Laktosemangel hos spedbarn: symptomer og behandling

Innholdsfortegnelse:

Laktosemangel hos spedbarn: symptomer og behandling
Laktosemangel hos spedbarn: symptomer og behandling
Anonim

Det er ingen hemmelighet at den beste maten for en nyfødt er morsmelk. Tross alt er dette et unikt produkt som inneholder alle vitaminene og mineralene som er nødvendige for en liten kropp. Men noen ganger er ikke babyens kropp i stand til å absorbere morsmelken fullt ut. I dette tilfellet sier de at det er laktosemangel. I en baby bør enhver mor kjenne symptomene på denne sykdommen, siden dette er et ganske alvorlig patologisk avvik.

symptomer på laktosemangel hos spedbarn
symptomer på laktosemangel hos spedbarn

Laktose er et melkesukker som ikke tas opp av seg selv i tarmen. Først må kroppen bryte det ned til galaktose og glukose ved hjelp av et spesielt enzym - laktase. Hvis dette enzymet ikke produseres i tilstrekkelige mengder, blir laktoseabsorpsjonen svekket.

Laktosemangel hos spedbarn: symptomer

Du kan identifisere sykdommen ved å bruke følgende hovedtrekk:

  • Skummende flytende grønn avføring med skarp lukt. Det kan være hvite klumper i avføringen. Antall avføringer kan nå 10–12 ganger om dagen.
  • På grunn avøkt gjæring og gassdannelse i magen, det er en økning i intensiteten av tarmkolikk.
  • Økt frekvens og mengde av oppstøt, oppkast.
  • I alvorlige tilfeller diagnostiseres dårlig vektøkning og utviklingsforsinkelser.

Hvis det er tegn på laktosemangel hos spedbarn, er det nødvendig å oppsøke lege så snart som mulig. Ved hjelp av spesielle tester vil legen bekrefte eller tilbakevise diagnosen, om nødvendig foreskrive riktig behandling. Nødvendige tester inkluderer: undersøkelse av avføring for påvisning av karbohydrater, samt bestemmelse av gasskonsentrasjon, pH i avføring, laktaseaktivitet.

tegn på laktoseintoleranse hos spedbarn
tegn på laktoseintoleranse hos spedbarn

varianter av laktosemangel

Avhengig av opprinnelsen, skilles primær- og sekundærformene av sykdommen. Primær laktosemangel kan være medfødt, forbigående, genetisk betinget. Den sekundære formen for insuffisiens oppstår på grunn av tarminfeksjoner, allergier og andre sykdommer i mage-tarmkanalen.

Det er også fenomenet laktoseoverbelastning. Dette problemet oppstår når en ammende mor produserer store mengder melk, som et resultat av at babyen spiser mer "fremover" melk, mettet med laktose.

Laktosemangel hos spedbarn: behandling

Det skal forstås at behandlingen av denne patologien er individuell i hvert enkelt tilfelle. Babyen bør kun behandles når den endelige diagnosen er stilt. Hvis bare ett eller to tegn på sykdommen oppdages, er det selvfølgelig nødvendig å ta tester. Behandling av en slik patologi som laktosemangel hos spedbarn, hvis symptomer er klinisk bekreftet, må begynne med utskifting av blandingen hvis babyen er kunstig matet. Hvis barnet ammes, vil moren bli foreskrevet spesielle medisiner som hjelper til med å bryte ned laktose. Den anbef alte dosen av stoffet løses opp i tidligere uttrykt melk og mates til barnet. I tillegg oppfordres mødre til å pumpe ut laktoserik formelk før amming.

laktosemangel hos spedbarnsbehandling
laktosemangel hos spedbarnsbehandling

Hvis laktosemangel er primær, vil kroppen dessverre aldri kunne ta opp laktose. I fremtiden vil dette føre til fullstendig avvisning av meieriprodukter. Hvis symptomene på en sekundær form for laktosemangel bekreftes, vil fordøyelsen av laktose forbedres hos babyen når han fyller ett og et halvt år.

Hvis det er mistanke om at det er laktosemangel hos et spedbarn, må symptomene bekreftes av en spesialist, og først da kan det tas skritt for å eliminere denne tilstanden.

Anbefalt: