Skrumplever hos hunder: symptomer og behandling, livsprognose

Innholdsfortegnelse:

Skrumplever hos hunder: symptomer og behandling, livsprognose
Skrumplever hos hunder: symptomer og behandling, livsprognose
Anonim

Det ser ut til at skrumplever er en fullstendig menneskelig sykdom som oppstår oftest ved misbruk av alkohol og fet søppelmat. Men våre mindre brødre - katter og hunder - lider også av denne sykdommen. Så, skrumplever hos hunder, symptomer og behandling, samt diagnose og årsaker til forekomst - vi vil vurdere alt dette i denne artikkelen.

Symptomer

Leveren er et livsviktig organ, så ethvert brudd kan føre til de mest negative konsekvensene. Du bør være oppmerksom hvis kjæledyret ditt har:

  • Den generelle aktiviteten avtok, dyret ble sløvt og sløvt.
  • Hunden går raskt ned i kroppsvekt, appetitten er forstyrret i lang tid.
  • Dyret lider av oppkast eller diaré, avføringen er hvit eller omvendt svart (sistnevnte skyldes tilstedeværelsen av blod i avføringen).
  • Huden i synlige områder og slimhinner endret farge til svakt gulaktig, og det oppsto små skarpe blødninger på disse stedene.
  • Sclera farget gulaktigfarge.
  • Hunden er konstant tørst, drikker mye vann. Hun har også økt vannlating.
  • Dyret begynner å miste synet.

Alt ovenfor indikerer ikke nødvendigvis levercirrhose hos hunder, symptomene kan være like ved andre sykdommer. Et mer spesifikt tegn kan være ascites - det vil si et økt volum av hundens mage mot bakgrunnen av generell utmattelse av kroppen, den såk alte dropsy i magen. Dessverre, når dette stadiet er nådd, er dyret nesten uhelbredelig og kan leve alt fra noen få dager til tre måneder.

Symptomer på levercirrhose hos hunder
Symptomer på levercirrhose hos hunder

Diagnose

Siden diagnostisering og behandling av levercirrhose hos hunder kun er mulig i en medisinsk institusjon, bør du umiddelbart kontakte en veterinærklinikk. Der ved dyret:

  • vil ta blod for biokjemi for å sjekke organets funksjonelle aktivitet;
  • ta blod for et koagulogram (en analyse som viser tilstanden til dyrets blodkoagulasjonssystem);
  • vil ta ultralyd og røntgen av leveren;
  • om nødvendig vil de ta en punktering og ta en leverbiopsi.
behandling for levercirrhose hos hunder
behandling for levercirrhose hos hunder

Men hva kan forårsake skrumplever hos hunder?

Årsaker til forekomst

Den vanligste årsaken til sykdom er forgiftning med et eller annet giftig stoff. Dessuten kan en hund enten plukke opp forgiftet mat et sted på gaten, eller motta en dose av et giftig stoff med mat av dårlig kvalitet. I tillegg kan skrumplever utvikleshvis hunden, spesielt i barndommen, får ubalansert mat.

Derfor er det viktig at hunden får mat fra pålitelige produsenter. Hvis du er tilhenger av naturlig mat, så sørg for at nok vitaminer og mineraler kommer fra maten. I tillegg vil det være nyttig å kjøpe spesielle vitaminkomplekser for hunder, for eksempel med selen.

I tillegg til det ovennevnte kan skrumplever hos hunder være forårsaket av visse medisiner, som antikonvulsiva eller desinfeksjonsmidler som inneholder fenol. Noen ganger foreskriver veterinærer legemidler beregnet på mennesker - risikoen her er at det er svært vanskelig å beregne doseringen på egen hånd i dette tilfellet. Derfor, hvis mulig, avstå fra å ta slike medisiner eller erstatte dem med spesielle for hunder.

levercirrhose hos hunder forårsaker
levercirrhose hos hunder forårsaker

Bruk av enkelte sprayer, halsbånd, sjampoer – oftest av dårlig kvalitet og billig – kan også føre til utvikling av skrumplever. Men selv høykvalitetsprodukter, hvis de brukes feil, kan føre til negative konsekvenser. For eksempel å kjøpe et lite loppehalsbånd til hunder av store raser. I dette tilfellet kan du justere lengden på halsbåndet selv, men hva med mengden aktivt stoff som halsbåndet er impregnert med? Dessverre er det mange verter som ikke engang tenker over det.

I tillegg kan skrumplever hos hunder være arvelig eller utvikle seg fra en annen sykdom, for eksempel hvis dyret har vært sykt over lengre tidhepatitt eller kolecystitt. Pest, noen andre virus og mikrober kan også forårsake skrumplever.

Sirrhose utsatt for hunderaser

Kanskje det ikke er noen hemmelighet for noen at nesten alle raser tåler noen sykdommer lettere, noen mer alvorlig, og noen blir ikke syke i det hele tatt. Dette gjelder ikke bare hunder, men også rasen til ethvert dyr som er kunstig oppdrettet av mennesker.

De vanligste hunderasene med skrumplever er:

  • Labradors.
  • Cocker Spaniels.
  • pudler.
  • Rottweilers.
  • Dobermans.
tegn på levercirrhose hos hunder
tegn på levercirrhose hos hunder

Men det skal forstås at de ovennevnte rasene oftere enn andre lider nettopp av en disposisjon for arvelig skrumplever. En hund av absolutt alle raser kan bli syk, spesielt hvis skrumplever er forårsaket av forgiftning. I tillegg, som nevnt ovenfor, kan skrumplever hos en hund utvikle seg fra hepatitt, og i sin tur kan en hund bli smittet på gaten fra et sykt dyr, skittent vann eller rett og slett gatesøppel. Derfor, uansett hvilken rase kjæledyret ditt er, må du alltid overvåke helsen og ikke overse forebyggende vaksinasjoner og vaksinasjoner.

levercirrhose hos hunder symptomer og behandling
levercirrhose hos hunder symptomer og behandling

varianter av skrumplever

Det finnes to typer cirrhose: atrofisk og hypertrofisk.

I den første avtar leveren i størrelse på grunn av at bindevevet øker og strammer leveren. Denne typen cirrhose er den vanskeligste å diagnostisere -det er nesten umulig å oppdage det uten hjelp av ultralyd.

Den hypertrofiske typen cirrhose kan diagnostiseres selv på egen hånd. I dette tilfellet øker leveren til dyret i størrelse så mye at den kan merkes i området av det siste ribben. Samtidig er hunden nervøs og lar det ikke gjøres på grunn av smerte.

Uansett hvilken type skrumplever dyret ditt lider av, er det bare en lege som kan stille en definitiv diagnose. Og dyrets overlevelse i fremtiden avhenger av hvor rettidig dette gjøres. Sen diagnose av levercirrhose hos hunder kan føre til rask utvikling av sykdommen og død i løpet av timer til dager.

skrumplever hos en hund hvor lenge vil den leve
skrumplever hos en hund hvor lenge vil den leve

Behandling

Etter at det er stilt en diagnose av skrumplever hos en hund, avhenger hvor lenge dyret vil leve i stor grad av stadiet der sykdommen ble diagnostisert og av riktig behandling.

Når diagnostisert tidlig, er hjemmebehandling vanligvis foreskrevet. Med en mer kompleks form av sykdommen krever dyret sykehusinnleggelse, siden det vil være nødvendig å konstant fjerne væsken som samler seg i kroppen, samt å utføre infusjonsinfusjoner for å forhindre forgiftning av kroppen med giftstoffer. Dessuten får dyret vitaminpreparater og medisiner som lindrer smerte. Av etiske grunner er det ikke gitt detaljerte legemiddelnavn i artikkelen for å utelukke selvmedisinering av et sykt dyr.

I tillegg må det vurderes at kuren mot skrumplever hos hunderhelt umulig - for resten av livet vil dyret trenge å utføre symptomatisk terapi, opprettholde en spesiell diett og mate medisinert mat tre til fem ganger om dagen i små porsjoner.

levercirrhose hos hunder symptomer og behandling
levercirrhose hos hunder symptomer og behandling

Eutanasia?

Som regel plages eieren ofte av spørsmålet, når skrumplever hos hunder ble diagnostisert, hvor lenge syke dyr lever. Hvis diagnosen ble stilt i det innledende stadiet, har hunden en ganske stor sjanse for å lide av sykdommen relativt lett, om enn, som nevnt ovenfor, ikke helt uten spor.

Det er en helt annen ting når dyret allerede har begynt vatt i bukhulen. Nesten all behandling består i å fjerne overflødig væske gjennom en spesiell punktering i bukhinnen. I dette tilfellet oppstår spørsmålet slik: "Hvor humant er det å torturere et sykt dyr og forlenge dets smerte?" Dessverre må hver eier svare på dette spørsmålet for seg selv. I de senere stadiene av diagnosen vil hunden i beste fall leve ytterligere seks måneder, oftere skjer dyrets død om en måned eller to. Derfor kan legen i slike tilfeller selv reise spørsmålet om eutanasi.

Hvis en hund allerede har hatt hepatitt, kan en ny infeksjon være vanskeligere, men hunden kan noen ganger leve i mer enn seks måneder. Men igjen, hva slags liv vil hun være dømt til?

levercirrhose hos hunder hvor lenge lever de
levercirrhose hos hunder hvor lenge lever de

Forebygging

For å forhindre infeksjon av dyret, må du overvåke kostholdet hans, avvenne ham for å "plukke opp" biterpå gaten og spis fra andres hender, lodd det med jevne mellomrom med vitaminkomplekser og gå til forebyggende avtaler og vaksinasjoner på klinikken. Spesielt hvis kjæledyret ditt er i "risikogruppen".

Også viktig er lange turer og aktive utendørsleker. Hvis du til tross for alt finner tegn på levercirrhose hos en hund, ta kontakt med klinikken umiddelbart. Nå vet du at denne sykdommen er dødelig, så det er bedre å "holde det trygt".

Konklusjon

Heldigvis er skrumplever hos hunder en sjelden sykdom. Dette skyldes det faktum at livet til hunder i seg selv er kort nok og ikke nok til at skrumplever kan utvikle seg av seg selv. Som regel er sykdommen ervervet, forårsaket av eksterne faktorer, noe som gjør at helsen til kjæledyret i større grad avhenger av eieren.

Ikke bruk legemidler til mennesker, som tetracyklin, testosteron, papaverin, for å behandle et dyr - de kan forårsake levercirrhose hos hunder på grunn av feil dosering. Også noen halsbånd og aerosoler fra lopper og flått kan føre til denne sykdommen. Mat av dårlig kvalitet, luft som inneholder giftige gasser … du kan fortsette i det uendelige. Det viktigste du må forstå selv er at hvis du bestemmer deg for å skaffe deg en hund, tenk på det. Vil du være i stand til å gi ham riktig pleie og ernæring, vil du være i stand til å ikke spare på helsen hans, kanskje til skade for deg selv? Husk at vi er ansvarlige for dem vi har temmet!

Anbefalt: