Labrador: rasebeskrivelse, egenskaper, egenskaper og anmeldelser
Labrador: rasebeskrivelse, egenskaper, egenskaper og anmeldelser
Anonim

En av de mest populære hunderasene for tiden er labrador. Beskrivelsen av rasen gjør det klart at disse kjæledyrene har en veldig mild og hengiven disposisjon. De kan bli den beste vennen til eieren og alle hans husstandsmedlemmer. Hunder av denne rasen er veldig omgjengelige og lekne, og vil lett finne et felles språk med enhver person eller dyr.

Ikke spesielt i stand til å vise beskyttende egenskaper, labradorer gjør en utmerket jobb med å jakte vilt. Faktisk ble disse hundene avlet for dette formålet. Men nylig har mange uerfarne oppdrettere av denne rasen, som ikke har ferdighetene og kunnskapen om det grunnleggende innen hundeavl og prøver å tjene penger på det, ikke jakten på kvaliteten på valpene som er født, men kvantiteten deres. Dette fører til en forringelse av avlskvaliteter og uskarphet i de typiske egenskapene til rasen.

Rasens historie

På begynnelsen av 1800-tallet oppdaget sjømenn fra Europa rasen Labrador Retriever på den kanadiske øya Newfoundland. Urbefolkningen brukte disse hundene til å jakte på fugler. Selve navnet "retriever" taler for seg selv. Det betyr "mater av vilt." Kanskje dette forklarer det varmedisse hundene elsker vann.

Til å begynne med ble disse hundene oppk alt etter den kanadiske hovedstaden St. John's, men denne tradisjonen slo ikke rot i det engelske miljøet. Britene foretrakk navnet «Labrador», som kommer fra navnet på den kanadiske provinsbyen Labrador. Hunden (beskrivelse, rasens natur) gjenspeiler veldig tydelig mikroklimaet på dette stedet, og er en slags metafor.

På midten av 1800-tallet ble representanter for denne rasen brakt til Storbritannia, som var veldig glad i ikke bare ivrige jegere for intelligens og utholdenhet, men også vanlige mennesker. De har blitt kjæledyrene deres.

På begynnelsen av 1900-tallet i Storbritannia ble rasen registrert hos Kennel Club. Opprinnelig var alle labradorer svarte. Nå kan fargene på representanter variere fra lys beige til sjokolade.

I samme 20. århundre begynte rasen å spre seg i Amerika, hvor den var populær blant velstående deler av samfunnet, som skuespillere, politikere og popstjerner. Hovedformålet med labradorer - jakt - ble glemt, og de ble bare godmodige tamhunder, som ga glede og komfort til huset.

Labrador retriever på jakt
Labrador retriever på jakt

Labrador Retriever eller Golden Retriever?

Mange tror at Labrador Retriever og Golden Retriever er samme rase. Men dette er en vrangforestilling. Ikke alle lignende hunder kan være en sann representant for en så stolt familie som labradorer. Beskrivelsen av rasen, karakteren, vurderingene og fordelene indikerer at det er betydelige forskjeller mellom disse tilsynelatende like hundene. Eiere som har bodd med representanter for begge raser samtidig eller til forskjellige tider, rapporterer at disse hundene er helt forskjellige ikke bare i utseende, men også når det gjelder oppførsel. Naturen og temperamentet til disse dyrene varierer veldig.

Labrador Retriever kommer etter opprinnelse fra den kanadiske øya Newfoundland. Utseendet til golden retrieveren har sin opprinnelse i aristokratiske England, hvor han fungerte som en jaktkamerat og en elegant dekorasjon av palasset.

Når det gjelder ytre forskjeller, tar oppdrettere her følgende som grunnlag:

  1. Labrador har sort, lys og sjokoladefarge. Hans gyldne motstykke i denne forbindelse er så å si mer mangfoldig - den kan ha ull i forskjellige nyanser, fra veldig lys til mørk.
  2. Labradorpelsen er ikke lang, heller grov, den har et spesielt vannavstøtende voksbelegg. Golden retrieverens pels kan være ganske lang og bølget.
  3. Halen er en av hovedforskjellene mellom de to variantene. Hos labradoren er den glatthåret, tykkere i bunnen. I golden retrieveren er den godt pubertert og ligner en halvfjær som henger ned.
  4. Hodet på labradoren er mye større og har en mer massiv munn, ettersom den ble avlet for å jakte store byttedyr, mens golden retrieveren skulle jakte småvilt.
  5. Labrador Sheds hele året, Golden Retriever kaster frakken to ganger i året.
Labrador og golden retriever
Labrador og golden retriever

I tillegg til ytre forskjeller, skiller erfarne eiere også atferdsmessige, tilsom inkluderer følgende:

  1. Labrador er mer emosjonell enn den engelske tilbakeholdne golden retrieveren.
  2. Den høye energien til Labs er det motsatte av roen og mildheten til Golden Retriever.
  3. Labrador er utsatt for utslett impulsive handlinger, i motsetning til en fornuftig og rolig kar.

Derfor, når du velger en venn, må du forstå forskjellene mellom de to typene og få et kjæledyr som passer for kravene og fremtidige levekår.

Beskrivelse av rasen

Labradorhunder er ganske store i størrelse og har kraftige muskler. I henhold til standardene skal mankehøyden variere fra 55 cm til 63 cm.. Særtrekk ved utseende er:

  1. Chunky long body.
  2. Bredt bryst.
  3. Ørene henger, litt bak hodet.
  4. Øyne satt langt fra hverandre.
  5. Snuten er ganske langstrakt.
  6. Det er små vev mellom fingrene.
  7. Bred i bunnen og avsmalnende mot slutten av halen, som sammenlignes med halen til en oter.
  8. Kort grov pels dekket med voks. Tykk og tett underull.

En av underartene til Labrador Retriever er Labrador Longhair. I beskrivelsen av rasen står det at slike hunder også ble oppdrettet på øya Newfoundland. De ble brukt mer til å transportere ved, selv om de ikke svømte dårligere enn korthåret motstykke.

Den gjennomsnittlige levetiden til disse hundene er 10–15 år.

Ulike labradorer
Ulike labradorer

Karakter og temperament

Labrador Retriever-hunden er veldig populær blant hundeoppdrettere. Beskrivelsen av rasen, karakteren og den milde legningen til disse skapningene er veldig verdsatt av både familie og enslige. Dette skyldes den høye intelligensen som ligger i representantene for denne rasen. Som anmeldelsene sier, føler de subtilt stemningen til eieren og kan enkelt tilpasse seg den. Dermed vil en person som velger en labrador som følgesvenn aldri bli ensom og lei.

På grunn av disse egenskapene blir disse hundene ofte brukt som guider for blinde. Balansen og selvbeherskelsen som ligger i rasen, gjør at de kan forbli rolige og ikke miste humøret i noen, selv de mest stressende situasjoner.

Høy læringsevne og god intelligens hos hunder gjør at de kan være involvert i søk og redningsaksjoner. Denne rasen har vist seg godt i tollen.

Eierne av slike hunder er sikre på at labradorer med rette kan kalles de beste vennene og barnepikene for små barn. Eierne deler sine inntrykk av den milde omsorgen og den forsiktige, diskrete kontrollen som apportørene deres omgir babyene sine med.

Hundeeiere som har mer enn ett kjæledyr i huset hevder at labradorer kommer godt overens med andre dyr, til og med katter. De vil aldri hoppe inn i en kamp først eller fornærme en skapning som er mindre enn dem.

Ivrige jegere beundrer en annen fordel med rasen - den såk alte myke munnen. Dette betyr at en hund kan bære hvilken som helst gjenstand i munnen, til og med et kyllingegg, utenskade den.

Å dømme etter labradorens natur, beskrivelsen av rasen, anmeldelser, er det svært få mangler. Oppdrettere tilskriver den viktigste negative kvaliteten til slike hunder det faktum at hunder på grunn av deres åndelige godhet ikke kan realiseres som vakter. Derfor, hvis en hundeoppdretter trenger en god vekter og beskytter av eiendom, er det verdt å vurdere andre alternativer for å velge en rase for dette formålet.

Resten av manglene kommer fra mangel på trening og det aktive livet til kjæledyret.

Funksjoner ved oppbevaring i leiligheten

På grunn av aktiviteten og overdreven energi, adferdsegenskapene til den unge Labrador Retrieveren og beskrivelsen av rasen, er innholdet hovedsakelig for å gi lange og hyppige turer i frisk luft. Oppdretterne hevder at dette er gjort slik at hunden legger overstrømmende energi i utelek, og dermed ikke skader eierens leilighet.

For samme formål kjøper eiere kjæledyrleker. Du bør også prøve å utelukke kontakten til en nysgjerrig hund med husholdningskjemikalier og stikkontakter for å unngå forgiftning og elektriske støt.

Labrador er veldig sosial, så stedet for ham bør velges slik at kjæledyret kan se eierne sine fra det. Hundeoppdrettere anbefaler ikke å sette en boks til ham eller lage en stand. Bare et mykt sengetøy eller madrass er ganske egnet for en sofa.

Labrador hviler
Labrador hviler

Omsorg for hår, øyne og ører

Akkurat som representanter for andre raser, har den sine egne individuelle egenskaper og vanskeligheter med å holde ogLabrador. Beskrivelse av rasen, anmeldelser av oppdrettere indikerer at et av problemene med å holde slike hunder er hårpleie, fordi når det faller ut, forblir det over alt: på møbler, på klær, på oppvask. Eierne kaller dette problemet betydelig nok, dessuten er det ikke så lett å bli kvitt det.

Retrievere trenger generelt ikke bading, de er ganske rene selv. Men det hender at som følge av aktive turer i regnvær, må hunden vaskes. For å oppnå glans og effekten av blank ull, anbefales det å gni kjæledyret med talkum. Men dette bør gjøres utendørs slik at hunden ikke puster inn pulveret.

Noen hundeoppdrettere sliter med avfall med en vanlig støvsuger. Hvis du venner en valp til denne prosedyren fra barndommen, vil den i fremtiden til og med gi ham glede. Greing av hår gir god effekt.

Labradoodles kjærlighet til vann kan spille en viktig rolle for å bli kvitt uønsket hår. Eiere av hunder av denne rasen hevder at regelmessig bading i vann reduserer utfellingsperioden betraktelig.

Oppdrettere av utstillingshunder med stamtavleverdi må være ekstra nøye med stell. Noen prosedyrer kan ødelegge utseendet til hunden. For eksempel bør sjokolade eller mørkfargede retrievere ikke utsettes for solen i lang tid, ellers kan pelsen brenne ut og få en uønsket nyanse. Noen typer børster bør heller ikke brukes til gre - dette kan føre til redusert kvalitet på ull.

Hver dag må du forsiktig gni hundens øynevåt bomullspinne. Hvis du merker uvanlig utflod, bør du umiddelbart oppsøke lege.

Ørene tørkes av med en fuktig bomullspinne etter behov. Ikke senk det for dypt, ellers er det fare for å skade de sarte integumentene.

Hvis det er behov, klipper mange hundeoppdrettere kjæledyrets klør med spesialsaks.

Måltidsutvalg

Uansett hvor mobil og energisk labradoren er, indikerer egenskapene og beskrivelsen til rasen at dens representanter er ganske glupske og praktisk t alt altetende. De kan spise alt vilkårlig og i utallige mengder. På grunn av dette klager mange eiere over kjæledyrbesvær, overvekt og andre ubehagelige problemer.

Derfor må en ansvarlig eier nøye overvåke kjæledyrets diett for å forhindre fedme og helseproblemer. Ernæring bør være balansert og regelmessig. Hvis det ikke er mulig å hele tiden lage mat til apportøren, kan du bruke ferdig superpremiumfôr, som inneholder den nødvendige mengden vitaminer og mineraler for å sikre hunden et fullt liv. Valget av slik mat bør være basert på anbefalingene fra en veterinær.

Hunder bør spise på et strengt definert tidspunkt, ikke krenke regimet som de trenger å bli undervist til fra barndommen. Doseringen av mat beregnes i henhold til vekten til labradoren og instruksjonene som er angitt på pakken.

Hvis eieren velger naturlig fôr til kjæledyret, bør det også være godt balansert. Ikke gi hunden din mat til bords.

Dietten til en labrador retriever må nødvendigvis inneholde mat som:

  • Kjøtt (biff, lam, fjærfe). Den kan gis rå eller kokt. Fett må kuttes av. Innmat, nyrer, lunger, lever osv., det anbefales å gi kun kokt.
  • Fisken skal bare være marin, beinene må fjernes. Det er bedre å koke det før fôring. Du kan også gi den rå, men det er fare for å smitte hunden med helminth.
  • Alle korn duger, men husk at bygg er vanskelig å fordøye og havregryn kan forårsake allergier.
  • Meieriprodukter (kefir, ost, cottage cheese). Melk anbefales ikke for hunder.
  • Egg. Til mating av labradoren brukes kun rå eggeplomme, som kan blandes i grøt eller grønnsaker.
  • Grønnsaker (gulrøtter, kål, rødbeter, zucchini). Før du behandler kjæledyret, må det knuses.
mat til labradoren
mat til labradoren

Om vinteren må du gi kjæledyret ditt vitaminer i tillegg. I henhold til legens anbefalinger bør ormekur utføres med jevne mellomrom.

Voksne hunder bør fôres strengt to ganger om dagen. Men valper spiser oftere. Frem til to måneders alder bør de spise 6 ganger om dagen. Opptil 5 måneder - 5 ganger om dagen. Seks måneder gamle kjæledyr spiser 4 ganger om dagen. Etter 7 måneder og opptil ett år må du mate 3 ganger om dagen.

Til tross for at labradorer kan spise hva som helst, er det en rekke matvarer som er strengt forbudt for dem:

  • S alt, røkt, stekt, fet og krydret mat.
  • For varmt ellerkald mat.
  • Melprodukter.
  • Bønneretter.
  • Poteter.
  • Pølseprodukter.
  • Søtsaker.
  • Svinekjøtt eller annet fett kjøtt.
  • Tubular bones.
  • foreldet mat.

Alle som ønsker å ha et slikt kjæledyr bør på forhånd vite alt om labradoren, beskrivelsen og egenskapene til rasen, og, selvfølgelig, egenskapene til dietten. Riktig valgt mat eller en balansert meny med naturlige produkter vil sikre et sunt og langt liv for kjæledyret ditt.

Kjæledyroppdragelse

Før du får en labradorvalp, må du først forberede alt for ham, navigere med fôring, kjøpe leker til ham, organisere en sofa.

Erfarne oppdrettere sier at trening av en retriever bør gjøres fra de første dagene, så snart du tar ham inn i huset. Da forstår valpen umiddelbart hvem som er eieren, hva som kan og ikke kan gjøres på dens territorium. Hvis babyen prøver å overta personen, må du umiddelbart stoppe disse forsøkene. Men eierne av slike hunder hevder at labradorvalper svært sjelden prøver å dominere på grunn av sin godmodige natur.

Noen hundeoppdrettere foretrekker å ta hunden sin til profesjonelle kynologer, men da er de selv overbevist om at labradorer er enkle å trene, så selv en uerfaren eier kan lære dem grunnleggende kommandoer.

Labrador valp
Labrador valp

Mulige helseproblemer

Hver hunderase har sin egen risiko for sykdom. Med riktig omsorg ogÅrlige forebyggende undersøkelser kan forhindre oppkomsten av mange plager. Oppdrettere siterer en liste over de vanligste labrador-helseproblemene som inkluderer:

  • fedme.
  • Ledddysplasi.
  • Panosteitt (mest vanlig hos unge rasktvoksende hunder).
  • Katarakt, netthinnesykdom.
  • Osteokondrose.
  • Sår på lemmer fra hyppig slikking.
  • Epilepsi (veldig sjelden).

Som alle levende skapninger er retrievere mottakelige for infeksjoner og virus. For å forhindre slike ulykker vaksineres friske hunder. Vaksinasjonsplan bør foreskrives av veterinær.

Velge en valp

Erfarne hundeoppdrettere advarer om at før du begynner å velge et kjæledyr, må du vurdere alle fordeler og ulemper ved å holde hund, få samtykke fra alle familiemedlemmer for å forhindre svik mot en levende skapning i fremtiden og skape for ham forutsetninger for et lykkelig og sunt liv.

Når du velger et avlsdyr, må du være oppmerksom på oppdretterens vurdering. Det ville vært ideelt å se foreldrene hans. Når du velger kjønn, må du fokusere på dine preferanser, siden kvinner og menn har noe forskjellige vaner og vaner fra hverandre.

Labrador valper
Labrador valper

Når du velger en farge, kan du også bli styrt av dine preferanser. Tidligere var det mote å ha svarte representanter for rasen, nå foretrekkes lyse, selv om mørke fortsatt er etterspurt.

Når det gjelder kostnadene, kan den svinge ganske mye og avhenge av klubb, stamtavle, avlsegenskaper. For en Labrador Retriever kan prisen (en beskrivelse av rasen hjelpe deg med å navigere i kvaliteten) starte fra 20 000 rubler. og avsluttes med 60 000–80 000 rubler.

En av hovedbetingelsene for å velge en hundevalp oppdrettere vurderer ikke avlskvalitetene og ikke kostnadene til hunden, men intuisjonen til den potensielle eieren og dens kompatibilitet med dyret. Tross alt velger en person sin beste venn og følgesvenn i mange år.

Anbefalt: