Meslinger under graviditet: mulige konsekvenser, fare, behandlingsmetoder
Meslinger under graviditet: mulige konsekvenser, fare, behandlingsmetoder
Anonim

Meslinger regnes som en "barnesykdom", og alt fordi den er syk, er det som regel barn. Voksne opplever denne sykdommen mange ganger mindre enn barn, og enda færre personer som er smittet med meslinger forekommer hos gravide kvinner. I gjennomsnitt overstiger ikke dette tallet 0,4-0,6 per 10 tusen kvinner i stillingen. Men uansett hvor sjelden dette problemet oppstår i livet til vordende mødre, må de passe seg for det og alltid være på utkikk. Meslinger under graviditet er ekstremt farlig, spesielt fordi det ofte oppstår med komplikasjoner som truer barnets trygge bæreevne, og noen ganger fører til spontanabort eller for tidlig fødsel.

Meslinger: hva er denne sykdommen?

Alle mennesker har hørt om denne infeksjonssykdommen, men mange av oss har allerede glemt hvordan den viser seg og hvordan den behandles. Sykdommens skyldige er et spesielt virus. Det provoserer i menneskekroppenen hel haug med lidelser, hvor de viktigste er alvorlig hypertermi, et spesifikt utslett i munnhulen og på huden, samt betennelse i slimhinnene i øvre luftveier og øyne.

Dette viruset kan ikke eksistere utenfor menneskekroppen alene, mens det er ekstremt flyktig, så det "klipper ned" alle vilkårlig. Meslinger bryter ut i foci, en eller to personer blir ikke syke av det, hele familier er smittet, samt alle de som har vært i kontakt med smittede. Infeksjon skjer av luftbårne dråper, så alle som ikke har en spesifikk immunitet i kroppen som beskytter den mot angrepet av viruset kan bli syk. Immunitet utvikles på to måter:

  • hvis en person selv får meslinger tidligere;
  • hvis han fullførte hele vaksinasjonskurset.

Vi merker med en gang at meslingervaksinen ikke gis under graviditet. Vanligvis er voksne beskyttet mot denne sykdommen, selv om unntak forekommer. Derfor anbefaler gynekologer alltid at pasientene deres tar en blodprøve for å oppdage antistoffer mot meslingeviruset selv før de blir gravide for å minimere den potensielle risikoen for sykdommen. Faktum er at denne sykdommen er veldig vanskelig for voksne å tolerere, det kan hende at mors kropp ikke kan takle det.

Meslinger under graviditet
Meslinger under graviditet

Meslingsymptomer

Sykdommen har tre alvorlighetsgrader – mild, moderat og asymptomatisk, den kalles også atypisk. Meslinger under graviditeten foregår på samme måte som i alle andre tilfeller, og kjennetegnes av følgende symptomer:

  • sterk økningkroppstemperatur (40 og over grader Celsius);
  • små hvitaktige flekker på den indre overflaten av kinnene (umiddelbart overfor jekslene), visuelt har de en kornete struktur; oppstår etter den syvende dagen etter infeksjon;
  • himmelen har også noen ganger utslett, men ikke hvit, men knallrød;
  • i de første dagene av sykdom har en smittet person hoste, konjunktivitt, kraftig rennende nese;
  • senere dekker et rødt utslett gradvis hele kroppen (det sprer seg fra topp til bunn - fra ansiktet til halsen, overkroppen, deretter til lemmene);
  • magesmerter og fordøyelsesbesvær, tap av matlyst er akseptabelt.

Meslinger under svangerskapet er farlig fordi det er hos pasienter fra denne gruppen det oftest ender med bakteriell lungebetennelse, spesielt hvis kvinnen ikke oppsøkte lege i tide. Derfor bør forekomsten av symptomene ovenfor være en grunn for et øyeblikkelig besøk til en spesialist på infeksjonssykdommer.

Komplikasjoner av meslinger under graviditet
Komplikasjoner av meslinger under graviditet

Meslinger under graviditet

Vi har allerede nevnt at det er ganske mange tilfeller av meslinger blant vordende mødre. Likevel bør selv de få kvinnene som ikke er heldige nok til å bli smittet med det, forstå at de er i faresonen. Kroppen som er svekket av graviditeten er vanskeligere å takle sykdommen, så den står overfor svært alvorlige komplikasjoner:

  • pneumoni, bakteriell lungebetennelse;
  • laryngitt, bronkitt, faryngotracheitt;
  • meningitt;
  • encefalitt.

Hvor lett og raskt en kvinne blir frisk, påvirkes av om hun er vaksinert tidligere, samt hvor raskt hun søker hjelp. Ved kontakt med pasienten bør man ikke vente på at symptomene på sykdommen viser seg, men ta forebyggende tiltak, og dette er spesielt viktig under graviditet. Meslingevaksinasjonen kan ikke gjøres i etterkant, men leger har spesielle protokoller for å håndtere slike pasienter, og deretter kan du minimere all risiko for sykdommen.

graviditet etter meslinger
graviditet etter meslinger

Meslingerforebygging

Hovedmetoden for å forhindre utbrudd av meslinger er massevaksinering av befolkningen. Barn vaksineres uten feil, mens vaksinen gis gratis, revaksineres også på bekostning av budsjettmidler. Inntil dette tiltaket ble innført var antallet meslingepasienter over hele verden i hundretusener, denne infeksjonen var hovedårsaken til barnedød i mange land. For øyeblikket er dødsfall ekstremt sjeldne, men utbrudd av sykdommen forekommer regelmessig, hovedsakelig fordi folk bevisst nekter å ta forebyggende vaksinasjoner.

Med tanke på dette er det fullt mulig å fange meslinger under svangerskapet, fordi det mange steder ikke er flokkimmunitet mot denne sykdommen. For å beskytte deg selv og barnet ditt, må du gjennomføre en studie for å oppdage antistoffer mot meslinger i blodet. Hvis de ikke er det, må du administrere MMR-vaksinen på forhånd, men bare hvis graviditet ennå ikke har skjedd. Vaksinert - og meslinger er ikke forferdelig. Og med det også slike farlige sykdommer som røde hunder ogkusma.

Når vaksinasjon ikke er mulig, bør en gravid kvinne midlertidig nekte å besøke overfylte steder, ikke i noe tilfelle kontakt med meslingepasienter, hvis dette ikke kunne unngås, må hun umiddelbart gå til sykehuset. Det er like viktig å styrke din egen immunitet. For å få det tilbake til det normale, må du spise riktig, gå oftere i frisk luft, ha en god hvile, ta vitaminkomplekser foreskrevet av en gynekolog.

Vaksinasjon mot meslinger under graviditet
Vaksinasjon mot meslinger under graviditet

vaksinasjon mot meslinger for voksne

Hele spekteret av vaksinasjoner som beskytter en person mot meslinger består av kun to injeksjoner. Vaksinasjon mot denne sykdommen gjøres tidlig i barndommen - 12 måneder, den andre dosen administreres etter fem til seks år. Dette er nok til å gjøre menneskekroppen immun mot meslingerviruset for livet. Påfølgende revaksinering er derfor ikke nødvendig for voksne. Unntakene er visse kategorier av befolkningen som står i fare for å bli syk av meslinger, nemlig helsearbeidere og pedagoger.

Hvis en voksen ikke ble vaksinert mot meslinger som barn, vil de kunne korrigere det i en høyere alder. To vaksinasjoner vil være nødvendig, med minst én måneds mellomrom.

Image
Image

Kan gravide kvinner vaksineres?

Vi har allerede sagt at meslingervaksinen tidlig i svangerskapet, samt i andre og tredje trimester ikke er mulig. Dette viruset krysser lett placentabarrieren, slik at babyen også blir smittet. forutsi hvordandet vil påvirke utviklingen hans, det er umulig. Å hjelpe babyen i utero vil ikke fungere, så leger tar aldri risiko og vaksinerer ikke gravide mot meslinger. For å unngå sykdommen må en kvinne bruke andre metoder - unngå kontakt med smittede mennesker og øke immuniteten hennes.

Graviditetsplanlegging og sykdom

Moderne standarder for graviditetsplanlegging inkluderer en omfattende undersøkelse av helsen til fremtidige foreldre, identifisering og eliminering av problemer i kroppen deres, og først da - selve unnfangelsen. Leger anbefaler sterkt at kvinner beskytter seg selv og babyen sin på forhånd mot en rekke sykdommer, inkludert vannkopper, røde hunder og meslinger. Hvis pasientens historie ikke indikerer at hun allerede har hatt disse plagene, anbefales hun å gjøre tester for å bekrefte fraværet av antistoffer mot virusene som forårsaker disse sykdommene, og deretter utføre passende vaksinasjon. Graviditet etter vaksinasjon mot meslinger bør ikke skje tidligere enn én måned etter administrering av legemidlet.

Meslinger under graviditet
Meslinger under graviditet

Hva skal jeg gjøre hvis en gravid kvinne har meslinger?

Ved selv den minste mistanke om sykdom, bør du umiddelbart søke medisinsk hjelp. Dette er akkurat tilfelle, som kan sies - jo før jo bedre. I løpet av de første seks dagene etter kontakt med en meslingsinfisert person, må en gravid kvinne injiseres intramuskulært med en enkelt dose immunglobulin i mengden 0,25 mg / kg kroppsvekt. Dessuten gjøres en slik injeksjon ikke bare for formåletbehandling, men også som profylakse mot meslinger. En uke etter potensiell eksponering for viruset vil dette tiltaket være ineffektivt. Immunglobulin gis til en gravid kvinne hvis hun ikke tidligere er vaksinert mot meslinger.

I tilfeller der symptomene på sykdommen fortsatt viser seg, må kvinnen gjennomgå et behandlingsforløp på sykehus. Poliklinisk behandling for meslinger er ikke mulig da sykdommen krever karantene.

Behandling av sykdom. Behandling av gravide pasienter

Meslinger er en virusinfeksjon, så den bør behandles på samme måte som enhver annen akutt virusinfeksjon:

  • observer sengeleie;
  • drikk mye;
  • vær i et rent, kjølig og fuktig miljø.

Siden meslinger påvirker luftveiene, tilskrives slimløsende midler og inhalasjoner i tillegg til pasienter. Under sykdom er det nødvendig å nøye overvåke kroppstemperaturen - i tilfelle dens kritiske økning, ta umiddelbart et febernedsettende middel. Disse tiltakene vil bidra til å forhindre mulige komplikasjoner av meslinger.

Komplikasjoner etter meslinger

Hvis du starter sykdommen og ikke tar tilstrekkelige tiltak i tide, er det stor sannsynlighet for at du fortsetter med svært alvorlige eksaserbasjoner. De vanligste blant dem er sykdommer i nedre luftveier, inkludert de med en assosiert bakteriell infeksjon. Etter å ha tillatt en slik situasjon, vil den gravide bli tvunget til å ta medisiner som er uønskede i hennes stilling, inkludert betennelsesdempende og antibakterielle medisiner.

Meslingertidlig i svangerskapet er farlig fordi det kan provosere en spontanabort. Dessverre skjer dette med 20% av kvinnene. I andre trimester vil situasjonen ikke være så kritisk og vil sannsynligvis ikke medføre noen risiko for graviditet. Men etter den 36. uken kan meslinger forårsake for tidlig fødsel.

Meslinger under graviditet, konsekvenser for fosteret
Meslinger under graviditet, konsekvenser for fosteret

Effekter av meslinger på fosteret

Medikamenter har studert denne problemstillingen i lang tid, og i løpet av årene med forskning har de kommet til den konklusjon at meslinger i seg selv, hvis den fortsetter uten komplikasjoner, ikke utgjør en alvorlig fare for fosteret. En direkte sammenheng mellom denne infeksjonen og utviklingen av medfødte patologier hos et barn har ikke blitt bekreftet i noen av de vitenskapelige arbeidene. Barn hvis mødre hadde meslingevirus under svangerskapet, er vanligvis født undervektige og med et karakteristisk utslett, noen ganger skjer dette for tidlig. I slike tilfeller gis de umiddelbart etter fødselen en injeksjon med immunglobulin og sendes til intensivavdelingen for observasjon døgnet rundt. Deretter påvirker ikke sykdommen som overføres i livmoren deres utvikling på noen måte.

Men hvis moren hadde meslinger med komplikasjoner, er det mer sannsynlig at barnet lider. Den vanligste årsaken til dette er føtal hypoksi. Mangelen på oksygen og næringsstoffer truer fosteret ikke bare med mangel på vekt, men også med skade på sentralnervesystemet, blindhet, døvhet, mental og mental retardasjon.

Meslinger tidlig i svangerskapet
Meslinger tidlig i svangerskapet

Graviditet etter meslinger er også litt bedreforsinkelse for å la kroppen komme seg og sprette tilbake. Den samme sykdommen i historien utgjør ingen fare for fosteret. Tvert imot, det er veldig bra hvis den vordende moren hadde denne infeksjonen i barndommen og allerede har fått immunitet mot den.

Anbefalt: