Vanlig avføring i en baby: når og hva du bør være oppmerksom på, ekspertråd
Vanlig avføring i en baby: når og hva du bør være oppmerksom på, ekspertråd
Anonim

Det etterlengtede påfyllet i familien, og fra det øyeblikket er moren mer bekymret for barnets tilstand. Og det avhenger først og fremst av ernæringen hans. Kolikk, avføringsproblemer er de første problemene som en ung mor står overfor. Og selvfølgelig bekymrer hun seg for hva en normal avføring skal være hos en baby, hvilken regelmessighet og mengde avføring. Hvordan ernæring eller sykdom påvirker barnets avføring. Denne artikkelen passer for nybakte foreldre. De finner alle svarene her.

Hva er endringene i avføringen hos et spedbarn i den første uken av livet?

Hva er normal avføring for babyer? Bilder av avføringsmasser hjelper mødre med å bestemme hva som anses som norm alt. For eksempel er avføring hos barn fra den første dagen i livet til et år i konstant endring, ettersom barnets kosthold endres. En viktig rolle spilles av ernæringen til babyen, det vil si: amming, kunstig eller blandet. Med starten av introduksjonen av komplementære matvarer skjer det også endringer i avføringen.

normal avføring hos ammede babyer
normal avføring hos ammede babyer

Hvordan avføring endres den første uken av en babys liv:

  1. I de tre første dagene sidenfødsel, avføring hos et barn med en ganske uvanlig tilstand. Den har en mørk, nesten svart farge, tykk og viskøs i utseende, det er praktisk t alt ingen lukt. Denne første avføringen (mekonium) er veldig viktig for babyen. Han snakker om normal tarmfunksjon.
  2. Fra den tredje dagen begynner avføringen å endre konsistens og blir mer flytende. Fargen endres også - en nyanse av grønn er oppnådd.
  3. En uke senere går avføringen tilbake til normalen, blir med en gul fargetone. Av lukt og konsistens kan det minne om tykk kefir eller yoghurt. Kan inneholde ufordøyde partikler av melk og slim.

Vanlig avføring hos et spedbarn. Hva er fargen og konsistensen?

Den normale fargen på avføringen hos en baby fra det øyeblikket den primære avføringen fjernes til øyeblikket for introduksjon av komplementær mat bør være gul, lik flytende grøt og med en sur lukt.

Barn har ulik regelmessig avføring. Men vanligvis skal det være tilstede etter hver fôring eller ved måltidene, da det er da tarmen fungerer bra, og det er lettere og lettere for barnet å tømme den.

barnestol
barnestol

Hvis babyen har problemer med den opprinnelige avføringen, bør du umiddelbart si fra til barnelegen på fødesykehuset om dette. Det kan være tarmproblemer.

Etter fødselen av et barn er mors hovedanliggende babystolen. Hvert barn har sine egne regler. Men det er gjennomsnittlige data du må ta hensyn til. Selv om det skjer at et barn har en sjelden avføring, to ganger om dagen eller i uken, men samtidig har ikke babyen en følelse av ubehag, og hvis avføringen er av betydelig størrelse, såikke verdt å bekymre seg for. Så dette er hvordan et barns fordøyelsessystem fungerer.

Når er det norm alt med løs avføring hos en baby?

Løs avføring for barn kan også være normen, men hvis det ikke er av permanent karakter, men er enkeltstående tilfeller per dag. Barnets fordøyelsessystem er bare i utvikling, så funksjonsfeil er mulig.

krakk for en ammet baby

Hva er normal avføring for en baby som ammes? For en baby som ammes er konsistensen på avføringen koagulert melk, og fargen er vanligvis gul med hvite klumper. Lukten ligner lukten av kefir og den samme yoghurten.

  • I den første måneden av livet er stolen opptil åtte ganger om dagen. Dette er viktig for enhver mor å vite.
  • Fra den andre måneden kan antall avføringer reduseres opptil fem ganger.
  • Fra og med tredje måned blir avføringen tykkere, men fortsatt grøss. Fargen kan bli gulbrun eller gulgrønn.
  • I den fjerde måneden av livet er babyens avføring allerede normal. Vanligvis oppstår avføring én gang (morgen eller kveld). Vanligvis under fôring.
  • Når avvenningen begynner, blir avføringen gradvis brun. Lukten av avføring vil også endre seg til en skarpere og mer ubehagelig. Konsistens vil avhenge av komplementære matvarer. Brødprodukter vil fikse avføring. Fruktpuréer kan tvert imot gi løs avføring.

Råd til nybakte mødre om babyavføring

Etter fødselen kan avføringen være uregelmessig i de første dagene. Dette påvirkes av det faktum at mage-tarmkanalen til babyen fortsatt bare ertilpasse seg ernæring. For første gang begynner magen å jobbe og fordøye mat, som ikke bare inneholder næringsstoffer, men også bakterier.

Mamma må selvfølgelig passe på kostholdet sitt. Ikke spis mat som kan forårsake forstoppelse eller diaré hos et barn. Tross alt avhenger den normale stolen til en baby på amming helt av moren. Mamma spiste mel, babyen vil få problemer.

Hvite klumper og grønt slim i babyens avføring

avføring ved brystet
avføring ved brystet

Tilstedeværelsen av hvite klumper i avføringen indikerer vanligvis at fordøyelseskanalen ennå ikke er ferdig utviklet. Over tid bør de bli mindre. Hvis det kommer grønt slim i avføringen, kan dette tyde på at enzymene i leveren ennå ikke er helt modne. Hvis slik avføring ikke forårsaker ulemper, og det ikke er noen tilleggssymptomer, tar det bare tid for utviklingen av fordøyelsesorganene, da vil alt snart gå tilbake til det normale.

Hvis du er i tvil om en baby har normal avføring på morsmelk eller ikke, så er det bedre å ikke gjette, men å konsultere en barnelege. Siden dysbakteriose hos små barn er en vanlig sykdom. Konsekvensene av det kan ødelegge livet til babyen.

Vanlig avføring i en flaskematet baby

normal brystavføring
normal brystavføring

Hos kunstige barn begynner stolen å endre seg raskere enn hos naturvitere. Allerede innen 1,5 måned kan avføringen være i form av tykk grøt og være blekgul i fargen.

  • i den første uken kan avføring være opptil fem ganger om dagen;
  • fra den andre uken til den nåren to måneder gammel baby kan ta avføring opptil tre ganger om dagen;
  • etter to måneder kan babyen gå på den store bare én gang om dagen eller i to dager.

En baby som får morsmelkerstatning kan ha problemer med avføring oftere enn babyer som ammes, selv om det i annonsene står at morsmelkerstatning er nær morsmelk. Det kan ikke erstatte ham helt. Noen ganger har bare prosessen med å suge en positiv effekt på fordøyelsesorganene.

Hva bør jeg være oppmerksom på? Hvilke tegn bør bekymre en nybakt mor?

vanlig babykrakk for gv
vanlig babykrakk for gv

Det er viktig å være oppmerksom på følgende symptomer:

  1. Baby ble urolig etter mating.
  2. Søvnproblemer startet.
  3. Under avføring gjør babyen en innsats, presser bena mot magen.
  4. Maken kan bli stram og til og med oppblåst.
  5. Sverring av appetitten.

Hvis disse symptomene ikke er tilstede, er babyen aktiv og munter, så er avføringen en gang om dagen og tykk - dette er en normal avføring hos en baby. Men hvis et av de listede symptomene oppdages, er det nødvendig å endre blandingen. Du kan gjøre det selv. Bedre å få råd fra en barnelege.

Krakk under introduksjonen av komplementær mat. Hvilke endringer finner sted?

Hva slags avføring har en baby når de introduserer komplementær mat? Mer om dette senere i artikkelen. Kompletterende matvarer får komme inn i babyen fra fire måneder. Men alt avhenger av egenskapene og helsen til barnet. Hvis barnet har nok morsmelk, er det ingen problemer med avføringen, dakomplementære matvarer kan introduseres fra seks måneder.

Men hvis det er problemer med avføring, vektøkning eller anemi, vil barnelegen her råde til å introdusere komplementær mat fra fire måneder. Puréer, juice vil svekke tarmene, fylle opp kroppen med en tilførsel av nyttige stoffer.

Det er nødvendig å introdusere en nyhet nøye. Ikke la babyen spise hele glasset med potetmos på en gang, slik han likte det, ellers vil barnet få diaré og magesmerter.

Når et barn begynner å spise "voksen" mat, begynner avføringen å endre seg. Men ikke umiddelbart blir det tykk avføring. Tross alt bruker barnet fortsatt morsmelk eller morsmelkerstatning. Først av alt vil endringen påvirke fargen og lukten. Over tid, jo større andel av komplementære matvarer, desto nærmere vil strukturen til avføringen være, som hos en voksen.

Eksempler på endringer i avføring hos spedbarn med introduksjon av ulike matvarer

Her vil fargen avhenge av hva barnet spiste. Hvis det var grønn eplemos, er en gulgrønn velling mulig. Og hvis det var kokte rødbeter, vil avføringen være rød. Nå blir det vanskeligere å avgjøre om en baby har en vanlig stol eller ikke.

Hva kan være avvik i avføringen til et spedbarn

Forstyrrelser i tarmens arbeid hos et barn er langt fra uvanlig. I hvilke tilfeller bør du umiddelbart begynne å slå alarm, og når du kan klare deg uten hjelp fra lege:

  • Hvis det er klumper av ufordøyd mat eller slim i avføringen, men babyen er aktiv og blid, så er det ingen grunn til bekymring. Selv om konstant tilstedeværelse av ufordøyd mat kan indikere en funksjonsfeiltarmer. Her må du konsultere en barnelege.
  • Utseendet av blodstriper i avføringen, en endring i fargen til svart kan indikere et brudd på integriteten til integriteten til fordøyelseskanalen. Det haster å gå til sykehuset.
  • Løs og hyppig avføring hos babyer er normen. Men hvis avføringen blir nesten vannaktig, barnet blir sløvt, appetitten er borte, infeksjon kan komme inn i kroppen. Må ringe en ambulanse.
  • Veldig tykk og mørk avføring, ledsaget av forstoppelse. Du må endre barnets kosthold. Hvis komplementær mat ennå ikke er introdusert, må moren endre kostholdet eller endre blandingen.
  • Avføring av grønn farge og med skum kan forårsake funksjonsfeil i fordøyelseskanalen, eller barnet spiser bare væske (førstemelk), og norm alt kommer ikke inn i kroppen. Her må du ta ut den første porsjonen med melk.
hva er normal ammeavføring
hva er normal ammeavføring

Hva er de kjente årsakene til tarmproblemer hos et spedbarn

Årsakene til unormal avføring kan være som følger:

  1. Feil introduksjon av komplementær mat på en gang i store porsjoner, det var ingen tilpasning av kroppen til nye produkter.
  2. En ammet baby fikk vann å drikke, selv om kroppen ikke trengte det.
  3. Medikamenter, spesielt antibiotika. Avføringen kan endre seg i alle retninger, fra diaré til forstoppelse.
  4. Tenner er ofte ikke bare ledsaget av feber og innfall, men også av diaré.
  5. Mamma er ikke på slanking eller morsmelkerstatning er ikke egnet for babyen.

Vanlig avføring i en baby er gleden for enhver mor. Og hvis du følger riktig fôringsregime, ikke krenk kostholdet til en ammende mor, velg blandingen med omhu, ta deg god tid med komplementære matvarer, da kan problemer med avføring være sjeldne eller til og med fraværende. Hver mor trenger å vite dette.

Men noen ganger kan avføring forårsake panikk selv for mødre med mange barn.

Hva bør jeg være oppmerksom på? Når bør du ringe en lege?

normal avføringsfarge hos babyen
normal avføringsfarge hos babyen

Hva slags avføring i en baby bør være alarmerende? Det er tider når avføring også kan indikere en alvorlig sykdom hos et barn. Noen ganger er det nødvendig ikke bare å ringe en lege, men også, uten forsinkelser, ringe en ambulanse.

  • Tynn (som vann), skummende og hyppig avføring. Det er mest sannsynlig en infeksjonssykdom. Å ringe en ambulanse er selvfølgelig et must. Dette må gjøres raskt slik at det ikke oppstår alvorlig dehydrering.
  • Plutselig og plutselig endring i lukten av avføring, uutholdelig.
  • Alvorlig forstoppelse, mer enn fem dager kan barnet ikke tømme seg. Ikke løp etter klyster. Det er bedre å gå til legen med en gang. Siden et feil levert klyster i dette tilfellet kan skade veggene i endetarmen.
  • Babys avføring er ledsaget av slim (ubetydelig eller omvendt en betydelig mengde). Her mener vi ikke isolerte tilfeller, men konstante.
  • Alvorlig rødhet i anus.
  • Utseendet til røde striper eller blod i avføringen.

Liten konklusjon

Når farlige symptomer dukker opp, bør du ikke utsette et besøk til lege, du må umiddelbart søke hjelp fra spesialister. En vanlig avføring hos en baby kan være av en annen type og karakter, men det er likevel begrensende rammer.

Og, hvis det er avvik, bør du ikke gjette, ring din mor eller kjæreste. Ingen kan gi bedre hjelp enn en kvalifisert lege. Det er bedre å behandle alle avvik i de innledende stadiene av manifestasjonen, da kan sykdommen helbredes fullstendig.

Anbefalt: