Tibetansk gjeterhund: bilde, beskrivelse av rasen
Tibetansk gjeterhund: bilde, beskrivelse av rasen
Anonim

I dag er det flere og flere som får hunder, og det er ikke noe rart i dette, siden disse skapningene elsker eierne sine oppriktig og vil være trofaste mot dem resten av livet. Et slående eksempel på et trofast og intelligent kjæledyr er den tibetanske gjeterhunden.

Tibetan Sheepdog: rasebeskrivelse

Tibetan Shepherd Dog eller Tibetan Mastiff er en utmerket vakthund. Dette er sterke dyr, med en høyde på 60-65 cm, som når en vekt på 60-70 kg.

Rasen er kjent for sin tykke pels med dobbel underull, som beskytter dyret perfekt om vinteren. Den tykke pelsen rundt halsen ligner visuelt på en manke, og derfor har kallenavnet «tibetansk løve» festet seg til den tibetanske gjeterhunden.

Ull varierer i farge fra gråblå til fyldig sort. Det er individer med en rekke røde nyanser. Det er hvite flekker på brystet og bena.

tibetansk gjeterhund
tibetansk gjeterhund

Opprinnelseshistorie

Den tibetanske mastiffen har vært omgitt av myter og legender siden antikken. Selve rasen er ganske gammel, dannet som et resultat av Tibets geografiske isolasjon.

Fra 1200-tallet, nårKinesiske kjøpmenn gikk gjennom Tibets territorium, og blandingen av genpoolen av lokale og kinesiske hunder begynte. Renrasede tibetanske hunder forble bare blant individer som bodde i fjellene.

Den første omtale av disse sterke og hardføre dyrene begynner å dukke opp århundrer før vår tidsregning. På 1200-tallet, under reisen til Asia, beskrev Marco Polo disse hundene beundrende. De ble brakt til Europa i 1847.

Tibetanske mastiffer forbløffet europeere med utseendet sitt, og det er grunnen til at de første individene som ble brakt dit ble holdt i dyrehager.

Mange kynologer studerer tibetanske mastiffer med interesse. Noen av dem uttrykker til og med meninger om at denne rasen kan betraktes som stamfaren til molosserne (dette er en gruppe hunderaser som inkluderer Great Danes, Bulldogs, Mastiffs, Boxers, Pugs).

Show Breed Standards

Rasestandardene for den tibetanske mastiffen er ikke særlig detaljerte.

Noen individer innen rasen skiller seg markant fra hverandre i farge og størrelse. Minimumshøyden for hanner er 66 cm, for kvinner 61 cm. Forskjellige varianter av sort, gull, kastanje, rød og grå med brunfarge er tillatt i fargen.

Tibetansk gjeterhund bilde
Tibetansk gjeterhund bilde

Tibetan Shepherd Dog (bilde) - den største hunden av alle eldgamle raser på jorden. Den har en kraftig muskuløs kropp, en sterk nakke med en liten bøyning og en manke, sterke, jevnt satte lemmer. Halen er av middels lengde, satt over nivået på rygglinjen, buet. Hodet er bredt, med en massiv og sterk hodeskalle. Forholdet mellom hodeskallen og snuten er 1:1.

Øyne av middels størrelse, langt fra hverandre, uttrykksfulle. Ørene er hengende, trekantede, lavt ansatt og nær hodet.

Character

Karakteren til den tibetanske gjeterhunden kombinerer harmonisk tålmodighet og fryktløshet, noe som gjør den til en ideell beskytter av hjemmet. Men som enhver rase har den også sine egne egenskaper ved oppførsel som bør vurderes av fremtidige eiere.

Karakteren til den tibetanske mastiffen kjennetegnes noen ganger av stahet og uavhengighet, så det er veldig viktig at hunden lærer ikke bare å adlyde, men også å stole på sin herre fra valpetiden.

Den tibetanske hyrden (bilde i artikkelen) elsker kommunikasjon og oppmerksomhet, så den er perfekt for å holde i familien. Til tross for det tålmodige temperamentet er det bedre å ikke la små barn komme i nærheten av dyret, fordi vakthunden kan ta den altfor aktive oppførselen som er karakteristisk for babyer for aggresjon mot seg selv.

Tibetanske mastiffer godkjenner heller ikke en stor mengde fremmede i huset. Derfor bør ikke elskere av støyende og overfylte fester få en hund av denne rasen. Denne holdningen er felles for alle hunderaser med beskyttende egenskaper.

Mens du går, må du følge forskjellige ruter, ellers vil mastiffen vurdere andres territorium som sin "beskyttelsessone".

Hvis den tibetanske gjeterhunden holdes mesteparten av tiden i gården, er det nødvendig å omslutte territoriet med et tilstrekkelig høyt gjerde.

Det anbefales ikke å forlate den tibetanske mastiffen i lang tid alene eller sammen med ukjente mennesker. sosial av naturhunden kan bære nag og slutte å stole på eierne, eller til og med løpe løpsk.

Tibetansk hyrdebilde største
Tibetansk hyrdebilde største

Funksjoner ved pleie og vedlikehold

Med tanke på størrelsen og naturen til den tibetanske mastiffen, er det best å holde ham i den romslige hagen til et privat hus, hvor han kan leke og bevege seg fritt.

Tett dobbel underull skaper visse vanskeligheter for å holde dyret i et varmt og fuktig klima. Den tibetanske gjeterhunden tåler høye temperaturer godt bare når den holdes i et tørt klima.

Hver dag er det nødvendig å gi hunden turer og uteleker som varer i minst en halvtime. Når du går med en valp, må eieren være ekstremt oppmerksom og forsiktig. Faktum er at det er i oppveksten at de fleste skadene i lemmene oppstår, så utendørslek med en liten mastiff spilles best i et kjent område, for eksempel på gårdsplassen til huset.

Den tibetanske mastiffen smelter vanligvis en gang i året, avhengig av klimaet. Flere ganger i uken skal hunden kjemmes ut med en spesiell stellbørste. Tangles må løses ut for hånd eller kuttes av. Bading utføres en gang i måneden og etter behov.

Riktig og rettidig pleie vil sikre et langt og sunt liv for kjæledyret ditt.

tibetansk gjeterhund
tibetansk gjeterhund

Helse og sykdom

Huseiere bør huske at de fleste infeksjonssykdommer kan unngås ved å vaksinere et kjæledyr på forhånd. Disse prosedyrene må gjentas årlig, noe som gjørrevaksinering på veterinærklinikken.

Den tibetanske hyrden lider ikke av spesifikke sykdommer som bare er iboende for rasen. Den vanligste sykdommen hos hunder, inkludert tibetanske mastiffer, er torsjon av øyelokket, når den nedre bevegelige delen av øyet vender innover. Et slikt problem løses relativt enkelt, ved hjelp av et enkelt kirurgisk inngrep.

Store hunder har ofte leddproblemer, og selv om tibetanske gjetere er lite mottakelige for denne sykdommen, er ingen immune mot risikoen for hofteleddsdysplasi. For å forebygge sykdommen anbefales det å gjennomføre røntgenundersøkelser fra tid til annen (men ikke oftere enn en gang i året), samt nøye overvåke visuelle manifestasjoner av mulige sykdommer.

sammenligning av tibetansk mastiff og kaukasisk gjeterhund
sammenligning av tibetansk mastiff og kaukasisk gjeterhund

Riktig ernæring av den tibetanske gjeterhunden

Tibetan Shepherd, spesielt i perioden med aktiv modning, spiser mye. Voksne hunder trenger en mindre mengde mat, men kostholdet bør være balansert.

Det anbefales ikke å blande ferdig tørrfôr med naturfôr. Et komplett kosthold bør inneholde frokostblandinger, egg, grønnsaker og kjøtt.

Fôring bør gjøres med jevne mellomrom. Valper under seks måneder bør spise minst seks ganger om dagen, voksne – opptil fire ganger.

Grunnleggende ernæringsregler å følge:

  1. Du kan ikke overfôre hunden din. Hvis hun av en eller annen grunn er veldig sulten, er det nødvendig å gi hyppigere fôring med småporsjoner.
  2. Ikke bløtlegg tørr mat med vann eller melk. Dette kan føre til forgiftning.
  3. Plutselig bytte fra naturlig til tørr mat kan forårsake fordøyelsesproblemer, så overgangen bør gjøres gradvis.
  4. Valg av kjæledyrfôr bør være basert på dets alder.
  5. Røykt, s alt mat, rå fisk og kjøtt bør ikke gis til dyr.
Tibetansk mastiff og kaukasisk gjeterhund
Tibetansk mastiff og kaukasisk gjeterhund

Training

For at en hund skal være lydig, er det nødvendig å trene med den, fra og med som valpe.

Tibetansk gjeterhund er av natur smart og oppmerksom hund, trenger veiledning og en fast hånd av eieren. Trening bør imidlertid foregå på en slik måte at dyret lærer ikke bare å adlyde, men også å stole fullstendig på eieren, så skrik eller vold er uakseptabelt. Du bør ikke i noe tilfelle undertrykke valpens naturlige lekenhet, ellers vil den oppleve en skjult frykt for eieren, noe som kan resultere i ukontrollerbar oppførsel i fremtiden.

Tibetanske gjeterhunder, som de fleste vaktraser, trenger sosialisering - fra tid til annen må du introdusere dem for andre mennesker og hunder. Hvis dyret blir fratatt sosialisering, kan det begynne å vise overdreven aggresjon og mistenksomhet. Selvfølgelig, i dette tilfellet, er det nødvendig å observere den gyldne middelvei - hunden bør ikke glemme sikkerhetspliktene sine.

Hvis et dyr viser urimelig aggresjon, er det nødvendig å søke avklaring fra profesjonelle kynologer ogtrenere. Ved å være praktisk t alt kjent med de karakteristiske egenskapene som ligger i en bestemt rase, vil de med stor sannsynlighet kunne bestemme årsakene til denne mastiff-oppførselen.

Kaukasisk hyrde vs tibetansk ma-t.webp
Kaukasisk hyrde vs tibetansk ma-t.webp

Tibetansk Mastiff vs Caucasian Shepherd Dog: Comparison

Når de planlegger å kjøpe en vakthund, står mange fremtidige eiere overfor et valg - å ta en tibetansk mastiff- eller kaukasisk gjetervalp. Begge raser utmerker seg ved sine utmerkede beskyttende egenskaper, men det er også nødvendig å ta hensyn til de spesifikke karaktertrekkene som er iboende i hver av dem.

Kaukasisk gjeter er vanskeligere å trene, så uerfarne hundeeiere er bedre å velge en tibetansk mastiff. Hva er den andre vesentlige forskjellen mellom dem? Den kaukasiske gjeterhunden versus den tibetanske mastiffen har en mer cocky og utspekulert gemytt, mens tibetanerne er mer imøtekommende og rolige.

Selvfølgelig vil hundens natur ikke bare avhenge av dens tilhørighet til en bestemt rase. Det som betyr noe er oppdragelse og de psykofysiske egenskapene som mottas fra fødselen til hvert individ, som ikke kan forutsies med absolutt sikkerhet.

Pris for valper

I gjennomsnitt vil en tibetansk hyrdevalp koste 30 tusen rubler. Rasen er ennå ikke godt kjent i Russland, så prisen er passende. Før du kjøper, er det nødvendig å sjekke stamtavlen, og hvordan du undersøker valpen, ikke bare for fysisk samsvar med de foreskrevne rasestandardene, men også for visuelt fravær av sykdommer.

Hvis du følger alt ovenforregler når du velger en valp og tar vare på ham, da vil du gi deg selv en hengiven venn og vakt.

Anbefalt: