Tegn på fødsel hos primiparøse og multiparøse
Tegn på fødsel hos primiparøse og multiparøse
Anonim

Graviditet og fødsel er så individuelle prosesser at selv hos samme kvinne går de forskjellig. Mange, som snakker om fødselen til deres førstefødte og andre barn, beskriver ofte mange forskjeller mellom følelsene deres. Derfor, hvis du er i de siste månedene av svangerskapet og ikke opplever noe som ligner historiene til kjærester, så ikke bekymre deg. Tegn på at fødsel nærmer seg kan dukke opp bare et par dager før babyen din erklærer sitt ønske om å bli født til denne verden, og i noen tilfeller til og med noen timer før.

Til tross for at hver kvinne kan oppleve helt forskjellige opplevelser, er de i de fleste tilfeller fortsatt identiske. Vi har samlet i artikkelen de viktigste symptomene og tegnene på fødsel, som vises fra omtrent den trettiåttende uken av svangerskapet. Vi vil også fortelle leserne om det er forskjeller i forløperne hos primiparøse og multiparøse kvinner.

varsler om fødsel
varsler om fødsel

Hvor begynner det hele?

Om tegn på fødsel i dag kan kvinner få omfattende informasjon fra alle tilgjengelige kilder. Hvis de tidligere bare ble guidet av historiene til erfarne venner eller slektninger, har de nå tilgang til en rekke trykte publikasjoner, fora og Internett-sider. I tillegg deltar de fleste gravide på spesielle kurs der de gjennomgår virkelige forberedelser til den kommende vanskelige fødselen av en baby. Fødselsprosessen i slike klasser vurderes i forskjellige aspekter, men noen vordende mødre, selv etter å ha fullført kursene, før det avgjørende øyeblikket begynner å få panikk og lete etter informasjon om tegn på begynnelsen av fødselen.

La oss si med en gang at leger deler disse tegnene inn i flere kategorier, som fremtidige fødende kvinner må være klar over:

  1. Harbingers. Tegn og symptomer på utbruddet av fødselen kan dukke opp hos kvinner lenge før X time Det er ganske norm alt hvis du merker dem halvannen måned før de første riene. Men i tilfeller hvor de oppstår en dag eller to før fødsel, er det heller ikke noe patologisk. Det er også verdt å vurdere det faktum at noen gravide har alle mulige forstadier, mens andre har maksim alt to tegn fra de som vi lister opp i de påfølgende delene av artikkelen.
  2. Tegn på begynnelsen av fødselen. Brede vann og faktiske sammentrekninger faller inn under denne kategorien.

Jeg vil også merke at tegn på fødsel hos primiparøse og multiparøse vises med noen forskjeller. Derfor, når du studerer denne artikkelen, sørg for å vurdere tiden du skal gåtil fødesykehuset. Tross alt er prosessen med fødselen av en baby for andre gang mye kortere enn den første.

varsler om fødsel
varsler om fødsel

Harbingers i korte trekk

I hele svangerskapet er en kvinne påvirket av hormoner. Kroppen tilpasser seg jevnt til endringene som finner sted i den og produserer visse hormoner som er nødvendige for å holde babyen inne. Ved slutten av terminen endres den hormonelle bakgrunnen, og dette stadiet blir signalet for starten av fødselsaktiviteten.

Fra unnfangelsesøyeblikket blir progesteron hovedhormonet, som er ansvarlig for normal vedlikehold av svangerskapet og for at kroppen ikke skal avvise fosteret. Men i løpet av de siste ukene av å føde en baby, synker antallet kraftig. Morkaken, gradvis aldrende og utfører sine funksjoner dårligere, produserer den i mindre mengder, men nivået av østrogen, tvert imot, bare øker hver dag. Den forbereder kroppen på fødselen av babyen, og øyeblikket for dens maksimale konsentrasjon i blodet blir begynnelsen på fødselsprosessen.

Mengden østrogen endres imidlertid gradvis slik at kroppen får tid til å akseptere endringene som vil skje i den. Alle er rettet mot å gjøre det lettere for babyen å passere gjennom fødselskanalen og ikke skade moren selv. Det er helheten av de pågående endringene i fødselshjelpen som vanligvis kalles "harbingers". Kvinner snakker vanligvis om dem som tegn på fødsel. Fra det øyeblikket de dukker opp, blir det klart at det etterlengtede møtet med babyen er rett rundt hjørnet.

Vanligvis møter alle tegn på fødsel etter 40 ukergravide kvinner. Dessuten, i primiparas, vises forløperne tidligere, men ikke alltid uerfarne vordende mødre kan gjenkjenne dem. Den forberedte kroppen til andrefødte kvinner "husker" om tidligere fødsler, og derfor vises tegnene mye senere, og selve prosessen er raskere. Mange mødre deler også at riene var mindre smertefulle andre gang, noe som også er ganske naturlig.

Kvinner som forstår hva som skjer med kroppen deres i de siste stadiene av svangerskapet føler seg trygge og får ikke panikk i en kritisk situasjon. I tillegg har de tid til å forberede turen til sykehuset og pakke tingene sine i tide.

venter på å møte baby
venter på å møte baby

Tegn på at fødsel nærmer seg

Selvfølgelig er hver kvinne forskjellige. Men i den klassiske versjonen, beskrevet i lærebøker om obstetrikk og gynekologi, er ni tegn på fødsel angitt, som vi lister opp nedenfor:

  • fosternedstigning i bekkenet;
  • utflod av slimproppen;
  • forsvinning av pusteproblemer;
  • utseende av verkende smerte i korsbenet;
  • hyppig vannlating;
  • å gå ned flere kilo i vekt;
  • endrer babyens aktivitet;
  • appetittproblemer;
  • treningskamper.

Vi vil gi hvert av punktene ovenfor en egen del av artikkelen.

Bilde "hengende" av magen
Bilde "hengende" av magen

Slapp mage

Selv våre bestemødre betraktet denne faktoren som det aller første tegn på fødsel. Det indikerer at babyen allerede er detfullt forberedt på å møte foreldrene sine og kontoen går nesten til klokken. I forrige århundre begynte erfarne kvinner, som la merke til en hengende mage hos en gravid kvinne, å raskt fullføre alle tingene som måtte fullføres før babyen ble født.

I dag er dette tegnet også et av de mest merkbare, det kan ikke skjule seg for øynene til den vordende moren og hennes kjære. Prolapsen av magen oppstår på grunn av det faktum at fosteret gradvis forbereder seg på å bevege seg langs fødselskanalen og derfor går ned i det lille bekkenet. Musklene i magepressen svekkes merkbart etter denne tidsperioden, og derfor strekkes bunnen av livmoren veldig lett.

Visuelt er disse endringene merkbare, men parallelt er de også ledsaget av et kraftig fremspring av navlen. Hvis han bare skilte seg ut før magen prolaps, så før fødselen blir navlen merkbar selv under løse klær. Det ser ut til å stikke ut, noe som bekymrer mange kvinner som føder for første gang. De bekymrer seg for at han vil forbli slik resten av livet. Men likevel bør du ikke bekymre deg - noen måneder etter fødselen, når livmoren er fullstendig redusert, vil musklene gå tilbake til sin tidligere tilstand, så vel som navlen.

Noen ganger merker kvinner at etter å ha senket hodet til fosteret ned i det lille bekkenet, øker magen merkbart i størrelse. Faktisk er dette bare en visuell illusjon på grunn av det faktum at babyen i livmoren har endret posisjon.

vaginal utflod

Dette er også et av de ganske karakteristiske tegnene på fødsel. I multiparous manifesterer det seg bokstavelig t alt noen dager før time X, så dettesymptomet er en anledning til å forberede seg ment alt på en tur til fødesykehuset.

Etter befruktning er livmorhalsen forsvarlig forseglet med en slags slimpropp. Det beskytter babyen mot penetrasjon av alle slags infeksjoner fra skjeden, og selve nakken lukker tett inngangen til livmoren. Men før fødselen endrer situasjonen seg.

På den ene siden åpner halsen seg veldig vidt, det er her babyen hviler på hodet. Dette forkorter i hovedsak livmorhalsen og slapper av. Den mykner gradvis, blir elastisk og begynner å åpne seg på den andre siden. Hvis du på dette tidspunktet skal undersøkes av en lege, kan han si at det har vært en åpning av en eller to fingre. Naturligvis klarer hun ikke lenger å holde på slimproppen, som begynner å skille seg rikelig ut.

Denne hemmeligheten har en viskøs konsistens og en gjennomsiktig farge. Til å begynne med kan gulaktige eller blodige striper observeres i den, og etter noen dager blir slimet mer gjennomsiktig. For noen kvinner forlater korken nesten umiddelbart, og det er ganske vanskelig å forveksle denne prosessen med noe annet. Og for andre varer det i dager og til og med uker, så det er vanskelig for uerfarne vordende mødre å forstå nøyaktig hva som skjer med kroppen deres.

Det er verdt å merke seg at etter at korken din er borte, må du være veldig forsiktig, siden babyen har blitt helt forsvarsløs mot enhver infeksjon. I denne perioden anbefales det ikke å ha ubeskyttet sex og ta et bad.

Pust lettere

De siste månedene av svangerskapet lider kvinner av pusteproblemer og vanskelighetermed fordøyelsen av maten. Noen sier til og med at de ikke kunne spise i det hele tatt, siden magen ble kraftig komprimert av den forstørrede livmoren. Men så snart fosteret går ned i det lille bekkenet, blir det lettere for den gravide å puste. Mellomgulvet slutter å bli deformert, og den vordende mor får muligheten til å puste dypt.

På grunn av underlivets prolaps opplever kvinnen også lindring når hun spiser. Hun føler det som om magen har blitt lettet for noe tungt. Men dessverre kan det i stedet oppstå halsbrann. Hun følger ofte gravide kvinner de siste ukene etter fødselen.

Lumbal pain

Dette tegnet på nært forestående fødsel oppleves av mange kvinner. De bemerker at noen dager før starten av riene opplever de smerter i nedre del av magen, sakralområdet og i korsryggen. Vanligvis har de en trekkende og verkende karakter, men noen ganger utvikler de seg til ganske tvangstanker som ikke gir en kvinne fred et minutt.

Fødselsleger forklarer slike smerter ved å senke fosteret ned i det lille bekkenet og akseptere stillingen som beredskap for fødsel. Ikke glem at det i løpet av denne perioden er en strekking av leddbånd og bindevev. Denne prosessen er ledsaget av smertefulle opplevelser, men jo mer leddbåndene strekker seg, jo lettere vil det være for kvinnen i fødsel.

Trykk på blæren

Hyppig vannlating kan også betraktes som en varsler om tidlig fødsel. Fostervannssekken komprimerer sammen med babyen alle organene i det lille bekkenet kraftig, noe som gjør at kvinner får en konstant vannlatingstrang. Mange klager over at de om natten må stå opp for å gå på toalettet bokstavelig t alt hver time, noe som gjør det umulig å få nok søvn og påvirker deres velvære negativt.

Kategorien av forvarseler vi beskriver kan også omfatte diaré forårsaket av endringer i hormonelle nivåer. Kroppen, som forbereder seg på den kommende fødselsprosessen, søker å rense seg selv, og nivået av hormoner hjelper den med dette. Derfor, hvis du merker en lignende avføringseffekt, må du vite at du snart må gå til fødselssykehuset.

vekttap
vekttap

Vekttap

Gravide kvinner som overvåker vekten nøye, legger merke til at de går ned flere kilo ca. en uke før fødsel. Vanligvis overstiger den ikke halvannen kilo, men i spesielle tilfeller når den to.

Denne prosessen skyldes hovedsakelig fjerning av overflødig væske fra kroppen. Rett før fødsel blir de unødvendige og kan forstyrre under selve prosessen. I tillegg forsvinner ødem hos kvinner, noe som gradvis normaliserer nyrenes funksjon.

Endringer i fosteratferd

Endringer i babyens motoriske aktivitet er også en varsler om fødsel. De fleste barn blir inaktive, aktiviteten reduseres med to eller til og med tre ganger. Du bør ikke være redd for slike endringer, fordi babyen allerede er klar for fødsel og kan ikke kaste bort energi på uberegnelige bevegelser. I tillegg har han mindre og mindre ledig plass hver dag, og hver eneste bevegelse med bein og hånd blir gitt ham med vanskeligheter.

Men noen babyer tvert imot,bli for aktiv. De minner stadig på seg selv med rytmiske rykk, og dette kan også betraktes som en forkynner om fødsel.

Reduksjon av appetitt

Når kroppen tilpasser seg den kommende fødselen, reduseres behovet for mat gradvis. Kvinner går over til veldig lett mat og reduserer ubevisst kaloriinnholdet med flere ganger. Noen ganger mister gravide helt appetitten, med vanskeligheter med å tvinge seg selv til å spise i det minste noe.

Parallelt opplever vordende mødre plutselige humørsvingninger og har en tendens til å gråte ofte. De føler urimelig angst, et ønske om å møblere huset og manglende evne til å sitte stille, til tross for at de føler seg uvel og slitne.

treningskamper
treningskamper

Treningskamper

Livmorsammentrekninger regnes også som de viktigste forkynnerne for den forestående fødselen til en baby. Uerfarne fremtidige mødre tilskriver dem de første tegnene på fødsel og begynner å skynde seg til sykehuset og varsle slektninger og venner om dette. Men hvis du tar deg god tid og venter litt, vil smerten gå over. Dette er hvordan treningskamper skiller seg fra ekte.

Falske rier kan starte allerede i den trettiende uken og gjenta seg med jevne mellomrom helt frem til fødsel. De kan skilles fra de ekte med noen funksjoner. Treningslivmorsammentrekninger har ett nivå av smerte, de er preget av trekkfølelser i korsryggen og i nedre del av magen. Generelt kan de vare fra førti minutter til seks timer, men i løpet av hele denne tiden vil intensiteten deres ikke endre seg. Ofte ved endringposisjon av kroppen, smerten avtar og forsvinner deretter helt.

Interessant nok kan det hende multiparøse kvinner ikke har treningsrier i det hele tatt. Tegnene på fødsel i dette tilfellet inkluderer tyngde i nedre del av magen og korsryggen. Dessuten kan lignende symptomer dukke opp et par dager før ekte rier.

Noen ord om den innledende perioden

Alle de ovennevnte symptomene betyr at snart må den gravide til fødeavdelingen. Men de virkelige tegnene på fødsel hos kvinner med den første, andre og påfølgende graviditeten inkluderer sammentrekninger i den foreløpige perioden. Dette er nesten en skikkelig fødselsprosess, men den er preget av litt uberegnelige krampesmerter. De kommer plutselig og varer i opptil seks timer. På dette tidspunktet kan en kvinne gjøre sine vanlige aktiviteter og til og med sove, men etter en stund blir de regelmessige og begynner å gjenta seg etter et visst tidsintervall.

Denne transformasjonen er allerede en ekte fødselsprosess, noe som betyr at det er på tide å ta den tidligere innsamlede sekken med ting og ringe en taxi for å komme til sykehuset.

fødselssymptomer
fødselssymptomer

Tegn på fødsel hos multiparøse og primiparas: er det forskjeller

Uavhengig av om du er første eller andre graviditet, vil tegnene på den kommende fødselen være helt identiske. Imidlertid bør det huskes at kvinner som forbereder seg på å bli mødre for første gang, ikke alltid kan karakterisere alt som skjer med kroppen deres. Derfor legger de ofte ikke merke til de ellerandre tegn på nært forestående fødsel, selv om de vises ganske tidlig.

Men gravide som allerede har født et barn, lytter mer følsomt til kroppen sin. Og derfor klassifiserer de tydelig og korrekt eventuelle endringer i den, praktisk t alt uten feil ved å bestemme fødselsdatoen. Men i tilfeller der det har gått mer enn ti år mellom svangerskapene, vil kroppen oppføre seg helt likt som første gang. Faktum er at i løpet av denne perioden har livmoren allerede "glemt" den siste fødselen, og fødselen til en baby vil vare samtidig som den førstefødte. Men likevel hevder fødselsleger selv at kvinner oppfører seg mer ansvarlig, sensitivt og selvsikkert for andre gang. Derfor er fødslene deres enkle, og prosentandelen av friske babyer er ganske høy.

Anbefalt: