Rask levering: årsaker, varsler, konsekvenser for mor og baby
Rask levering: årsaker, varsler, konsekvenser for mor og baby
Anonim

Hver mor ser frem til fødselen av babyen sin og forbereder seg på alle mulige måter for denne begivenheten. Men er hun klar for overraskelsene som kan ligge og vente på fødestua? Tross alt kan ingen forutsi hvordan fødselen vil bli og hvor godt de vil ende. I tillegg til keisersnitt, er det en mulighet for at en kvinne vil få en rask fødsel, årsakene og konsekvensene av dette vil vi vurdere i denne artikkelen.

Hva er dette

Først må du finne ut hvorfor kroppen plutselig prøver å "dytte ut" barnet. Naturlig fødsel kan kompliseres av at den kontraktile funksjonen er forstyrret i livmoren. I første omgang må du forberede deg på at fødselen blir noe forsinket:

  1. Livmorhalsen vil utvide seg mye saktere enn vanlig.
  2. Den presenterende delen av fosteret, eller rettere sagt hodet eller setedelen, vil i lang tid presses tett mot inngangen til det lille bekkenet, noe som ikke er norm alt.
  3. Etter en stund vil denne delen begynne å bevege seg veldig raskt gjennom fødselskanalen.

Hvis vi vurderer hvor lenge en rask fødsel varer, vil denne perioden likestilles med allment aksepterte normer, men prosessen med barnets utgang blir betydelig fremskyndet. Men i noen tilfeller reduseres også perioden med sammentrekninger. I slike tilfeller tar rask fødsel i primiparas bare seks timer, og hos multiparøse kvinner generelt fire timer.

naturlig fødsel
naturlig fødsel

Hvorfor skjer dette

Fra forrige avsnitt er det klart hvilke prosesser som skjer i en kvinnes kropp, men nå må vi finne ut hva som påvirker dette. Så årsakene til rask fødsel er veldig forskjellige, og hver av dem har en rekke funksjoner. For å forstå alle de eksisterende årsakene, vil vi vurdere dem så detaljert som mulig.

Genetisk patologi til muskelceller

Dette er en medfødt patologi der muskeleksitabiliteten øker dramatisk. Det betyr at det tar betydelig kortere tid før livmormusklene begynner å trekke seg sammen enn ved naturlig fødsel. En slik patologi kan oppstå alene, men er oftere arvet fra mor til datter. Og selv om noen i kvinnelinjen en gang hadde en rask eller rask fødsel, kan dette skje igjen i flere generasjoner.

Økt eksitabilitet i nervesystemet

Alle vet at våre tanker og frykt har sterk innflytelse på kroppen. Spesielt økt emosjonalitet hos gravide kvinner. Jo nærmere dagen for babyens utseende, jo mernervøs vordende mor. Det kan være en frykt for et møte, for smerte, for konsekvenser og mange andre frykter. Mange mødre er rett og slett ikke psykologisk klare for denne prosessen, og det er nettopp denne tilstanden til den fødende kvinnen som kan bli årsaken til den raske utviklingen av arbeidsaktiviteten. Er det mulig å forberede seg på dette? Ja det kan du. For dette er det nå mange kurs og treninger der de vil forberede ikke bare mamma, men også partneren hennes.

forstyrret metabolisme

Hvis en kvinne allerede før svangerskapet led av sykdommer i de endokrine kjertlene eller stoffskiftet hennes ble forstyrret, kan dette forårsake rask fødsel hos både multiparøse og primiparøse kvinner. Dette inkluderer økt produksjon av binyre- eller skjoldbruskhormoner, så vel som andre lidelser i dette området.

Gynekologiske sykdommer

Graviditet er ikke forsikring mot alle typer infeksjoner innen gynekologi. Enhver inflammatorisk prosess kan påvirke fødselsforløpet. Det er raske fødsler hos flerårige hvis det første barnet ble født for raskt og prosessen gikk gjennom med skader for mor eller baby. Ikke forsøm å besøke gynekologen under graviditeten for å oppdage en infeksjon eller betennelse i tide og bli kvitt den før fødselen starter. Dette fører tross alt ikke bare til brudd på denne prosessen, men også til ulike fødselsskader.

rask fødsel hos multiparøse
rask fødsel hos multiparøse

Alder

Hos unge jenter kan rask fødsel begynne på grunn av at kroppen deres ennå ikke er klar for fødselaktivitet, enten fysisk eller psykisk. Kanskje det er derfor han prøver å fullføre denne prosessen så snart som mulig. Men kvinner som føder for første gang etter tretti år, hadde vanligvis allerede problemer innen gynekologi eller andre sykdommer som påvirker fødselen.

feil

Noen fødselsleger gjør feil når de foreskriver fødselsstimulerende legemidler, og som et resultat skjer muskelsammentrekning mye raskere og fødselen blir rask eller rask. Og dette kan også påvirkes av sykdommer i ulike organer hos en kvinne, spesielt kroniske.

hvor lenge varer rask fødsel
hvor lenge varer rask fødsel

Hvordan selve prosessen skjer

Så hva slags fødsel anses som rask? La oss prøve å forstå dette problemet. Dette er spesielt viktig for de som har startet denne prosessen hjemme. Ved første tegn kan en kvinne melde fra om alt ved å ringe ambulanse slik at ambulansepersonell kan vurdere alvoret i situasjonen.

Det er nesten umulig å forutsi begynnelsen av fødselen med denne typen fødsel, siden alt starter veldig uventet og utvikler seg raskt. Videre, hvis naturlig fødsel kan forutsies ved undersøkelse av en gynekolog, så her, selv på en stol eller gjennom ultralyd, er det umulig å si om tidspunktet for utbruddet. Det er praktisk t alt ingen intervall mellom sammentrekningene og livmoren åpner seg på veldig kort tid.

I løpet av dette hopper trykket fra den fødende kvinnen kraftig, hun går inn i en tilstand av sterk spenning, motorisk aktivitet øker, pust og puls kraftigblir hyppigere. Forsøk kan ikke sammenlignes med naturlige. Siden etter ett eller to raske forsøk blir barnet født, og etter det kommer etterfødselen.

Men det er ikke alltid raske rier indikerer at babyen er i ferd med å dukke opp. I noen tilfeller, selv med sterke sammentrekninger, forblir livmorhalsen helt lukket - dette er en ukoordinert arbeidsaktivitet. I dette tilfellet kan kvinnen til og med trenge akutt kirurgi.

Hvis en kvinne allerede har flere barn, så med en rask fødsel, kan et barn bli født i løpet av få minutter etter at hun kjenner den første sammentrekningen. Det er ikke uvanlig at en kvinne befinner seg i en slik situasjon mens hun reiser i transport eller går på gaten. Slike tilfeller er spesielt farlige fordi det er høy risiko for infeksjon av mor og barn. Derfor anbefaler gynekologer å gå til sykehuset på forhånd slik at du alltid kan være under oppsyn av leger, eller i det minste ikke gå langt hjemmefra, alltid ha med deg mobiltelefon og vekselkort.

hvilke fødsler som anses som raske
hvilke fødsler som anses som raske

komplikasjoner

Rask fødsel kan begynne og ende trygt for mor og baby, men det er mulig at rask fødsel vil få konsekvenser for barnet og dets mor. For en kvinne kan dette for eksempel føre til morkakeavbrudd allerede før babyen er født. Hvorfor skjer dette? Fordi livmormusklene praktisk t alt ikke forlater sammentrekningstilstanden, og blodsirkulasjonen mellom morkaken og livmoren også er alvorlig forstyrret, klemmes de fast.fartøy.

I en slik situasjon trenger en fødende kvinne øyeblikkelig legehjelp, og som vi allerede vet, her går ikke poengsummen i minutter, men i sekunder. Mangelen på rettidig medisinsk behandling kan føre til alvorlig blødning, som vil medføre enda mer alvorlige konsekvenser. Kanskje enda mer alvorlig utvikling. Når blødningen begynner, kan det samle seg blod mellom livmoren og den delen av morkaken som har f alt av. Dermed er livmormusklene mettet med blod, som samler seg i den, og kan ikke trekke seg sammen. I slike tilfeller er det nesten umulig å stoppe blødningen. I de fleste tilfeller ender slike komplikasjoner med det faktum at leger blir tvunget til å fjerne livmoren. Men det handler om moren. Men barnet med for tidlig løsrivelse av morkaken er truet av hypoksi, som oversatt til et mer forståelig språk betyr oksygenmangel.

Hva er farlig rask levering for en baby? For et barn kan det hende at rask fremgang gjennom fødselskanalen ikke ender på den beste måten. Tross alt, når det beveger seg, må hodet konfigurere, eller snarere redusere. I dette øyeblikket ser det ut til at beinene i hodeskallen folder seg for å passe i nakken, og under rask fødsel har de ikke tid til å gjøre dette naturlig, og de blir klemt. I beste fall vil det oppstå en deformasjon av skallen som i de fleste tilfeller ender i justering. Men det er også mulig at det starter en blødning inne i skallen, og dette fører allerede til pareser og lammelser, og i verste fall til fosterets død.

Hos mor underrask fremgang, ulike rupturer kan vises ikke bare i livmorhalsen, men også i skjeden og til og med perineum. Alt dette kan sys, men prosedyren er ikke den mest behagelige, spesielt for en kvinne som allerede har gjennomgått fødsel. Det er tilfeller av blødning etter fødselen. Dette oppstår på grunn av at livmormusklene trekker seg svært dårlig sammen etter denne typen fødsel. Som du kan se, har rask og rask fødsel effekt på fosteret og på den fødende kvinnen.

hva er farene ved rask fødsel
hva er farene ved rask fødsel

Taktikk

Hver fødselslege bør være forberedt på at en kvinne kommer inn på avdelingen, hvis fødselsaktivitet utvikler seg veldig raskt, men livmorhalsen har åpnet seg bare to eller tre centimeter. Men etter noen timer kan livmorhalsen åpne seg helt, og under slike omstendigheter bør den fødende kvinnen bare ligge i ryggleie på siden. Hvis rask fødsel begynte naturlig, er oppgaven til spesialister å bruke medisiner som vil slappe av musklene og sakte ned prosessen litt. Men hvis et slikt fenomen var forårsaket av bruk av sentralstimulerende midler, bør administreringen av dem stoppes umiddelbart.

Opgaven til spesialister under rask fødsel er å konstant overvåke babyens hjerterytme. Spesielt for dette er en spesiell sensor festet til mors mage, som viser alle endringene som skjer på skjermen. Mer moderne enheter kan til og med bestemme frekvensen av sammentrekninger av livmormusklene. Når babyen ble født, må moren undersøkes av en spesialist som kan fastslå tilstedeværelsenskade i fødselskanalen. Hvis det ble funnet alvorlige rifter eller andre skader under undersøkelsen, gis den fødende kvinnen narkose og under fullstendig narkose gjenopprettes det skadede vevet.

Enhver fødselslege bør forstå at naturlig fødsel under slike forhold kan skade både mor og barn. Men samtidig er det umulig å forutsi hvor vanskelig fødselen blir. Det er derfor det er visse indikatorer, i nærvær av hvilke legen bestemmer seg for kirurgisk inngrep. Blant dem: den tidligere nevnte placentaavbruddet på et tidspunkt da leveringen ennå ikke er fullført, åpningen av blødning, samt fosterhypoksi. Sistnevnte bestemmes nøyaktig takket være sensoren som teller hjerteslagene.

varsler om rask fødsel
varsler om rask fødsel

Forebygging

Harbingers av rask fødsel er praktisk t alt fraværende, så det er ganske vanskelig å forhindre dem. Men hvis en kvinne ikke føder for første gang og den første babyen ble født under en rask fødsel, bør den vordende moren informere den ledende legen om dette og gå til sykehuset på forhånd for å være under tilsyn av spesialister. Og også moderne leger anbefaler å gjennomgå spesielle treninger og kurs der kvinner er forberedt på utseendet til en baby på et psykologisk nivå. Dette er en viktig faktor, som vi allerede har nevnt i begrunnelsen for utviklingen av voldelig arbeidsaktivitet. Disse klassene blir deltatt av folk som lærer mødre metoder som kan hjelpe til med å slappe av muskler, samt lære å kontrollere livmortonen. All denne kunnskapen og ferdighetenegjør det lettere å være på fødestua.

Hvis en kvinne er satt opp på forhånd for et positivt resultat, vil hele prosessen gå uten komplikasjoner. Spesiell oppmerksomhet bør rettes mot ernæring. Gravide er vant til å spise hva de vil, men det er uønsket å gjøre det. Det er bra hvis den vordende moren melder seg på en spesialskole for gravide. Her blir jenter introdusert for alle de fysiologiske prosessene som oppstår, forbereder seg følelsesmessig og lærer reglene for oppførsel under fødselen. Det er viktig at en psykolog jobber på en slik skole, som ikke bare den vordende moren, men også faren kan henvende seg til. Fremtidige foreldre er veldig forbundet følelsesmessig, og derfor avhenger til og med mye av humøret til en mann. Tross alt, hvem, hvis ikke en mann, kan roe en gravid kone. I det siste er det dessuten flere og flere fedre som er til stede under fødselen og prøver på alle mulige måter å støtte konene sine.

Det finnes også medisinske måter å forhindre rask fødsel. For dette formål kan leger foreskrive forskjellige krampestillende midler, som er rettet mot å slappe av livmormusklene og bringe dem ut av tone. De kommer også til hjelp for medisiner som forbedrer blodsirkulasjonen. Men medikamentell behandling kan kun foreskrives dersom det er indikatorer som kan identifiseres på grunnlag av utførte tester.

hvor lenge varer rask fødsel
hvor lenge varer rask fødsel

Konklusjon

Så vi fant ut hvilke fødsler som anses som raske og hvorfor dette skjer. Moderne fødselsleger har alt nødvendig utstyr og medisiner for å gjennomføre denne prosessen medminimal innvirkning på mor og baby. Selvfølgelig er den raske fødselen til primiparas og kvinner som allerede har et barn forskjellige. Men hvis du hjelper en fødende kvinne i tide, kan alvorlige problemer unngås.

Anbefalt: