Preeklampsi hos gravide kvinner: årsaker, symptomer, behandling, kosthold, forebygging
Preeklampsi hos gravide kvinner: årsaker, symptomer, behandling, kosthold, forebygging
Anonim

Hver kvinne som er så heldig å bli mor, er godt klar over alle særegenhetene ved svangerskapets forløp, der konstant overvåking av leger spiller en viktig rolle: regelmessige undersøkelser, inkludert ultralyd, veiing, tester og en rekke andre nødvendige prosedyrer. Noen representanter for det rettferdige kjønn anser slik overdreven formynderskap som en innblanding i deres personlige liv. Men i virkeligheten lar dette deg oppdage forskjellige sykdommer i tide, blant annet preeklampsi. Derfor kan gravide rett og slett ikke klare seg uten et slikt «formynderskap», siden det er livsviktig.

Hva er preeklampsi?
Hva er preeklampsi?

Mange mødre kan være interessert i hvorfor du må opp på vekten hver gang under en rutineundersøkelse? Faktum er at en økning i ekstra pounds indikerer hevelse, som igjen kan indikere utviklingen av preeklampsi (toksikose). Hva er denne patologien og er den farlig for moren og barnet hennes?

Generell informasjon om sykdommen

En sykdom som svangerskapsforgiftning kan betraktes som en slags bivirkning av svangerskapet, detobservert hos mange kvinner som er i en interessant posisjon. Og som praksis viser, er det 30%. Heldigvis, etter fødselen av et barn, forsvinner patologien.

Vet alle hvor mange kilo vekten til en gravid kvinne øker? Kunnskapsrike mennesker vil umiddelbart si - innen 10, og de vil ha rett. Men de ekstra 20-25 kg bør allerede varsle, fordi dette er nettopp det som indikerer tilstedeværelsen av ødem, som kan skjules. Bare her slutter ikke alt med ødem.

Tilstedeværelsen av tegn på svangerskapsforgiftning hos gravide indikerer et brudd på den vitale aktiviteten til kvinnekroppen og kan noen ganger føre til en rekke konsekvenser på bakgrunn av kramper eller anfall. Er det i det hele tatt verdt å nevne at vordende mødre aldri bør selvmedisinere?! Ellers kan du skade ikke bare deg selv, men også barnet.

The Phantom Menace

Preeklampsi er en alvorlig sykdom som kan føre til mors død. Og denne patologien, i tillegg til alt annet, gjør seg i ganske lang tid ikke kjent, hva er faren. Det er av denne grunn at hver gravid kvinne veies under en rutineundersøkelse for å oppdage overvekt.

Under utviklingen av babyen produserer mors placenta stoffer som skader blodårene. På grunn av dette kommer plasmaprotein inn i muskelvevet, som faktisk forårsaker hevelse.

Og dette er allerede overvektig. Og jo mer hevelse utvikler seg, desto vanskeligere er det for kvinnekroppen, på grunn av konstant tap av væske, å pumpe blod gjennom det vaskulære systemetfor normal sirkulasjon. Av denne grunn stiger blodtrykket.

Til syvende og sist fører gestose hos gravide til en forverring av allmenntilstanden, oksygentilførselen til mors og barns kropp reduseres, noe som kan fremkalle kramper. Men noen ganger får det mer alvorlige konsekvenser:

  • placental abruption, retinal abruption;
  • hjertesvikt;
  • hjerteinfarkt;
  • lungeødem;
  • slag.

På grunn av det latente forløpet manifesterer sykdommen seg ved 34-35. svangerskapsuke, det vil si begynnelsen av tredje trimester. Men i noen tilfeller kan tegn på svangerskapsforgiftning oppdages allerede i 20. uke. Derfor overvåker leger konstant vordende mødre for å holde helsen under kontroll.

former for manifestasjon av patologi

Det finnes to former for svangerskapsforgiftning: tidlig og sen. Dessuten er det i sistnevnte tilfelle en alvorlig trussel - både for kvinnen selv og for barnet hennes. Av denne grunn, når denne sykdommen oppdages i en alvorlig form, anbefaler eksperter å ty til keisersnitt eller indusere for tidlig fødsel.

Kvalme i svangerskapet
Kvalme i svangerskapet

I tillegg, hvis sykdommen oppdages i 20. svangerskapsuke, kan dette betraktes som tidlig svangerskapsforgiftning hos gravide kvinner. Imidlertid kan patologi oppstå hos mødre på 28. uke - dette er allerede en alvorlig form. Mer om alt dette nedenfor.

Features of early preeklampsi

Kvalme, oppkast og andre symptomer er observert hos nesten alle gravide kvinner, og av denne grunn slike fenomenerallerede ansett som normen. I virkeligheten er det ikke slik. Prosessen med å føde et barn i seg selv er en normal tilstand i en kvinnes kropp, og eventuelle plager bør ikke plage henne.

Derfor, hvis den vordende mor føler endringer i velvære, er det bedre å umiddelbart konsultere en lege for råd. Dette vil avklare alt og identifisere tilstedeværelsen av en trussel. Tre stadier av manifestasjon er karakteristiske for tidlig svangerskapsforgiftning:

  • Mild - Kvalme og oppkast forekommer ikke mer enn 5 ganger om dagen.
  • Medium - symptomene vises litt oftere, men ikke mer enn 10 ganger om dagen.
  • Alvorlig - her snakker vi om 20 manifestasjoner per dag.

I tilfelle tidlig svangerskapsforgiftning hos gravide viser seg for sterkt, foreskriver leger riktig behandling. Hva som er karakteristisk, nøyaktig hvor tidlig toksikose fortsetter, er ennå ikke studert av leger. Men eksperter er av en eller annen mening: dette er en slags patologisk reaksjon fra en kvinne på graviditet. Her kan man skille mellom flere mekanismer på en gang: immun, allergisk, giftig, refleks og nevrogen.

Sen svangerskapsforgiftning

Den sene formen for toksikose regnes som den farligste på grunn av komplikasjoner. De eksakte årsakene til dens utvikling av forskere er ennå ikke bestemt. I følge en versjon oppstår preeklampsi på grunn av den immunologiske inkompatibiliteten til den kvinnelige kroppen og fosteret. Andre eksperter er av en annen oppfatning. Ifølge deres versjon er hormonelle endringer og andre prosesser skylden. I tillegg har tilfeller av en sen form for svangerskapsforgiftning nylig begynt å bli oppdaget oftere.

Som nevnt av de flestefødselsleger, økte antallet sene fødsler. Som regel, hvis en kvinne føder i en alder av 35, har hun allerede noen sykdommer i kronisk form, som begynner å forverres under graviditeten. Som et resultat går ikke hele prosessen med å føde et barn så knirkefritt.

Sen gestose hos gravide kvinner har flere stadier:

  • Dropsy.
  • Nefropati.
  • Preeklampsi.
  • Eclampsia.

La oss analysere disse manifestasjonene mer detaljert.

Dropsy

Refererer til det aller første stadiet, dets karakteristiske trekk er utseendet av ødem i ansikt, kropp, lemmer. Ofte kan de skjules, men vektøkning burde allerede være alarmerende. Imidlertid er det noen første tegn som indikerer utseendet av ødem. Dette er nummenhet i lemmer og fingrene, de blir slemme: det er vanskelig å bøye og løsne dem, det er nesten umulig å sette på noen smykker som ringer. Samtidig kan årsaken til ødem være forskjellig - en kronisk nyre- eller hjertesykdom.

Puffiness hos gravide kvinner
Puffiness hos gravide kvinner

For å bekrefte diagnosen utføres en McClure-Aldrich-test. For å gjøre dette injiseres en liten mengde s altvann under huden, og ut fra graden av resorpsjon kan leger bedømme om det er hevelse.

Et tegn på åpent ødem er 3 liter i en kvinnes kropp, eller enda mer. Væskeansamlingen begynner med føttene, deretter svulmer bena og lårene opp, magen begynner å hovne opp og til slutt hodet. Hvis det oppdages tegn på hevelse, oppsøk lege umiddelbart.

Nefropati

På bakgrunn av ødem kan det andre stadiet av sen svangerskapsforgiftning hos gravide oppstå, og en annen patologi legges til dem, som kommer til uttrykk i et brudd på nyrene. Et karakteristisk symptom er høyt blodtrykk. Og dette fører igjen til andre ubehagelige komplikasjoner. Her og plutselige blødninger, og abrupsjon av morkaken, som noen ganger fører til at fosteret dør.

Selv om komplikasjonen er lokalisert i nyrene, er det ingen alvorlig skade av dette. Vanligvis, etter fødselen av et barn, glemmer en kvinne snart en slik sykdom. Men hvis behandlingen ikke gjøres i tide, truer dette med mer komplekse og alvorlige konsekvenser, ettersom patologien går over i en annen form.

Preeklampsi

Dette er allerede det tredje stadiet av svangerskapsforgiftning, der trykket er 160 til 110. Som et resultat kan en rekke av følgende karakteristiske tegn observeres:

  • alvorlig hodepine;
  • fluer i øynene;
  • oppkast;
  • kvalme;
  • psykisk lidelse;
  • minnetap.

Det er ikke vanskelig å oppdage denne typen komplikasjoner, siden det er i denne perioden at plasmaprotein kommer inn i urinen. For å identifisere denne tilstanden er det nok å bestå den aktuelle analysen.

Eclampsia

Er den alvorligste og farligste formen for svangerskapsforgiftning hos gravide kvinner, som kan vise seg på forskjellige måter:

  • kramper;
  • hjerteinfarkt;
  • slag;
  • lungeødem;
  • nyresvikt.

Angående kramper, de kan være sterke og trekkende eller ikke så intense. Og de kommerangrep i flere minutter, men de kan ende med et midlertidig tap av bevissthet. I noen tilfeller kan en kvinne falle i koma og omgå kramperstadiet.

Hva er faren ved patologi?

Preeklampsi utgjør en trussel mot mor og barn, først og fremst på grunn av komplikasjonene det medfører. På grunn av hans feil begynner indre organer å lide, og ofte er det leveren, nyrene, lungene og til og med hjertet. Spesielt farlige er tilfeller der blodsirkulasjonen er forstyrret og blodtrykket stiger.

Godt middel mot kvalme
Godt middel mot kvalme

En av de mest alvorlige komplikasjonene ved symptomer på svangerskapsforgiftning hos gravide er gul akutt atrofi av leveren, som kan være dødelig. Heldigvis er slike tilfeller ganske sjeldne. Vanligvis, når toksisosen går over positivt, forsvinner symptomene som vises ved 12. svangerskapsuke. Ellers kan du bedømme tilstedeværelsen av patologi.

På grunn av blokkering av blodårer, oppstår blødninger, kan hjerneødem provosere avbrudd i arbeidet til mange kroppssystemer. På grunn av dette er det fare for koma. I tillegg fører konstant oppkast til dehydrering av kvinnens kropp. Og på grunn av mangel på væske hos fosteret oppstår kvelning eller morkaken begynner å eksfoliere.

Som statistikk viser, er det på grunn av svangerskapsforgiftning av mild eller moderat grad at hvert 10. svangerskap avsluttes for tidlig. I en alvorlig form for patologi øker sannsynligheten for et slikt utfall til 20 %, og med eclampsia er det enda verre - hver tredje graviditet avbrytes.

Tidlig og sent uansettsvangerskapsforgiftning hos gravide påvirker ikke barnet på den beste måten. De barna som ble født av mødre med det siste stadiet av gestose vokste opp sykelig og med et svekket immunsystem. I tillegg var utviklingsforsinkelse tydelig uttrykt.

Kvinnen selv er også i stor fare, fordi vi snakker om livet hennes. Derfor insisterer mange leger på kirurgisk inngrep om nødvendig, siden dette er den eneste måten å redde babyen og moren hans på.

Behandling av sykdom

Hvis sykdommen er mild, utføres behandlingen poliklinisk. Ved lett eller moderat hevelse hos en gravid foregår terapien på patologisk avdeling. Hvis ødemet er mer utt alt og det er tegn på svangerskapsforgiftning, sendes den vordende moren til intensivavdelingen. Dessverre er det ikke mulig å fullstendig kurere patologien. Den eneste utveien er å hele tiden overvåke forløpet, og forhindre at det oppstår alvorlige komplikasjoner.

Derfor er hele poenget med den såk alte behandlingen av svangerskapsforgiftning hos gravide kvinner å gjenopprette den normale tilstanden til kvinnekroppen. Og bare en lege har rett til å foreskrive visse legemidler, så en kvinne som fortsatt bestemmer seg for å klare seg uten medisinsk behandling, risikerer å forverre tilstanden hennes.

Svangre kvinner med svangerskapsforgiftning får som regel foreskrevet infusjonsbehandling med dråper. Dette lar deg fylle opp væsketapet i kroppen, samt eliminere en rekke symptomer. I tillegg gjelder andre tiltak. Spesielt snakker vi om fjerning av væske akkumulert i vevet, påfyllproteinlagre og trykkreduksjon.

morgenkvalme
morgenkvalme

Når det gjelder medisiner, er det vanligvis foreskrevet å ta beroligende midler som valerian, morurt. Med eclampsia må du ta allerede sterkere beroligende medisiner. I tillegg vil kvinnen få foreskrevet en kur med medisiner som skal forhindre utvikling av morkakesvikt.

Nødvendige tiltak

Som nevnt ovenfor, er årsakene til svangerskapsforgiftning hos gravide ennå ikke riktig identifisert. Derfor eksisterer ikke behandling i vanlig forstand som sådan. Men samtidig, hvis preeklampsi ikke utvikler seg og er kontrollerbar, er det ikke nødvendig å indusere fødsel (i det minste). Hele behandlingsregimet er utviklet på en strengt individuell basis, siden mange faktorer må tas i betraktning:

  • sykdommens alvorlighetsgrad;
  • tilstedeværelse av komorbiditeter;
  • fostertilstand.

Når en mild grad oppdages, starter behandlingen umiddelbart. Grunnen til å ta nødavgjørelser er de tilfellene der det ikke er noen forbedring på en viss tid:

  • 7–10 dager for moderat alvorlighetsgrad.
  • 1 til 3 dager for alvorlig sykdom.
  • Tre timer for svangerskapsforgiftning.

I dette tilfellet vil ingen diett for svangerskapsforgiftning hos gravide hjelpe, det helt ekstreme tiltaket er nødvendig - for tidlig fødsel. Dessuten velges metoden avhengig av tilstanden til moren og barnet. Hvis situasjonen tillater det, foregår fødselen naturlig ved hjelp avepidural anestesi. Ellers tas et tvangstiltak - keisersnitt. Bare på denne måten er det fortsatt mulig å redde barnet, og ingenting vil true livet til moren.

I alle fall, hvis en kvinne er planlagt til sykehusinnleggelse, anbefales det sterkt å ikke nekte det. Tross alt er det umulig å gi rettidig medisinsk behandling hjemme. Og ambulansen må fortsatt vente.

Forebygging av svangerskapsforgiftning hos gravide kvinner

Ingen kvinner er immune mot denne sykdommen, samtidig kan du sørge for at den ikke går inn i et mer alvorlig stadium. Og dette krever forebygging. Hva kan bli gjort? Faktisk anbefales det å følge følgende:

  • Enhver fremtidig mor må overvåke vekten sin, og ikke bare under graviditeten, men også før den inntreffer. Alt trenger kontroll, og hvis de ekstra kiloene øker raskt, bør du legge om kostholdet. Norm alt er vektøkningen ikke mer enn 300 gram per uke, ellers er dette det første alarmerende tegn. Maksimal økning innen den 38. uken bør være 12 kg.
  • Hold deg til en gjennomtenkt meny, diett for svangerskapsforgiftning hos gravide kvinner.
  • Graviditet er ikke en grunn til å utsette yoga, hvis mulig kan du til og med bade, men alt skal være innenfor normalområdet.
  • Prøv å gå mer i frisk luft.
  • Etter å ha mestret pusteøvelser på forhånd, kan du forberede deg på den kommende fødselen.
  • Det er viktig å følge den riktige daglige rutinen, spesielt søvn bør vare i minst 8 timer.
  • Ikke viker unnaplanlagte kontroller hos gynekologen.

Men i tillegg til dette, må du huske på riktig ernæring, og mer om det nedenfor.

Spesialdiett

Som et forebyggende tiltak bør du holde deg til riktig kosthold. Siden barnet trenger "byggemateriale" for å danne cellene til den fremtidige organismen, bør meieriprodukter, magert kjøtt, egg og fisk konsumeres. I tillegg kan du ikke klare deg uten vitaminer, mineraler, fiber, som er rikelig i grønnsaker og frukt. Og fiber er spesielt viktig fordi, med et minimum av kalorier, hjelper det å stille sulten.

Ernæring for gestose hos gravide kvinner
Ernæring for gestose hos gravide kvinner

Slik ernæring for svangerskapsforgiftning hos gravide har en gunstig effekt på mage-tarmkanalen - forstoppelse og andre komplikasjoner som hemoroider vil ikke forstyrre, noe mange gravide lider av.

Hvis det er mulig, er det bedre å begrense inntaket av s alt mat, så vel som selve s altet, eller til og med eliminere dem helt fra kostholdet ditt, i det minste i løpet av svangerskapet. Det samme gjelder alt melaktig og søtt: Is, kaker, søtsaker, kaker. Alle disse søtsakene er bedre å finne en verdig erstatning i form av frukt

Hovedsaken er å ikke spise alt og for mye, motivere deg selv til at nå må du spise for to. Denne tilnærmingen er feil, siden det ikke er mengden av produkter som betyr noe, men kvaliteten på skrivingen, slik at den inneholder alle de mest nødvendige elementene. Ellers truer fedme, som det ikke er noen fordel av.

Noe om væske

Til tross for trusselen om svangerskapsforgiftning hos gravide kvinner (ispesielt gjelder dette mer for ødem), væske er fortsatt nødvendig, men med måte - ikke mer enn 1,0-1,5 liter per dag, inkludert supper, te, kompotter. S alt vil holde på væske i kroppen, og derfor er det bedre å avstå fra syltede agurker og andre lignende produkter.

Du kan fjerne overflødig fuktighet med et avkok av bjørnebær, nype, tranebærjuice, nyre-te. Rett før det må du koordinere alt med legen. Han vil skrive ut Cyston, Canephron og en rekke andre medisiner.

Hva tenker folk om svangerskapsforgiftning

På Internett kan du finne fora dedikert til et bredt spekter av emner. Og graviditet er intet unntak. Mange kvinner som delte tilstanden sin, opplevde toksikose i forskjellige manifestasjoner. Samtidig indikerte mange i sine anmeldelser: preeklampsi hos gravide kvinner bør ikke ignoreres, i håp om at det vil gå over av seg selv. Ved det minste avvik i helsetilstanden bør du umiddelbart besøke en lege. Han undersøker den vordende moren, bestemmer årsaken til sykdommen, rask vektøkning. Det er bare viktig å adlyde legene og prøve å følge alle deres anbefalinger. Tross alt, hva kan være mer verdifullt enn fødselen av et fullverdig og sunt barn?!

Konklusjon

Sykdommen beskrevet i denne artikkelen tilhører kategorien farlige patologier hvis den allerede har gått over i et alvorlig stadium. Enhver kvinne ønsker å klemme et fullverdig, sunt, men viktigst av alt - et levende barn til brystet!

Glad og sunn baby
Glad og sunn baby

Og til dette har den vordende moren en lang og vanskelig vei å gå, som hun må forberede seg på på forhånd. Her vil væredet velkjente ordtaket er passende - "Ta vare på helsen din fra en ung alder"!

Anbefalt: