Leptospirose hos hunder: tegn, symptomer og behandling, vaksinasjon

Innholdsfortegnelse:

Leptospirose hos hunder: tegn, symptomer og behandling, vaksinasjon
Leptospirose hos hunder: tegn, symptomer og behandling, vaksinasjon
Anonim

Leptospirose hos hunder er en svært farlig infeksjon forårsaket av parasitter. Det har en ødeleggende effekt på arbeidet til mange organer og systemer i kroppen, kan overføres til både andre dyr og mennesker. Denne tilstanden omtales ofte som smittsom gulsott.

patogener

Leptospirose hos hunder er forårsaket av patogene bakterier som kalles leptospirose eller leptospirose. Disse mikroorganismene har seks uavhengige undergrupper, den farligste blant dem er L. Icterohaemorrhagiae, L. Canicolau.

leptospirose hos hunder
leptospirose hos hunder

Hvileområdet til disse bakteriene er fuktig jord, elver, reservoarer, og de beholder sin levedyktighet i 9 måneder. Høy luftfuktighet og varme er de mest optimale forholdene for dem. Derfor forekommer epidemier av leptospirose ofte i tropiske land og aldri i kaldt klima.

Leptospira er motstandsdyktig mot de fleste desinfeksjonsmidler, bortsett fra legemidler av den første toksisitetsgruppen, som er forbudt å brukes hjemme.

Beskrivelse av sykdommen

Så hva er denne sykdommen - leptospirose hos hunder? Og hvordan kommer parasitter inn i miljøet? Den beskrevne sykdommen kalles også Weils sykdom, som er preget av hemoragisk leverskade, i tillegg lider blodårer, nyrer og andre organer og systemer.

Leptospirose hos hunder (foto - heretter) er ekstremt farlig for alle slags pattedyr, fugler og mennesker. Uavhengig av alder er alle hunderaser mottakelige for denne sykdommen. Eiere av unge dyr og valper bør være spesielt forsiktige på grunn av deres uutviklede immunitet. Gamle hunder og uvaksinerte kjæledyr er også i faresonen.

Det er også en disposisjon for leptospirose hos hunderaser med løs konstitusjon, slik som fransk bulldog, engelsk bulldog, bokser, Canne Corso, Sharpei, Bullmastiff, Basset Hound, Bloodhound.

diagnose av leptospirose hos hunder
diagnose av leptospirose hos hunder

Denne dårlige sykdommen er veldig vanskelig å behandle. Ofte, hvis tiltak ikke tas i tide, dør dyr raskt. For å forhindre døden til et kjæledyr med leptospirose, er det nødvendig å starte behandlingen i tide, og for dette er det nødvendig å stille en diagnose så snart som mulig og, viktigst av alt, riktig diagnostisere.

Leptospira-bakterier kommer inn i miljøet gjennom avføring, urin, kjønnssekret og melk fra syke dyr. De vanligste virusbærerne er smågnagere: mus og rotter.

Årsaker til forekomst

Leptospirose hos hunder er mest vanligoppstår når kroppen til dyret er svekket. Hunder som holdes i grupper har større risiko, spesielt hvis forholdene er ugunstige. Dette kan for eksempel være krisesentre eller barnehager.

Leptospirose hos hunder overføres gjennom kontakt med et infisert dyr, gjennom delte gjenstander (skåler, halsbånd, etc.), gjennom mat og vann av dårlig kvalitet, gjennom bitt av parasittiske insekter (lopper, flått, etc.).).). Ofte oppstår infeksjon mens du svømmer i åpent vann med stillestående vann, spesielt i varmen.

svømming i dammer
svømming i dammer

Direkte overføring av viruset skjer gjennom fordøyelses- og luftveiene, under parring (paring), gjennom skade på huden. Reproduksjonen av bakterier skjer i etapper.

For det første er dette den bakteriemiske perioden, når mikroorganismer er konsentrert i sirkulasjonssystemet. Deretter, med blodet, går de inn i andre organer og vev, hvor de vellykket formerer seg, forgifter kroppen, og den giftige fasen begynner.

Når inkubasjonsperioden er over, kommer leptospiraen inn i blodet, frigjøring av giftstoffer og ødeleggelsen av veggene i blodårene begynner. Tegn på leptospirose hos en hund manifesteres i en forgiftet organisme ved et brudd på blodmetabolismen, og som et resultat får dyret krampeanfall, nervesystemet og leveren er deprimert.

Etter 4-10 dager fra smittetidspunktet, blir kjæledyret smittsomt for andre. Imidlertid kan det hende at symptomene ikke vises så tydelig over en lengre periode, noe som skjer avhengig av beskyttelsesnivået til kroppen og kvaliteten påimmunitet.

Generelle symptomer

Det første og viktigste tegnet på leptospirose hos hunder er forstyrrelse av mage-tarmkanalen (GIT), og nyre- og leversvikt utvikler seg. På dette tidspunktet akkumuleres patogener i parenkymale organer, kapillærer påvirkes, bakterier formerer seg aktivt i vevet i dyrets kropp.

testing for leptospirose hos hunder
testing for leptospirose hos hunder

Eksterne symptomer på leptospirose hos hunder er som følger:

  1. Øke eller redusere temperatur - fra veldig høy (opptil 41°C) til for lav (36,5°C).
  2. Dyret mister aktivitet, blir sløvt og likegyldig.
  3. Appetitten avtar.
  4. Det er kvalme, oppkast (i de siste stadiene med blod), diaré eller forstoppelse.
  5. Gulsott utvikles, slimhinner og sklera i øyet blir gulaktig.
  6. Det er blodurenheter i urin og avføring.
  7. Svekket vannlating.
  8. Bevegelse gjør vondt.
  9. Pusten er tung, noen ganger pipende pust.
  10. Dårlig ånde.
  11. kramper og anfall.
  12. Magen øker i størrelse.
  13. Dramatisk vekttap.

Graden av intensiteten av manifestasjon av generelle symptomer er direkte avhengig av tilstanden til dyrets kropp og dets immunitet.

Ikterisk form for leptospirose

Symptomer og behandling av leptospirose hos hunder henger alltid sammen. Basert på dette skilles ikteriske og hemorragiske former av sykdommen.

leptospirose hos hunder bilde
leptospirose hos hunder bilde

Manifestasjoner av ikteriskformer for leptospirose kan observeres allerede på den åttende dagen etter infeksjon. Valper og unge dyr er mer sannsynlig å bli påvirket av denne varianten. Med denne formen multipliserer leptospira aktivt i leveren. Kliniske tegn er som følger:

  1. Gulhet i slimhinnene i nese, ører, munn, kjønnsorganer, huden og det hvite i øynene blir også gule.
  2. Øyet begynner å slippe ut, konjunktivitt utvikles.
  3. Apatisk oppførsel og mangel på matlyst.
  4. Kvalme og oppkast.
  5. Diaré eller forstoppelse.
  6. Bukehulen i leveren er merkbart forstørret.
  7. Urinen blir mørk.

Man må huske at leptospirose er farlig, og i 70 % av tilfellene dør dyr hvis de ikke får konservativ behandling. For å diagnostisere sykdommen riktig, er det nødvendig å donere blod og urin for analyse.

hemoragisk form

Hemoragisk (ikke ikterisk) form for leptospirose hos hunder har følgende symptomer:

  1. Uten mat og vann.
  2. Betydende temperaturøkning den første dagen fra 39,5 grader og oppover, men den andre dagen synker den til 38 grader og under.
  3. Tørr og varm nese, blødning.
  4. Diaré med blod som indikerer indre blødninger.
  5. Stink fra munnen, blødende sår.
  6. Hyppige og langvarige oppkast.
  7. Lymph noder forstørret.
  8. Maten blir ikke inntatt eller fordøyd.
  9. Sjelving og kroppsspasmer.
  10. Huden blir synlig blekere.
  11. Urin med slim, avføring med blod.

Sykdommens forgjengelighet tyder på detVed første tegn på at et kjæledyr er uvel, bør du umiddelbart kontakte en spesialist. Sykdommen fører til fullstendig utmattelse av kroppen, og med denne formen dør derfor 75 % av dyrene i smerte.

Hemoragisk leptospirose har et akutt stadium (fra 2 til 6 dager) og subakutt (10-20 dager). I denne perioden er hunden veldig smittsom: både for dyr og mennesker. Hvis diagnosen stilles på en rettidig og riktig måte, startes behandlingen i tide, da har kjæledyret alle muligheter til å bli frisk. I den akutte formen er dødeligheten opptil 80 %, og i den subakutte formen opptil 50 %.

Forløpet av denne formen av sykdommen kan også være kronisk, når de kliniske tegnene på leptospirose hos hunder er milde. Samtidig er temperaturen til kjæledyret innenfor normalområdet. Imidlertid er det alvorlige forstyrrelser i arbeidet til sentralnervesystemet (CNS) og mage-tarmkanalen. Immunforsvaret er også deprimert, og hundens tilstand er i stadig endring: enten mot bedring, eller så blir det verre. Under undersøkelse og palpasjon opplever kjæledyret smerter i bukhulen.

Det er også en latent eller asymptomatisk form, og på en annen måte - mikrobærer. I dette tilfellet er det fullstendig fravær av symptomer som er karakteristiske for leptospirose. Dyret er imidlertid i stand til å isolere en smittsom infeksjon i det ytre miljøet.

Diagnose

Diagnose av leptospirose hos hunder begynner med en anamnese. Deretter undersøker veterinæren dyret, inkludert palpasjon og foreskriver forskning.

Eieren må definitivt si ifra til legen, hvoretter hundens tilstand forverret seg. Kanskje kjæledyret nylig har badet i en dam eller lekt med andre hunder (spesielt hvis de var herreløse dyr), eller nylig har blitt bitt av en flått.

Tildelte studier:

Serologisk blodprøve for mikroagglutinasjonsreaksjon eller PMA. Prøvetakingen utføres en uke etter at de første tegn på sykdommen er oppdaget

Denne testen er omplanlagt i tilfelle dårlige resultater 8-9 dager etter første gang.

testing for leptospirose hos hunder
testing for leptospirose hos hunder

Hos uvaksinerte dyr vil tilstedeværelsen av leptospirose i blodet vises med et positivt resultat ved en antistofftiter på 1:50+++

Hvis kjæledyret er vaksinert og titrene viser 1650++ eller enda høyere, vil veterinæren vurdere hvert slikt tilfelle på individuell basis.

Når man analyserer for leptospirose hos hunder, bør man huske på at vaksinen påvirker dyr forskjellig, etter vaksinasjon kan titere overstige det tillatte.

2. Urinanalyse.

3. Blodbioanalyse.

4. PCR-metode - polymerasekjedereaksjon.

5. Hematologisk blodprøve.

6. Blodbiokjemi.

Behandling

Behandling av leptospirose hos hunder bør starte umiddelbart og først når en nøyaktig diagnose er stilt. Ikke i noe tilfelle bør du behandle ditt elskede kjæledyr på egen hånd. Bare en lege kan gjøre de riktige timene.

I henhold til symptomene, og behandling av leptospirose hos hund er foreskrevet av veterinær. Behandlingskomplekset inkluderer etiotropiske, patogenetiske og symptomatiske legemidlernarkotika. Serum med hyperimmun virkning er inkludert i etiotropisk terapi, som er svært effektive i de innledende stadiene av sykdommen.

Terapikomplekset inkluderer følgende terapeutiske tiltak:

  1. Antibakteriell terapi.
  2. Stabilisering og normalisering av funksjonene til berørte systemer og organer.
  3. Fjerning av symptomer på akutt forgiftning og deres konsekvenser.
  4. Gjenoppretting av fordøyelsessystemet.
  5. Forbedring av immunitet.
  6. Et sparsomt kosthold med lite protein og, ved leverskade, lite fett.

Brukt narkotika

Behandling av leptospirose hos hunder med legemidler begynner med introduksjon av hyperimmunt anti-leptospiroseserum, som brukes både til terapeutiske formål og for forebygging. Det er imidlertid kun den behandlende legen som kan velge dosering, spesielt hvis pasienten er en liten valp.

Effekten av serumet er øyeblikkelig. I alvorlige tilfeller kan gjentatt administrering foreskrives, deretter deles startdosen i to. Med antibakteriell terapi kan følgende penicillinpreparater brukes: "Benzylpenicillin", "Bicillin", "Levomycetin", "Tetracycline", "Streptomycin", "Polymyxin", "Ciprolet", "Ciprofloxacin". Sulfonamider brukes ikke!

Terapi med hyperimmunisering i kombinasjon med antibiotikabehandling er svært effektivt. Doseringen av legemidler er foreskrevet avhengig av hundens vekt.

For å normalisere arbeidet til vitale systemer og organer, foreskrives diettbehandling i kombinasjon med inntak av vitaminer og leverbeskyttere, inkludert legemidler: Galstena, Essentiale, Gepaston, etc.

For å styrke hjertet og forbedre elastisiteten i blodårene kan C-vitamin, rutin, carducal, riboxin osv. forskrives. Og du kan øke immuniteten ved hjelp av Catozal, Glycopin, Ribotan, Hemobalance.

For å eliminere konsekvensene av forgiftning og dehydrering av kroppen, foreskrives bruk av s altvann, samt s altholdige og næringsinjeksjoner.

For å normalisere funksjonen til nyrene foreskriver de "Lespenefril" ("Lespeflan"). Antiemetisk - "Cerukal" ("Metoklopramid"). Antidiarrheals: "Enterosgel", "Loperamide" (strengt etter fjerning av rus).

Ved akutt hemorragisk form for leptospirose fortsetter kjæledyrets liv i minutter. Her kan du i alle fall ikke nøle, for de fleste av de syke hundene dør.

symptomer på leptospirose hos hunder
symptomer på leptospirose hos hunder

Men de som allerede har vært syke av leptospirose får sterk immunitet for livet. Og etter behandlingen bør kjæledyrets helse være under konstant og tett kontroll.

vaksinasjon

Som regel observeres stabil immunitet etter vaksinasjon i inntil et halvt år. Derfor bør hunde-leptospirosevaksinen ideelt sett gis to ganger i året, hver 6. måned på samme tid.samme tid og to ganger med et intervall på 14 dager.

Imidlertid vaksineres hunder oftere årlig, med jevne mellomrom. For første gang gis en slik vaksinasjon til en valp i en alder av 3 måneder, men ikke under veksten av tenner. Samtidig vil vaksinen ikke gi en 100 % garanti for beskyttelse mot leptospirose, men den vil lindre det kliniske bildet betydelig dersom kjæledyret blir sykt.

En uke før vaksinasjon er det viktig å gjennomføre ormekur. Etter vaksinasjon skal karantene observeres i 2-3 uker, avhengig av vaksinasjon. Tidsplanen for vaksinasjoner er satt sammen av en veterinær, og ikke uavhengig. Det er nødvendig å overvåke utløpsdatoen til vaksinen og unngå å bruke et utløpt medikament.

Liste over vaksiner som er vellykket brukt i Russland:

  1. Nobivac L - mot leptospirose. Opprinnelsesland - Holland.
  2. Nobivac LR - fra leptospirose og rabies - produsent - Holland.
  3. Leptodog L (Frankrike).
  4. Multican-6 fra Russland.
  5. Vanguard 5/L, Vanguard 7 fra USA.
  6. Biovac L fra Russland.

Nobivak og Multikan-6 har flest positive anmeldelser og minst bivirkninger. Men definitivt før du bruker vaksinen, bør du rådføre deg med en erfaren veterinær. Det vil ikke være overflødig å lese anmeldelser på Internett selv. Vel, og, selvfølgelig, les instruksjonene for stoffet.

Forebyggende tiltak

Artikkelen presenterer et bilde av leptospirose hos hunder, symptomene og behandlingen er beskrevet i detalj. Men for å forhindre detteforferdelig sykdom, det beste du kan gjøre er å bruke forebygging.

Følgende tiltak kan tilskrives forebyggende tiltak:

  1. Rettidig og kompetent vaksinasjon, samt tilleggsvaksinasjoner hvis det er fare for økt epidemiologisk fare i bostedsregionen.
  2. Sjekker hunden nøye etter hver tur, spesielt i varmt vær.
  3. Fortifisering i lavsesongen.
  4. Gir et balansert kosthold med mat av høyeste kvalitet.
  5. Bading i stående vann er forbudt, spesielt i juli-august.
  6. Gir pleie på høyt nivå og anstendig vedlikehold.
  7. Ukentlig behandling av hundens plass: seng, teppe, bolle, leker, voliere eller stand.
  8. Bruk anti-flått- og loppeprodukter av høy kvalitet.
  9. Kontroller drikking (du må nøye sørge for at hunden ikke drikker fra sølepytter og dammer).

Hvordan oppføre seg som eier

Hvis hunden allerede er diagnostisert og bekreftet, for ikke å bli smittet med leptospirose fra kjæledyret, kreves følgende tiltak:

  1. Desinfiser leiligheten der den syke hunden var med 3 % kloramin-B (desinfeksjonsmiddel). Deretter bruker du UV-lampen i 30 minutter.
  2. Utelukk kontakt med barn med en syk hund.
  3. Ikke la dyret slikke hender, ansikt og hoppe på folk.
  4. Alle nødvendige handlinger med hunden under behandling bør utføres med hansker, samtidig som man utelukker kontakt med sekret (urin, slimhinner,avføring).
  5. Pass på at hunden ikke gjør avføring i leiligheten. Hvis dette skjer, behandle området med en 3 % kloraminløsning eller en 2 % klorløsning med gummihansker.
  6. Etter tvangskontakt med et sykt dyr, selv om hansker ble brukt, vask hendene i varmt vann med vaskesåpe opp til albuen.
  7. Det er obligatorisk for alle familiemedlemmer å bli testet for leptospirose så snart sykdommen er diagnostisert hos en hund.

Selv om det verste skjedde - din elskede hund ble syk av leptospirose, fortvil ikke og gi opp. Alt mulig må gjøres for at hunden skal komme seg så raskt som mulig med minimal helseskade.

Anbefalt: