn i alle aldre den rette holdningen til egen helse og andres helse, forhindre at dårlige vaner oppstår og innføre gode vaner, og utvide kunnskapen om en sunn livsstil.

gruppe barn
gruppe barn

Former for implementering av programmet for sunn livsstil

Den vanligste formen for å implementere et opplæringsprogram for sunn livsstil i barnehagen er undervisning. Med deres hjelp formidler barn informasjon om en sunn livsstil og hvordan de skal lede den. Utvilsomt er det nødvendig å innpode reglene for personlig hygiene og danne en riktig ide om helse fra de tidligste årene. Men de mest informative klassene om sunn livsstil i den midterste gruppen i barnehagen. Dette er akkurat den alderen da barn fortsatt ikke vet mye, men de har grunnleggende helseferdigheter. Videre må denne kunnskapen oppdateres og suppleres etter hvert som den utvikler seg.og barn som vokser opp.

I barnehagen har sunne livsstilstimer en tydelig struktur og trinnrekkefølge. I tillegg bør visse mål og mål implementeres i løpet av leksjonen, i dette tilfellet utviklingen av en sunn livsstil hos barn.

Helseklubber i barnehagen

For foreldre som mener at barna deres under utdanningsprogrammet ikke får tilstrekkelig helseforbedring i barnehager, opprettes ekstra kroppsøving, gymnastikk eller helseklubber. Hovedretningen til sportsirkler er dannelsen av en positiv holdning til sport og fysisk aktivitet hos barn. Klasser i slike sirkler bidrar til utvikling av fysiske evner, utholdenhet og selvtillit. Velværekretser er rettet mot å gjenopprette styrke eller eliminere eventuelle fysiske plager, dvs. ha et slags korrigerende fokus.

Barn er engasjert i kroppsøving
Barn er engasjert i kroppsøving

Sunn livsstil i spillet

Lek er den mest akseptable måten å undervise barn i førskolealder på, siden det er deres ledende aktivitet. Hvert sunn livsstilspill i barnehagen har et spesifikt fokus. Det er umulig å utvikle alle komponentene i fysisk helse hos et barn ved hjelp av en leksjon. Derfor brukes ofte minst 2-3 spill, som bør være rettet mot dannelsen av ulike komponenter i en sunn livsstil. For eksempel:

The Dangerous-Safe Game

Formål med spillet: å lære barn å skille mellom farlige og trygge aktiviteter og soner.

Spillfremgang: spillefeltet er delt inn ito soner - rød og gul, som tilsvarer den farlige og sikre sonen. Barn går fritt rundt på spillefeltet til læreren navngir enhver handling som barna ment alt må tilskrive farlig eller trygg, og beveger seg til en sone på feltet definert av farge. Handlingseksempler:

  • gutt leker på veibanen;
  • jenta løper over veien rett foran bilen;
  • barn leker i sandkassen;
  • gutt brukte en annens kam;
  • jenta brukte en annens lommetørkle;
  • barn forlot lekeplassen uten å spørre osv.
Gutt med ball
Gutt med ball

2. Spill "Personlig hygiene"

Hensikten med spillet: å utdanne barn i de riktige vanene, å konsolidere kunnskap om personlig hygiene.

Spillets gang: barna blir i en sirkel, i sentrum er lederen, som spiller rollen som en pil. Sjåføren snurrer rundt sin akse til læreren sier «Stopp!». Den som «pilen» peker på må svare uten ord, med pantomime, lærerens spørsmål. Eksempelspørsmål:

  • hva gjør du når du våkner om morgenen;
  • hvordan vaske ansiktet ditt;
  • hvordan pusse tennene riktig;
  • hvordan gre håret;
  • hvordan gjør du morgenøvelser osv.

For eldre barn må oppgaven være komplisert: barna svarer ikke på lærerens spørsmål, men viser disse regime-øyeblikkene selv, og resten må gjette hvilken prosedyre barnet viser.

3. Spillet "Vitaminka"

Formål med spillet: å introdusere barn for vitaminerog utvide kunnskapen din om hvor vitaminer er.

Spillfremgang: barn deles inn i to lag. Spilleren fra førstelaget viser et bilde med bildet av et vitamin, barna fra det andre laget viser som svar bilder av grønnsaker og frukt som inneholder vitaminet. Deretter viser spilleren fra andrelaget en grønnsak eller frukt, og spillerne fra førstelaget viser hvilke vitaminer som er i dette produktet.

Tur i skogen
Tur i skogen

Rådgivning av foreldre om sunn livsstil

Til tross for at barn tilbringer mesteparten av tiden i barnehagen, er det mange regime-øyeblikk som må observeres og som er grunnlaget for en sunn livsstil, gjør barn hjemme. Følgelig er det nødvendig å utdanne foreldrene til førskolebarn for å skape kontinuitet mellom familien og barnehagen når det gjelder å løse problemer med å skape en sunn livsstil hos barn.

Konsultasjoner om sunn livsstil i barnehagen holdes i hovedsak på foreldremøter, som kan være planlagte eller ikke-planlagte, dedikert til et spesifikt tema. Temaene for konsultasjonene bør være varierte og dekke presserende spørsmål. Ved implementering av prosjektplanene for sunn livsstil beskrevet ovenfor, gis konsultasjoner vanligvis direkte i planen, minst 2-3 ganger for hele prosjektet.

Informasjon til foreldre

Ikke alle foreldre har mulighet til å delta på foreldremøter, spesielt når de ikke er planlagt. For slike situasjoner gis det veiledning om sunn livsstil i barnehagen. De befinner seg hovedsakelig i gangene til gruppene. Notatene utarbeides av læreren. Utseendet deres kan være helt annerledes, men de flesteskyvemapper er vanlige. Hovedbetingelsen for slike notater er fargerik og informativ, for for det første å tiltrekke seg foreldrenes oppmerksomhet, og for det andre for å gi den mest komplette informasjonen om spørsmålet om sunn livsstil, som foreldre kan bruke hjemme.

Populære er også løpesedler, som også er utarbeidet av læreren og delt ut til foreldrene. I dette tilfellet har foreldre muligheten til å lese informasjonen hjemme, i et mer behagelig miljø.

sykkeltur
sykkeltur

Råd til foreldre

  • Foreldre bør alltid huske at barna deres er deres refleksjon. Hvordan foreldre forholder seg til helsen sin og om de følger en sunn livsstil, gjenspeiles hos barn. Barn kan ikke pålegges å overholde sunn livsstilsregler hvis foreldrene ikke følger dem selv.
  • Tilbring mer tid med barna dine. En aktiv ferie med hele familien er den beste måten å tilbringe fritiden på.
  • Lær å håndtere stresset ditt. Mental balanse er en viktig del av en sunn livsstil. Du trenger ikke overføre problemene dine til barna dine. Vis dem i stedet hvordan de skal håndtere det.
  • Ikke la barn se på TV lenge. Synshygiene gjelder også for en sunn livsstil og må følges.
  • Gi barnet ditt til seksjonen. Dette vil hjelpe dem å slippe sinne og overflødig energi, forbedre helsen og utvikle frivillig regulering.

Anbefalt: