Usbekisk bryllup: skikker og tradisjoner

Innholdsfortegnelse:

Usbekisk bryllup: skikker og tradisjoner
Usbekisk bryllup: skikker og tradisjoner
Anonim

Usbekisk bryllup er en feiring med visse tradisjoner og skikker som går i arv fra generasjon til generasjon. Unge mennesker, før de inngår ekteskap, må utføre en rekke ritualer for å rense kropp og sjel. I hver region i Usbekistan er tradisjoner forskjellige fra hverandre. I artikkelen skal vi snakke om historisk etablerte skikker, uten hvilke ikke en eneste feiring finner sted.

Matchmaking

Usbekiske bryllup gjøres ikke i all hast. Å forberede seg på det tar mye tid og krefter.

Hvis en sønn vokser opp i en familie, leter foreldrene etter en brud til ham på forhånd. Til disse formål er ofte nære pårørende involvert, som har som oppgave å få nødvendig informasjon om jenta.

Etter at avkommet fyller 18 år, må kandidaturet allerede være valgt ut og godkjent av familierådet.

Brudgommen sendes til bruden (mor og nærmeste slektning til brudgommen). De tilbereder tradisjonelle søte godsaker og pakker dem inn i hvitt tøy.

Når de kommer til brudens hus, gir de henne bunterforeldre med ordene: «Vi vil gifte oss». Gjestene inviteres til bordet, hvor neste møte med matchmakere diskuteres. Som regel skjer det neste onsdag (dagen for ny begynnelse for muslimer).

Fire menn blir med kvinnene til neste besøk. De setter seg ved festbordet, diskuterer detaljene i den kommende feiringen, forhandler om medgift og andre punkter. Deretter får hver matchmaker en hvit bunt. Søte godsaker og en hvit skjorte (et symbol på jentas uskyld) er pakket inn i den.

Usbekiske bryllup i landsbyen
Usbekiske bryllup i landsbyen

Hvis foreldre er klare til å gifte seg med datteren, legges lommetørkleet hennes i en av buntene. Deretter er dagen for forlovelsen satt.

Usbekiske bryllupsskikker er forankret i fortiden. Moderne forelskede par kan bringe sine egne endringer til dem. For eksempel kan nygifte kjenne hverandre før feiringen, gå og møtes. Men uten samtykke fra foreldrene vil ikke ekteskapet fungere.

Engagement Day

Etter at jentas foreldre har gitt sitt samtykke til bryllupet, kommer forlovelsesdagen (Fotiha tui). Feiringen finner sted hjemme hos bruden. Pilaf og søte retter settes på bordet for å gjøre livet enkelt for de unge.

Slektninger til de nygifte, naboer, nære venner kommer til forlovelsen. Fotikha tui blir til en ekte festlighet. Midt på kvelden skal bruden utføre Non Sindirar-seremonien. Hun knekker sin egen bakte kake foran alle. Det betyr at jenta underkaster seg og aksepterer mannen sin. Etter det er paret offisielt forlovet.

Bryllup

På bryllupsdagen, foreldrebruder ansetter en profesjonell kokk som lager deilig pilaf. Om morgenen er alle menn invitert til Nahor Oshi. Måltidet med å spise morgenpilaffen er akkompagnert av musikalsk akkompagnement av folkeensembler.

Khotin oshi holdes for kvinner. Denne begivenheten kan finne sted på en kafé, jenter spiser søtet pilaf og diskuterer det kommende bryllupet.

I midten av dagen ankommer brudgommen, i følge med slektninger og venner, til brudens hus. Jenta tar på seg en brudekjole, dekker alltid ansiktet med et slør slik at hun ikke blir forvirret. Løsepengeseremonien begynner, der brudens tanter deltar.

usbekisk bryllup
usbekisk bryllup

Deretter er mullaen invitert til huset. Brudgommen tar på seg et tradisjonelt usbekisk antrekk, bryllupsseremonien utføres. Etter det anses det at ekteskapet allerede er inngått i himmelen.

Usbekisk bryllup bør offisielt registreres i registeret, der ungdommene går.

Farvel til foreldrehjemmet

Etter registerkontoret kommer de nygifte tilbake til brudens hus igjen. Foreldrene deres er allerede der og venter på dem. Det holdes avskjedsseremoni med datteren. Mamma gråter, men samtidig er hun glad for blodet sitt, og spår henne et lykkelig familieliv.

mor følger datteren til familielivet
mor følger datteren til familielivet

Grooms venner laster jentas medgift på vognen. Som regel er dette håndklær, sengetøy, kjøkkenutstyr og annet som er nyttig i husholdningen.

Feiring på restauranten

Deretter drar de nygifte til den bestilte restauranten eller kafeen, hvor bordene allerede er dekket. Det er her moroa begynner. Det er verdt å merke seg,at tidligere i følge tradisjonen var alle slektninger til stede på feiringen, bortsett fra faren til bruden. Han tilbrakte denne tiden hjemme hos venner. Men i den moderne verden blir det ikke tatt hensyn til denne skikken.

Frysl i bryllupet - usbekiske danser. De er så lyse og brennende at de ikke etterlater noen likegyldige. Nygifte danser ofte. For å gjøre dette, tenker de over antallet på forhånd, bytter til bunader.

Foreldre kan overraske barna sine ved å invitere en dansegruppe som gjester for å underholde gjestene utover kvelden.

Slutt på ferien

Usbekisk bryllup bør gjennomføres i samsvar med alle tradisjoner. Etter restauranten drar de nygifte til brudgommens hus. Før bruden går inn der, gjør bruden flere sirkler rundt bålet. Dermed er hun renset før bryllupsnatten.

Usbekiske bryllupsskikker
Usbekiske bryllupsskikker

Videre synger vennene hennes sanger, spiller tamburin, glorifiserer jenta og ønsker henne lykke til i familielivet. Bruden bøyer seg for sitt nye hjem og går over en hvit duk som er laget spesielt for henne.

En nær venn av bruden (Yanga) begynner å forberede henne til bryllupsnatten, kler av seg, gre håret hennes, sender henne bak en spesiell gardin. I løpet av denne tiden skal ikke brudgommen være i rommet.

For å løse ut bruden tilbyr han Yanga-godteri og penger. Etter at seremonien er fullført, blir det nygifte paret alene igjen.

Usbekisk bryllup i en kishlak (landsbypunkt), der alle kjenner hverandre, varer mer enn én dag. Festligheter blir populære. Vanligvis en restaurantbestilles umiddelbart i 2-3 dager. Kokker tilbereder deilige retter, folkegrupper er invitert til å underholde gjestene.

Anbefalt: