Anestesi under fødsel: typer, fordeler og ulemper, anmeldelser

Innholdsfortegnelse:

Anestesi under fødsel: typer, fordeler og ulemper, anmeldelser
Anestesi under fødsel: typer, fordeler og ulemper, anmeldelser
Anonim

Vi er konstant truet med fødsel, med henvisning til den helvetes og utålelige smerten en kvinne opplever. Det er derfor det ikke er noe rart og overraskende i det faktum at den vordende moren, som forbereder seg på fødselen av babyen hennes, begynner å få panikk, stille seg selv mange spørsmål. Kan jeg tåle denne smerten? Gir de narkose under fødsel? Hvor trygt er det for det ufødte barnet? Den endelige avgjørelsen er uansett opp til legen. Det er han som, fra en kvinnes smertedefekt, individuelle egenskaper og svangerskapsforløp, vil kunne gi tillatelse. En annen ting er om du skal føde på en privat klinikk og har skrevet ut narkose som hovedklausul i kontrakten. La oss se nærmere på hensiktsmessigheten av anestesi under fødsel, dens sikkerhet og mulige konsekvenser.

essensen av smertelindring

Fødsel er et stress for en kvinne og hennes kropp, det er noe nytt og ukjent som forårsaker en følelse av frykt. Derfor er det nødvendig å forberede seg på dem på forhånd. Anestesi under fødsel er en viktig prosess som i stor grad bestemmer forløpet deres. Å redusere smerte bidrar til å lindre tilstanden til den fødende kvinnen under naturlig fødsel, samt keisersnitt. Men her er vanskeligheten - anestesi kanpåvirke helsen til kvinner og barn negativt. Derfor må du veie alt nøye før du bestemmer deg.

Anestesi under fødsel
Anestesi under fødsel

Anestesi for vaginal fødsel

Alle leger er enstemmige i sin mening om at kvinnekroppen har alt som er nødvendig for fødselen av en baby. Det er derfor de så insisterer på naturlig fødsel, selvfølgelig i mangel av klare indikasjoner for keisersnitt. I dette tilfellet, oftest tildelt:

  • intravenøs anestesi - innføring av stoffet i en vene gir en kortvarig søvn for den fødende kvinnen på det mest smertefulle tidspunktet;
  • spinal- og epiduralbedøvelse eliminerer smerter under fødsel og cervikal dilatasjon, stoffet i dette tilfellet injiseres med en tynn nål inn i ryggregionen, noe som gjenspeiles i navnet;
  • lokalbedøvelse brukes til smertefri syning av tårer, injisert i det skadede området.

Som du kan se, er det nok alternativer, hver har sin egen hensikt og egenskaper.

Anestesi under fødselsanmeldelser
Anestesi under fødselsanmeldelser

Anestesi for keisersnitt

Dessverre, i henhold til visse medisinske indikatorer, kan ikke en kvinne alltid føde en sterk og sunn baby på egen hånd, i dette tilfellet foreskriver spesialister et planlagt keisersnitt, som innebærer abdominal kirurgi. Og her er det definitivt ikke mulig å klare seg uten narkose. I denne situasjonen kan følgende typer anestesi brukes:

  • generell anestesi - en fullstendig stenging av bevisstheten til den fødende kvinnen, utført avmedikamentadministrasjon gjennom et venekateter;
  • spinal anestesi - introduksjon av medikamenter i subaraknoidalrommet mellom ryggmargen og arachnoid;
  • epidural anestesi - introduksjon av stoffet over det harde skallet av ryggmargen - inn i epiduralrommet.

Så vi har vurdert hovedtypene av anestesi under fødsel, metodene for administrering av medikamenter. Det gjenstår å forstå når hver av dem er passende, hvilke kontraindikasjoner det har.

Intravenøs anestesi: fordeler og ulemper

Mange eksperter er enige om at kvinner ofte på grunn av banal uerfarenhet ikke kan overvinne smerte under rier. Dessuten kan panikkanfall og bekymringer bare øke dem. Så, intravenøs anestesi under fødsel, vurderinger som vi definitivt vil gi litt lavere, er evnen til å lindre smerte under fødsel, samt et effektivt verktøy for avslapning, lindre spasmer til den vordende moren. Anestesilegen, først etter undersøkelsen, introduserer en av smertestillende med narkotisk effekt eller kombinasjon med et beroligende middel, for eksempel Diazepam.

Anestesi for naturlig fødsel
Anestesi for naturlig fødsel

Varigheten av anestesi varierer med mengden medikament som administreres og kan variere fra ti til sytti minutter. Blant de klare fordelene med denne anestesimetoden er den korte varigheten av negative konsekvenser. Men for å eliminere smerte mellom sammentrekningene, må du betale for høy pris: narkotiske stoffer kommer på en eller annen måte inn i barnets blodstrøm, derforkan forårsake forstyrrelser i arbeidet til et uformet nervesystem. Mange fødende kvinner som brukte intravenøs anestesi, følte seg selvfølgelig lettet, forsøkene deres var mindre smertefulle, men noen kvinner la likevel merke til manifestasjonen av negative konsekvenser: babyene var rastløse, lunefulle.

Dessuten bør anestesilegen nærme seg valget av medikament mer nøye, fordi det kan forårsake utvikling av patologier. Mange av dem som benyttet seg av narkose angret snart. Hvordan fungerer anestesi? Den fødende kvinnen er halvsov, så hun kjenner ikke alle smertene fra riene. Men dette er nettopp kompleksiteten i denne situasjonen: i denne tilstanden er det ganske vanskelig å kontrollere sammentrekninger, det er nesten umulig å presse, noe som kan påvirke arbeidsaktiviteten negativt.

Lokalbedøvelse

Ikke bare under fødsel gjør anestesi. Når det er nødvendig å bedøve et lite område av kroppen til en kvinne i fødsel, for eksempel for å sy opp bruddstedet, brukes lokalbedøvelse. Dens oppgave er å dempe følsomheten til cellene uten å slå av bevisstheten. Effekten av slik smertelindring er lik det du føler på tannlegekontoret. Anestesi etter fødsel er oftest foreskrevet for å reparere rifter. I dette tilfellet injiseres injeksjonene i perineum, det vil si stedet hvor det er nødvendig å lindre smerte. Skaden fra lokalbedøvelse er minimal, den forårsaker naturligvis ingen skade på fosteret. Men igjen, legen bør være mer forsiktig med å velge stoffet, siden, etter vurderingene, ganske ofte injeksjonenforårsaker en kraftig økning i blodtrykket, som et resultat av at kvinnen i fødsel til og med kan miste bevisstheten. Av bivirkningene merker noen kvinner en allergisk reaksjon, betennelse i perineum, samt frysninger, feber.

Anestesi etter fødsel
Anestesi etter fødsel

Kontraindikasjoner

Det er strengt forbudt å ty til lokalbedøvelse i følgende tilfeller:

  • Infeksjon på stikkstedet.
  • Tilstedeværelsen av sykdommer i sentralnervesystemet hos en kvinne i fødsel.
  • Arr på livmoren.
  • Lavt blodtrykk.
  • Allergi mot smertestillende medisiner.
  • En blødningsforstyrrelse.

Alt om epidural

Hver gravid kvinne studerer prosessen med graviditet, fødsel, på en eller annen måte og fanger opp temaet anestesi. Epidural anestesi er et av de mest kontroversielle temaene i dag. Samtidig er denne metoden for smertelindring den mest populære.

Hva er prosedyren? Innføringen av stoffet i ryggmargskanalen, som ligger mellom ryggradsskivene. Med en spesiell veldig tynn engangsnål injiseres den nødvendige mengden av stoffet, noen ganger en ekstra dose. Dette er en redning for fødende kvinner med nærsynthet, sykdommer i det kardiovaskulære systemet, nyrer.

Benefits

Kanskje den største fordelen med denne metoden er muligheten for forlengelse etter behov ved hjelp av et spesielt kateter satt inn i ryggraden. Sannsynligheten for blodtrykksfalli dette tilfellet er redusert til et minimum. I dag er det faktisk den mest effektive anestesimetoden. I følge anmeldelser begynner stoffet å virke gradvis, mens det bare påvirker smertekilden. En kvinne i fødsel kan kontrollere tilstanden hennes, sammentrekninger, hun vil føde en baby. Skaden på helsen til barnet i dette tilfellet er også minimal.

Anestesi under fødsel
Anestesi under fødsel

Flaws

Men det er ganske mange ulemper. Hva er konsekvensene av anestesi under fødsel? Mange kvinner klager over migrene, hyppig hodepine, svakhet, som ikke går over på flere måneder. Dessuten gjør stikkstedet mye vondt, det bekymrer, tillater ikke å leve et norm alt liv.

Inhalasjonssmertelindring

Anestesi under fødsel er et veldig interessant tema, ikke bare for vordende mødre, men også for leger. Derfor er det ikke overraskende at moderne spesialister ikke kommer til å stoppe der, og tilbyr avanserte metoder for å bli kvitt smerte. Vi må også nevne dette alternativet for objektiviteten til anmeldelsen.

Inhalasjonsanestesi - den nyeste teknikken, som går ut på å bli kvitt smerte ved å inhalere et medikament i gassform av en fødende kvinne. For prosedyren er metoksyfluran, halotan og pentran mest brukt. Masken for innånding ligner visuelt på en vanlig respirator.

Gir de narkose under fødsel?
Gir de narkose under fødsel?

Denne metoden er aktuell i første del av svangerskapet, når livmorhalsen har åpnet seg 4-5 cm. ViktigFordelen med denne metoden er at kvinnen selv, når smerten nærmer seg, kan ta på seg en maske og lindre symptomene, selvstendig kontrollere frekvensen av smertelindring. De som allerede har tyr til inhalasjonsanestesi, fokuserer på enkel implementering og fravær av mange konsekvenser, som med de tidligere alternativene. Stoffet blir raskt eliminert fra kvinnens kropp, hun føler seg bra, effekten på barnet i dette tilfellet er minimal, mens effekten er veldig kraftig.

Av bivirkningene observeres kun svimmelhet og kvalme, som vil forsvinne etter noen timer.

oppsummering

Dermed er det mange argumenter for og imot anestesi under fødsel. Mange kvinner i fødsel hevder at de selv aldri ville ha bestemt seg for å introdusere et medikament i kroppen, hvis ikke for vedvarende råd fra en lege. Andre tvert imot, allerede fra første trimester av svangerskapet stilte seg inn på epiduralbedøvelse, noe de ikke angret på i fremtiden. Det er imidlertid de som har opplevd negative konsekvenser.

Anestesi under fødsel fordeler og ulemper
Anestesi under fødsel fordeler og ulemper

En annen ting er viktig: enhver anestesi krever involvering av en kvalifisert spesialist. Bare en lege, basert på resultatene av undersøkelsen, kan foreskrive en virkelig effektiv og relativt sikker medisin. Bare i dette tilfellet vil det være mulig å minimere de negative konsekvensene. Selvfølgelig, hvis mulig, er det best å unngå alt som kan skade deg og babyen din. Anestesi under fødsel er en siste utvei, hensiktsmessig itilfelle med lav smerteterskel og visse medisinske tilstander.

Anbefalt: