Forberedelser for bier: varianter, indikasjoner for bruk, anmeldelser av birøktere
Forberedelser for bier: varianter, indikasjoner for bruk, anmeldelser av birøktere
Anonim

Bisamfunnet er utsatt for sykdommer som, hvis de ikke behandles i tide, ikke bare kan føre til at enkeltindivider dør, men hele svermen. For å unngå katastrofale konsekvenser, er det nødvendig å iverksette tiltak i tide. Oftest behandles sykdommer med legemidler. Fra et stort utvalg av medikamenter er det nødvendig å velge riktige legemidler for behandling av bier.

De vanligste sykdommene i bisamfunnet

forberedelser for bier
forberedelser for bier

Det er mange sykdommer som medlemmer av bifamilien lider av. De vanligste sykdommene kan imidlertid identifiseres.

  1. Acarapidosis. Årsaken til sykdommen er Acarapis woody midd. Oftest sprer sykdommen seg i den kalde årstiden, når representanter for bisamfunnet nærmer seg hverandre. På dette tidspunktet beveger flått seg fra en bie til en annen. Faren ligger i det faktum at en infisert familie er i stand til å tåle opptil 5 vintre, og overføre infeksjonen om sommeren til resten av biene.samfunn. Dermed fører acarapidosis til døden til et stort antall bikolonier.
  2. Askosferose. Årsaken er en sopp. En ubehandlet sykdom over tid fører til at infiserte familier blir dysfunksjonelle i en lang periode. Tilstedeværelsen av denne sykdommen indikeres av tilstedeværelsen av mumifiserte larver i bien.
  3. Aspergillose. Dette er en smittsom sykdom forårsaket av en sopp. Årsaken til sykdommen kan skade ikke bare alle individer i bisamfunnet, men også husdyr og mennesker.
  4. Varroatose. En av de vanligste sykdommene. Årsaken er Varroa-midden. Hovedproblemet er at i de innledende stadiene er varroatose nesten asymptomatisk.
  5. Fulbrood sykdom. Navnet på sykdommen skyldes det faktum at bier infisert med denne sykdommen dør og blir til en forråtningsmasse. I de innledende stadiene kan det hende at sykdommen ikke er merkbar selv for en erfaren birøkter, siden først en ubetydelig del av larvene dør og voksne individer allerede er smittet.
  6. Nosema. Om sommeren er sykdommen asymptomatisk. Konsekvensene av sykdommen blir merkbare først når kaldt vær setter inn, om høsten og vinteren, når infiserte individer svekkes og dør.

Behandling av akarapidose hos bier

preparater for behandling av bier
preparater for behandling av bier

De mest effektive legemidlene for behandling av acarapidose hos bier er Folbex og Polisan. Begge medisinene kommer i form av strimler som birøkteren må plassereinne i bieriret. Før du legger stripene rett inne i reiret, må de settes i brann. Også effektiv "Tedio" i form av nettbrett. Før du brenner stripene, er det nødvendig å forkorte reiret, lukke alle eksisterende spor og toppen av bien med oljeduk. Etter å ha plassert medisinen inne, er det nødvendig å lukke alle åpninger. Re-behandling er nødvendig fra 6 til 10 ganger med en regelmessighet på 2-3 dager. Det er viktig å huske at stoffet som er plassert inne i biereiret ikke skal brenne, men ulme. Det er nødvendig å utføre behandlingsprosedyren om kvelden, etter bienes sommer.

Følgende legemidler brukes også til å behandle bier fra acarapidose: Fouriervæske, "Tedion", "Folbex", "Bipin". For å bli kvitt sykdommen kan du bruke oksalsyre, nitrobenzen, monoklorbenzen.

Medikamenter for behandling av askosferose

Kinesiske forberedelser for bier
Kinesiske forberedelser for bier

Behandling av askosferose kan utføres ved hjelp av folkemedisiner og spesialiserte preparater. Det mest effektive stoffet for bier i kampen mot askosferose er Unisan. Legemidlet konsumeres ganske økonomisk: 1 ml må fortynnes i en halv liter varmt vann. Den resulterende løsningen er nok til å behandle alle honningkakene. Det er nødvendig å utføre sprøyting av reir sammen med biene inne. For å behandle en ramme trenger du ikke mer enn 12 milliliter væske. Det er nødvendig å gjenta sprøytingsprosedyren hver tredje dag til alle tegn på sykdommen er fullstendig borte.

Aspergillosebehandling

Dersom diagnosen bekreftes av veterinærer, er det nødvendig å etablere et karanteneregime for hele bigården. Etter det er det nødvendig å motta detaljerte instruksjoner om behandling av bier i tilfelle sykdommen ikke starter, og det er tilrådelig å utføre medisinske prosedyrer.

For behandling av aspergillose er preparater til bier godkjent av veterinæravdelingen, nemlig Askosan, Unisan, Askomizol, egnet. Det er verdt å vurdere at behandling kun er tilrådelig hvis antallet berørte bier er lite. Hvis mange bier er smittet, er den eneste utveien for birøkteren å drepe avlen og voksne ved bruk av svoveldioksid. Honeycombs må brennes uten feil, og grundig desinfeksjon bør utføres i biehus.

Hvis det er få berørte personer, er det nødvendig å gjennomføre en dekontamineringsprosedyre. Men før oppstart av treningskurset er det nødvendig å styrke de svake biekoloniene, og erstatte dronningene som er rammet av aspergillose med friske. Etter det er det viktig å overføre biene til rene bikuber og gi biekoloniene nok mat.

Medikamenter for behandling av varroatose

preparater for behandling av bier fra varroatose
preparater for behandling av bier fra varroatose

Det finnes flere måter å bekjempe varroatose på, inkludert kompleks bruk av fysiske og kjemiske metoder, medikamentell behandling, bruk av syrer og essensielle oljer og biokjemiske metoder.

Det er verdt å merke seg at den mest effektive behandlingen vil være basert på en kombinasjonflere kampmidler.

De mest effektive legemidlene for behandling av bier fra varroatose, for eksempel "Fenothiazine", "Oxalic acid", "Apigard", "Apistan". Det er svært viktig å studere instruksjonene nøye før du bruker medisiner, siden feil bruk av stoffet kan føre til avhengighet av patogenet, flått, og behandlingen vil være ineffektiv.

Effektiv og trygg bruk av Akarasana. Dette er et preparat for behandling av bier som er rammet av sykdommen. Prosedyren må utføres en gang i uken. Hvis lagdelingen er uten yngel, bør biene behandles annenhver dag.

Preparater til biene "Amitriz" og "Fluvalinat" er også effektive for å bekjempe sykdommen til bifamilien. Disse preparatene påføres bier om våren. Bruken av "Bipin-T" er effektiv. Imidlertid kan bruken forårsake aggressiv oppførsel av bier mot dronningen. Dette skyldes tilstedeværelsen av en komponent med en spesifikk aroma i sammensetningen av medisinen.

Medikamentet kan bare brukes til å behandle ikke for svekkede bikolonier. For svake samfunn er bruken av midlet kontraindisert. Primærbehandling utføres umiddelbart etter honninghøsten. En andre prosedyre må utføres før vinteren. Før du bruker stoffet, må du nøye studere instruksjonene, siden det inneholder giftige og farlige komponenter. Behandlingsprosedyren bør utføres to ganger med en ukes pause.

Midler for å bekjempe ugresssykdom

forberedelser for bier om våren
forberedelser for bier om våren

Etter å ha bekreftet diagnosen, innfører spesialister ved bigården et karanteneregime. Hvis flere familier er rammet, er behandling uhensiktsmessig, og eneste utvei er fullstendig ødeleggelse av familien. Hvis de syke koloniene kan reddes og deres levedyktighet gjenopprettes, blir biene transplantert inn i rene bikuber. Det er nødvendig å utføre manipulasjonen om kvelden. Etter transplantasjon er det nødvendig å mate biene regelmessig med medisinsk sirup. Det kan helles i honningkaker eller sprayes på dem og bier (i tilfelle biene nekter å akseptere sirupen). Behandlingsforløpet utføres hver 5-7 dag til fullstendig gjenoppretting. For å unngå at sykdommen gjentar seg, anbefales det å mate friske bier med sirup.

Lage medisinsk sirup

Sukkersirup og preparater er nødvendig for å tilberede medisinen. Preparater for bier "Neomycin", "Erytromycin", "Tetracycline", "Oxytetracycline" er egnet som en bestanddel. For å beregne den nødvendige dosen, må du først forstå hvor mye sukkersirup som trengs, basert på antall syke familier. 100-150 g terapeutisk væske er nok for en gate. Til hver liter sirup må du tilsette en av de ovennevnte medikamentene.

Måter å håndtere neomatose

forberedelse kas 81 for bier
forberedelse kas 81 for bier

Hovedstadiet i behandlingen er sanering av elveblest. Sanering utføres med en 2% løsning av brus eller askevæske. Etter å ha fullført prosedyren, må du behandle elveblestenesåpeoppløsning eller ved brenning. Friske bier på slutten av vårens forbiflyvning plasseres i uinfiserte hus, og syke individer isoleres og behandles med antiseptiske midler.

Følgende legemidler brukes til å behandle infiserte individer: "Nosemacid" i form av et pulver, "Enteroseptol" i form av tabletter, "Fumagilin" i kapsler. Den mest brukte "Nosemacid".

Forebygging av sykdom hos bier

agrobioprom-preparater for bier
agrobioprom-preparater for bier

For å unngå ulike sykdommer hos bier, er det nødvendig å regelmessig ty til forebyggende tiltak:

  • bihus må holdes rene;
  • plasseringen av bikubene bør være på tørre og varme steder;
  • dyrk jorden under husene regelmessig;
  • å gi biefamilier kvalitetsmat og i tilstrekkelig mengde;
  • unngå å håndtere elveblest i dårlig vær;
  • unngå å stimulere kolonier med antibiotika for å unngå svekkelse av bienes immunitet.

Effektiv bruk av stoffet "Cas" for bier for å forhindre forekomst av varroatose. De fleste av preparatene for behandling og forebygging av biesykdommer er produsert av CJSC "Agrobioprom". Forberedelser til bier fra denne produsenten er vidt distribuert ikke bare i Russland, men også i utlandet. Som alternative metoder for forebygging kan kinesiske medisiner brukes tilbier. Som et forebyggende tiltak er Loseval-preparatet for bier effektivt, som brukes om våren etter første forbiflyvning. Det er ingen kontraindikasjoner for bruk av dette middelet. Erfarne spesialister anbefaler imidlertid å bruke den ved en temperatur som ikke er lavere enn +18.

Lozeval for bier

Medikamentet brukes som en løsning, som består av to komponenter: medisin og vann. For behandling av en bifamilie er det nødvendig å bruke 5 ml "Lozeval" per 300 gr. vann. Med den resulterende løsningen må du behandle honningkakene eller plassere den medisinske væsken direkte i fôret med en hastighet på 50 ml per familie av bier.

Du må utføre prosedyren tre ganger annenhver dag. Behandlingsforløpet bør gjennomføres gjennom uken. Så tar de en ukes pause.

Anmeldelser om stoffet er mer positive. Eksperter bemerker at etter bruk av verktøyet øker arbeidskapasiteten til enkeltpersoner. Effektiv bruk av "Lozeval" for behandling av infiserte bier. Med den kan du fremskynde gjenopprettingsprosessen til enkeltpersoner og unngå å infisere andre bier.

Betyr "Kas-81"

Kas-81 preparat for bier anses å være et effektivt middel for sykdomsbekjempelse. Hovedfordelen med produktet er den naturlige sammensetningen. Hovedkomponentene er bitter malurt og furuknopper. Det er viktig å nærme seg forberedelsen av råvarer for tilberedning riktig, siden innsamlingen av komponenter må utføres på et strengt definert tidspunkt. Malurt må høstes i plantens vekstsesong og i blomstringsperioden. Og furuknopper høstes i vekstsesongen.

Bruken av legemidlet er indisert ved varroatose og nosematose for behandling av svake individer. I tillegg stimulerer stoffet tidlig vårutvikling av biekolonier, og øker dermed produktiviteten til dronningbien.

Konklusjon

Biene i utviklingsprosessen har tilegnet seg evnen til å forhindre forekomsten av mange sykdommer. Men til tross for dette observeres forekomsten av sykdommer ganske ofte. Det er nødvendig å identifisere årsaken til sykdommen i tide, etablere en diagnose og motta anbefalinger for behandling av bifamilien.

I tilfelle av utidig oppdaget sykdom, kan den eneste utveien være fullstendig ødeleggelse av biefamilier. For å forhindre dette, er det nødvendig å velge fra hele utvalget av medisinske preparater akkurat det middelet som ikke bare vil hjelpe til med å kurere svekkede individer, men også forhindre re-infeksjon.

Anbefalt: