Hundesosialisering: effektive metoder for dyretilpasning, tips og triks
Hundesosialisering: effektive metoder for dyretilpasning, tips og triks
Anonim

Hva er hundesosialisering? Dette er den grunnleggende prosessen med å oppdra en valp eller allerede en voksen. Hunder, som mennesker, har både medfødte og ervervede instinkter. Alt du gir dem er sosialisering: tilvenning til livet i samfunnet med mennesker og andre dyr. I denne artikkelen vil vi vurdere reglene for sosialisering av et kjæledyr i etapper, fordi det utføres fra fødselen og gjennom hele livet. Det er nyanser her - å oppdra en valp, en voksen hund som f alt i hendene dine fra andre mennesker eller fra et krisesenter.

Hvorfor trenger vi sosialisering i det hele tatt?

valpsosialisering
valpsosialisering

Hvis du vil ha en adekvat, trygg og lydig hund, må du sosialisere den. Vi tar med barn til barnehager og skoler, lærer dem adferdsregler i samfunnet og hjemme, lærer dem å kommunisere med andre mennesker og dyr. Bare takket være en voksen vil barnet bli sosi alt. Det samme er hunden. Kan ikke bli braet dyr, hvis du bare har det i huset eller i volieren, går du med det fra tid til annen. Hunden må kunne oppføre seg ordentlig i selskap med andre dyr og mennesker.

Kjæledyrsosialisering i forskjellige perioder

Det er verdt å være spesielt oppmerksom på sosialiseringen av hunden. Å bli kjent med omverdenen og lære å leve etter de etablerte reglene er ikke en lett oppgave, men det er ganske gjennomførbart. Trening og sosialisering avhenger av perioden. Det mest fruktbare for både hunden og eieren er i ung alder, opptil ett år. Hvis noen nyanser savnes i løpet av denne perioden, er sannsynligheten for en tilstrekkelig respons på disse bagatellene i en eldre alder nesten null. Ikke tro at oppførselen til hunden og dens mentale evner avhenger av rasen, det er den ikke. Sosialiseringen til en hund avhenger direkte av eieren.

stadier av sosialisering

hundesosialisering med mennesker
hundesosialisering med mennesker

Livssyklusen til et dyr kan deles inn i flere stadier:

  1. Fra fødselsøyeblikket og opptil tre uker lever hunden etter medfødte instinkter. Alle livsprosesser følger ubetingede reflekser. På den 18. dagen av livet har hunder hørsel, syn, de begynner å reagere på verden rundt dem, og på dette tidspunktet har de allerede liten livserfaring. På dag 21 kommer den første sosialiseringen til hunden – den kan stå og bevege seg, reagerer på stimuli – lys og lyd.
  2. Fra tre uker til en måned fortsetter den første sosialiseringen å utvikle seg. Babyer flytter allerede fra moren sin, leker med hverandre, oppførselen deres begynner å danne seg.
  3. Fra en måned tilfire, det andre stadiet av sosialisering begynner å ta form. På dette tidspunktet kan valper allerede eksistere alene, de er vennlige og tar gjerne kontakt med enhver person og dyr. På dette tidspunktet er det rett og slett ingen "fremmede" for dyr.
  4. Fra fire måneder til seks måneder fortsetter valper å forme sin oppførsel og karakter, de er veldig aktive og rastløse.
  5. Fra seks måneder til et år – siste fase av sosialisering. På dette tidspunktet er dyr allerede kjent med verden, for dem er det konseptet "venner og fiender", karakteren er endelig dannet, puberteten setter inn. I løpet av denne perioden lærer hunden de potensielle farene som kommer fra både omverdenen (planter, ild, vann og så videre), så vel som fra mennesker og dyr.
  6. Fra ett år til tre år dannes endelig atferd. Nesten fullført fysisk og mental utvikling.
  7. Fra tre til åtte år - et fullt utformet moralsk og fysisk vesen. I denne perioden kan det åpne seg potensielle muligheter.
  8. Fra åtte til tolv år – en eldre hund som kan ha problemer ikke bare med helsen, men også med atferd. Ofte begynner en hund å oppføre seg annerledes på grunn av skjulte eller åpenbare sykdommer, og å skylde på ham eller eieren for manglende utdanning er rett og slett latterlig.

sosialisering mot mennesker

hundetrening
hundetrening

Det er forskjeller i sosialiseringen av en hund til andre hunder og mennesker, vi skal nå vurdere dette. Sosialisering i forhold til mennesker er hundens kommunikasjon med eieren, dens holdning til gjester og enkeltforbipasserende på gaten.

Direkte kommunikasjon mellom en hund og en person begynner ved tre ukers alder - hvis valpen er født hjemme. Eieren begynner å hente babyen ikke bare for inspeksjon og rengjøring, men også for den første bekjentskapen. Denne erfaringen er nødvendig for en valp, den vil hjelpe i videre kommunikasjon med mennesker, og i fremtiden vil hunden være i stand til å bli god, adekvat reagere på mennesker.

Fram til syv ukers alder er dette en gunstig periode for å danne et forhold til hunden. I løpet av denne perioden blir valpens oppførsel overfor en person lagt - mangel på frykt, tillit.

Det er nødvendig å kontakte dyret så ofte som mulig. Hvis du vil at hunden din skal reagere tilstrekkelig på mennesker, kan den ikke stenges fra samfunnet i opptil et år. Det er nødvendig å lære hunden å ikke elske alle, men å i det minste reagere likegyldig overfor fremmede – uten årvåkenhet, frykt eller aggresjon.

Sikkerhet for andre

hundesosialisering til mennesker
hundesosialisering til mennesker

Med en hund må du bruke så mye tid som mulig omgitt av andre mennesker. Fra valpetiden, gå på overfylte steder, må hunden se andre mennesker, og ikke bare hans eiere og sjeldne forbipasserende. Dette er den eneste måten å oppnå en likegyldig holdning hos hunden til de som går forbi, ellers, i en mer moden alder, når hunden ser en ny person for seg selv, vil han begynne å rive av båndet for å bli kjent med ham: snus, spill.

Hunden vil bli så trygg som mulig for deg og de rundt ham bare han forstår at han kan leve i menneskers verden i henhold til visseregler - det er her treningen begynner. En familiehund må være lydig, ellers kan den være til fare for familiemedlemmer. Hvis du trenger en hund, ikke en følgesvenn, men en vakt, må du trene kjæledyret ditt mer nøye. Uten kommando skal hunden være rolig, vennlig mot familiemedlemmer og likegyldig til gjester og forbipasserende.

Sosialisering av hunden i byen

hva er hundesosialisering
hva er hundesosialisering

Ofte faller valper eller voksne hunder i hendene på nye eiere fra en stille og fredelig forstad, fordi kenneler og krisesentre ligger utenfor byen! I dette tilfellet kan hunden vise feighet, utilstrekkelighet. Det skal forstås at dette først er normen, men du må raskt tilpasse kjæledyret til nye levekår.

Du kan ikke være grusom når du sosialiserer en hund i byen. Det er strengt forbudt å trekke i båndet mens man går, å banne dersom hunden nekter å gjøre noe. Hundesosialiseringskurs med profesjonelle kynologer er ideelle. Profesjonelle vil hjelpe hunden med å tilpasse seg nye forhold så raskt som mulig.

Hvis det ikke er mulighet eller tid for turer til kynologer, vil tre komponenter kreves: kjærlighet, tålmodighet, strenghet. Ikke i noe tilfelle la hunden ta over deg, synd på den, bokstavelig og billedlig t alt bære den i armene dine. Gå mer, med god oppførsel, behandle med godbit, med dårlig oppførsel - skjenn ut. Vis at byen ikke er skummel, alle rundt er vennlige.

Sosialisering til andre valpedyr

Sosialiseringen av en hund til andre hunder starter medmødre og brødre. Valper leker, biter hverandre og forstår dermed hva smerte er, lærer å beregne bitekraften for ikke å skade brødrene sine. Dette er det mest fruktbare stadiet for å tilpasse seg livet med din egen type.

Hvis du trenger at hunden din reagerer adekvat på andre hunder under turer, og ikke drar deg i bånd for å bli kjent med dem eller, noe som er ekstremt farlig, begynner å vise aggresjon mot din egen type, så fra valpetiden besøker parker oftere hvor de går tur med hunder av forskjellige raser. Delta på utstillinger, selv bare som tilskuere, hunden må se og høre andre hunder fra barndommen, kunne kontakte dem.

Sosialisering til andre voksne dyr

hundesosialisering med andre hunder
hundesosialisering med andre hunder

Sosialisering av en voksen hund til andre dyr er vanskelig dersom hunden ble holdt uten kontakt med andre hunder og katter. Hunden vil være redd for andres dyr, kan reagere aggressivt på dem.

På gaten, hvis du møter en hund eller katt underveis, guide hunden din i en bue, distrahere fra objektet. Hvis du passerte stille, så behandle med en godbit.

Hvis du ikke er sikker på at hunden reagerer adekvat på kameratene sine, så ikke slipp den av båndet under turer. Gå på et tidspunkt da det ikke er sjanse for å møte andre turhunder på veien. Ta kjæledyret ditt til turstedet, men ikke start over gjerdet før du forstår at hunden reagerer tilstrekkelig på andre hunder - ikke er redd og ikke viser aggresjon. Hvis det er det, er det bare profesjonelle kynologer som kan hjelpe.

Sosialisering av hunden fraly

hundetrening
hundetrening

Som regel behandler hunder som adopteres fra et krisesenter, andre dyr tilstrekkelig, men ikke alltid mennesker, siden de har liten tillit til dem. For å adoptere en hund fra et krisesenter, må du først gå tur med ham i flere dager i territoriet til hans nåværende hjem for å bli vant til hverandre.

Allerede hjemme må du vise at ingen vil fornærme eller forlate hunden, den er trygg. Men du må også vise at du er lederen, ikke hunden. Prøv først å være hjemme - ta en ferie eller dager uten vedlikehold. Deretter begynner du å dra for en kort stund, og det er ønskelig at noen er i huset i denne perioden.

På turer holder hunder fra krisesenteret seg til føttene, de er redde for å være på gata igjen, så de første turene bør være korte. Gi det nye kjæledyret godbiter mens du går.

Sosialiseringen av en hund fra et krisesenter, spesielt hvis den allerede er voksen, vil være vanskelig. Du må være tålmodig for å lykkes.

Hvis hunden er tatt fra andre eiere

Noen hundeeiere forlater kjæledyrene sine av en rekke årsaker. Hvis du bestemmer deg for å ta en voksen hund fra andre mennesker til ditt sted, så finn først og fremst ut den virkelige årsaken til deres avslag, for ikke å møte overraskelser allerede hjemme. En hund kan for eksempel bli fratatt all trening, fra turgåing til å vise aggresjon mot gjester eller familiemedlemmer.

Hvis du er klar til å gi husly til en refusenik, så vær først forberedt på feigheten til et kjæledyr eller hansskitne triks "ut av trass". Du vil stå overfor to oppgaver:

  1. Vis hunden er trygg.
  2. Vis hvem som er eieren.

Kynologer til hjelp

hundesenter
hundesenter

Det er verdt å merke seg at det å henvende seg til fagfolk vil bidra til å løse mange av alle slags problemer. Så for eksempel vil hundesosialiseringsgrupper i sentraldistriktet i St. Petersburg hjelpe eiere med oppdragelse og trening av ikke bare valper, men også voksne. Det er mange slike institusjoner: et sports- og rådgivningssenter for hunder og deres eiere, SPD "Balkanskaya", "Granat" og mange andre.

I slike grupper vil de hjelpe til med sosialisering av hunder: både valper og voksne, opplæring og trening, de vil undervise i aking, redningsarbeid og innpode sikkerhetsegenskaper.

Hvis du ikke er sikker på at du selv er i stand til å lage et adekvat, intelligent og veloppdragen kjæledyr ut av hunden din, så overlat det til fagfolk, og du vil aldri få problemer med dyret!

Anbefalt: