Mat for skilpadder. Holde skilpadder hjemme
Mat for skilpadder. Holde skilpadder hjemme
Anonim

Når du eier en skilpadde, er det første du bør gjøre å finne ut hva dette krypdyret spiser. Ikke alle matvarer vil gagne dyret, og dessuten bør du ikke gi det samme produktet hele tiden. Spør hvilken skilpaddemat som inneholder alle nødvendige vitaminer og mineraler.

Vedlikehold av skilpadder

Terrariumet, som inneholder krypdyr, er laget stort for ikke å sjenere dyrene. Terrestriske arter kan holdes i en pleksiglassbeholder. For vannskilpadder bør du se etter et plast alternativ av matkvalitet. Det er imidlertid bedre å velge vanlig glass. Spesialiserte utsalgssteder tilbyr et bredt utvalg av utstyr for å holde reptiler. Salgskonsulenter vil hjelpe deg å velge den rette blant dem. Dyret skal trives i det. For å gjøre dette, må du organisere et spesielt temperatur- og lysregime, kontrollere luftfuktigheten.

Å holde landskilpadder utenfor det utstyrte området er en hyppig forekomst. Eksperter fraråder å gjøre dette fordi:

  • Dyret står i fare for skade ellersette seg fast under møbler, mellom bena osv.
  • Takk og kalde gulv er skadelig for skilpaddens helse.
  • Rengjøringskjemikalier for husholdninger forgifter krypdyr.

Skilpaddeeiere anbefaler å utsette kjæledyr for UV-lamper. Lavstrømsenheter brukes til dette formålet. Bestrålingstiden økes gradvis, og observerer nøye skilpaddens reaksjon. Rastløs oppførsel er et signal om at prosedyren bør stoppes umiddelbart. For mye ultrafiolett lys forårsaker brannskader.

Skilpadder hjemme føler seg bra alene, så det er ikke nødvendig å beholde flere individer. Å kjøpe 2 hunner og 1 hann gir mening bare for avl.

skilpaddemat
skilpaddemat

Funksjoner ved å mate skilpadder

Skilpadder er daglige dyr, så de spiser i dagslys. Først ble det antatt at myrskilpadden var nattaktiv, men senere studier motbeviste denne teorien. Den største appetitten våkner i dem ved høye omgivelsestemperaturer. Av denne grunn vil ikke skilpadder hjemme spise umiddelbart etter å ha slått på oppvarmingen om morgenen. Ved en omgivelsestemperatur på 30ºC er fordøyelsesprosessene deres en tredjedel raskere enn i kaldere omgivelser.

Det er bedre å begynne å mate skilpaddene 1,5-2 timer etter at varmen er slått på, og avslutte senest 3-4 timer før du slår den av. Følelsen av sult forråder oppførselen til dyret. Bevegelsene til landskilpadder blirrastløs. Vanndyr leter stadig etter spiselige ting, men sultne gjør det for aktivt. Velnærede skilpadder søker sakte.

mat for rødørede skilpadder
mat for rødørede skilpadder

Landskilpadder

Hovedkomponenten i kostholdet deres er mat av planteopprinnelse, som inneholder naturlige vitaminer, mineraler og 70 til 90 % vann. Mat for landskilpadder bør være variert, hovedkomponentene er som følger:

  • Kål, løvetann og salat. De to siste gis kun om sommeren, de er gode for fordøyelsen og inneholder mange nødvendige stoffer.
  • Gulrøtter, rødbeter. De er gnidd eller finskåret.
  • Agurker, tomater. Tomater kuttes i to for ikke å tvinge skilpadden til å "jage ballen." Preferanse gis til krøllete og bløte frukter.
  • Frukt og bær. Gi alle spiselige, tidligere delt i to halvdeler.
  • Meloner. Skilpadder spiser dem villig, men etter fôring er det nødvendig å tørke munnen fra klissete juice med våt bomullsull.
  • Hønseegg. Hardkokt og kuttet etter avkjøling.
  • Hytteost, kokt fisk.
  • Kylling- og oksekjøtt i alle former.
  • Orm, blodorm, hagesnegler, sirisser og gresshopper (immobilisert).
mat for skilpadder
mat for skilpadder

Kvatiske skilpadder

Mat for landskilpadder brukes ikke i dietten til vannskilpadder. De krever et annet forhold mellom dyre- og plantekomponenter. Små skilpadder lever av blodorm, tubifex, meitemark og tørrfôr (daphnia, gammarus, etc.). Disse komponentenenok for ungfisk av store arter.

Mat for større vannskilpadder bør inneholde:

  • Biff og kylling i alle former.
  • Fisk uten varmebehandling ikke mer enn 1 gang i uken, kuttet i biter. Kokes oftere.
  • Insekter og snegler. Fra vannet kan du bare ta en hornspiral og en stor damsnegl.

Skilpaddemat bør inneholde den nødvendige mengden vitaminer. De kjøpes på apotek og tilsettes noen dråper til tilberedt mat.

skilpadder hjemme
skilpadder hjemme

Røde-øreskilpadder

Disse dyrene er kresne spisere, noe som kompliserer eiernes oppgave. Eiere må beskytte kjæledyr fra å spise skadelige eller uspiselige gjenstander. I naturen er mat for rødøreskilpadder bløtdyr, rumpetroll, småfisk og alger. I fangenskap bør kostholdet deres være så nært naturlig som mulig: små snegler, blekksprutskiver og krepsdyr.

Mat til rødøreskilpadder kan delvis bestå av planter fra hagen: løvetann og kålblader, rødbete- og gulrottopper, høy. Andemat, ludwigia og trådalger plantes i et akvarium med dyr. Skilpadde kan gis aloe, hibiscus, erter, kløver, tørre og spirede frø. For å hindre vekst av et langt nebb, plasseres grener av hagetrær på dyr.

Det er ønskelig å utelukke kjøtt fra kostholdet. Ormer er egnet som proteinkilde. Kunstige vitaminer anbefales heller ikke for dem. Prosentandelen plantemat bør øke med alderen.

mate forvannlevende skilpadder
mate forvannlevende skilpadder

Tørrmatingredienser

Pakken som inneholder den tørre skilpaddematen inneholder lovende etiketter som "Balansert", "Vitenskapelig utviklet" osv. Inni den er det et granulert tørrstoff bestående av naturlig mat, vitaminer og mineraler.

Fôr beregnet på skilpadder består av granulært belgfruktmel, vegetabilsk fett og proteiner, vitamin- og mineralkompleks. Innholdet deres tilsvarer behovene til landlevende arter. Sammensetningen inneholder imidlertid ikke alltid aminosyrer av animalsk opprinnelse, vitamin A og E og essensielle sporstoffer.

Tortillamat for skilpadder
Tortillamat for skilpadder

Ulemper med tørrfôr

Smakeligheten deres blir raskt dårligere, og krypdyr blir vant til dem med store vanskeligheter. Prisen på skilpaddemat er mye høyere enn de originale ingrediensene kjøpt i butikken. 100 g tørrblanding koster omtrent 50 rubler.

Kjemikalier kan være tilstede i matvarer for å forlenge holdbarheten, og noen ganger er kalsiuminnholdet ute av proporsjoner. Å komponere en diett for skilpadder er mulig uten bruk av konsentrerte blandinger, gitt det store utvalget av urteingredienser som er tilgjengelig. Å fôre vannlevende dyr er vanskeligere å organisere, så kommersielle produkter er mer etterspurt.

tørrfôr for skilpadder
tørrfôr for skilpadder

Tørrmatkvalitet

Kvaliteten på industrifôr etterlater mye å være ønsket. Grunnlaget for blandingen for vannskilpadder er fiskemel, små krepsdyr og grønnsakerstoffer. Under produksjonsprosessen blir fôret utsatt for høye temperaturer, som ødelegger noen av komponentene. Selv de viktigste vitaminene forblir kanskje ikke i sammensetningen.

Kvaliteten på råvarene og teknologien som brukes påvirker næringsverdien til det oppnådde fiskemelet. I noen tilfeller dekker mat basert på det ikke engang de nåværende behovene til dyrets kropp. Det er ikke nødvendig å snakke om normal vekst. Sammensetningen av blandingen ligner en modifisert fiskemat, der vitaminer og mineraler tilsettes i tillegg. Som et resultat spiser ikke skilpadder dem.

Hvordan introdusere tørrfôr i kostholdet?

Dyreparker, profesjonelle terrarier prøver å unngå industrielle blandinger, og setter sammen menyen for krypdyr på egen hånd. Maten til skilpadder som holdes i huset kan være tørr. Denne løsningen sparer tid og krefter for eieren. Dette er mye bedre for skilpadden enn et kosthold som ikke er skreddersydd for dyrets behov eller består av én ingrediens.

Reptiler kvier seg for å spise selv tørre blandinger av høy kvalitet. Det er nødvendig å venne seg til dem målrettet, gradvis legge granulat til vegetabilsk eller levende fôr. Det er mye enklere å ta vare på en skilpadde som har gått over til granulære formler.

Tørrmat "Tortilla"

Maten ble til på grunnlag av vitenskapelig forskning med deltagelse av veterinærer fra St. Petersburg. Kål, bær, løvetann, insekter, fiskemel - dette er ikke en fullstendig liste over de naturlige ingrediensene i Tortila-blandingen. Skilpaddemat må inneholde dem, fordi slike produkter er inkludert i det naturlige kostholdet til reptiler. Vitamin-mineralkomplekset som finnes i blandingen hjelper kjæledyr til å føle seg bedre bortsett fra deres naturlige habitat.

Tortillamat er tilgjengelig i to versjoner:

  • "Tortilla-M granulat" er beregnet på vannskilpadder. Den kan brukes i dietten til andre krypdyr som ikke er planteetere. En pakke inneholder 90 g av produktet.
  • "Tortilla granulat" designet for skilpadder. Den inneholder en liten mengde komponenter av animalsk opprinnelse. Grunnlaget er produkter fra planteforedling. En pakke inneholder 150 g av blandingen.

Tetra tørrfôr

Dette er en vanlig mat for skilpadder i fangenskap. Granulene er laget i form av pinner. Det brukes som hovedbatteri, fordi det inneholder:

  • Mineraler som kreves av reptiler i sin helhet. Delta i prosessen med vekst av beinvev og skjell.
  • Lettfordøyelige proteiner i store mengder. Styrk glatt muskelvev.
  • Stoffer som akselererer veksten.
  • Vitaminkompleks.
  • Microelements.

Skilpadder tar denne tørre blandingen godt. Reptiler er ikke i stand til å skille smak, så de styres av luktesansen når de velger mat. Ikke den siste rollen spilles av fargen og motoraktiviteten til fremtidens mat. Den fiskeaktige lukten av maten tiltrekker seg skilpadder. Selges i pakker med forskjellige størrelser, fra 100 ml til 1 liter. Den viktigste fordelen er kalsiummetning og en velvalgt kombinasjonkomponenter i Tetra-blandingen. Skilpaddemat gjør ikke vannet grumsete fordi det ikke slipper ut støv.

Tørrblanding til tross for den gode sammensetningen bør ikke være den eneste i kosten. Frukt, fisk, ormer og grønt bør være på bordet for reptiler. En detaljert meny er satt sammen individuelt for hver type skilpadde.

Anbefalt: