Hvordan identifisere laktoseintoleranse hos babyer? Symptomer, tegn og behandling
Hvordan identifisere laktoseintoleranse hos babyer? Symptomer, tegn og behandling
Anonim

Laktoseintoleranse hos spedbarn er anerkjent som en patologisk tilstand der det er mangel på enzymer i tarmen som fremmer fordøyelsen og assimileringen av laktose. Alactasia, eller deres fullstendige fravær, er en ganske sjelden tilstand. Oftest diagnostiserer leger en enzymmangel i en tidlig alder hos pasienten. Dette fører til dannelsen av hypolaktosi. Noen ganger omtaler foreldre dette problemet som melkeallergi.

Laktoseintoleranse hos spedbarn - symptomer
Laktoseintoleranse hos spedbarn - symptomer

Kort om laktose og dens egenskaper

Laktoseintoleranse hos spedbarn er dessverre ikke så sjelden. Dette fører til vanskeligheter med å mate dem. Melken til ethvert pattedyr, inkludert mennesker og kyr, inneholder karbohydrater, som kommer fra prosessen med å splitte galaktose og sukrose. Resultatet er laktose eller melkesukker. Det er en uunnværlig energikilde for babyen og et verktøy for dens utvikling. Laktose har mange helsemessige fordeleregenskaper:

  • Hjelper med å styrke veggene i blodårene.
  • Støtte for den normale mikrofloraen i tarmkanalen. Laktobaciller krever et miljø for å fungere, noe som kommer av inntak av laktose.
  • Støtt normal funksjon av nervesystemet.
  • Fremmer mer fullstendig absorpsjon av kalsium.
  • Spiller en stor rolle i vekst og utvikling av muskelvev.

Det er kjent at morsmelk inneholder mest laktose. Omtrent 6,5 % av stoffet er registrert i sammensetningen. Ku har også mye av dette karbohydratet – ca 4,5 %. Men i fermenterte melkeprodukter er disakkaridet nesten alltid fraværende, eller finnes i en svært liten mengde.

Hvordan vet du om en baby er laktoseintolerant?
Hvordan vet du om en baby er laktoseintolerant?

Funksjoner ved enzymproduksjon

Laktoseintoleranse hos babyer er forbundet med mange problemer, fordi kostholdet deres kun består av melk. Eksperter har lenge funnet ut at produksjonen av laktose i større grad skjer nettopp i en alder av opptil ett år. En babys fordøyelsessystem er designet for å bedre fordøye morsmelk eller morsmelkerstatning. Tross alt, bare i spedbarnsalderen må du fordøye den maksimale daglige dosen melkesukker.

I en alder av tre er imidlertid produksjonen av dette enzymet betydelig redusert, fordi behovet for morsmelkerstatning eller mors bryst forsvinner av seg selv. Du kan ofte observere en aversjon mot meieriprodukter hos barn etter tre år og voksne. Denne funksjonen forklares av redusert produksjon av et enzym som fordøyeslaktose. Eksperter bemerker at en motvilje mot melk ikke betyr laktosemangel i det hele tatt, men det kan signalisere en lav produksjon av det nødvendige enzymet.

Hvorfor problemet oppstår

Laktoseintoleranse hos spedbarn kan være medfødt eller ervervet. Hvis årsaken er medfødt, vises de første symptomene umiddelbart etter at babyen begynner å amme eller en annen melkeblanding.

Men det er også ervervet laktoseintoleranse hos spedbarn. Symptomer i dette tilfellet dukker opp uventet og er assosiert med påvirkning av visse faktorer.

Genetisk laktoseintoleranse er en sykdom hvis årsaker ikke er fullt ut forstått av eksperter. I noen tilfeller er det assosiert med rasen av barn. Så det er mer sannsynlig at babyer fra asiatiske eller afrikanske land lider av denne patologien.

Også arv spiller en stor rolle i utviklingen av sykdommen. En baby er mer sannsynlig å ha problemer med å fordøye melk hvis mor eller far også er allergisk mot det. Leger inkluderer også babyer som ble født for tidlig i fare.

Hvordan identifisere laktoseintoleranse hos babyer
Hvordan identifisere laktoseintoleranse hos babyer

Risiko for laktoseintoleranse

Ikke bare kan laktoseintoleranse hos babyer være medfødt. Komarovsky, en kjent barnelege, advarer om at sykdommen kan provosere en rekke negative faktorer. Blant dem er det verdt å trekke frem:

  • tarminfeksjoner som ikke ble diagnostisert og behandlet i tide;
  • gjentakende helminthic infestation;
  • aldersupassende ernæring (babymeny bestående av kumelk);
  • tarmdysbakteriose;
  • konstant stress;
  • hyppig melkeforbruk i voksen alder.

Ervervet hypolaktasi diagnostiseres oftest hos voksne. Men barn er heller ikke beskyttet mot utviklingen. Ofte innhenter problemet skolebarn uten spesiell grunn. Det er bare det at nivået av enzymer som er ansvarlige for fordøyelsen av melkesukker synker til et kritisk nivå.

Laktoseintoleranse hos spedbarn - hva du skal gjøre
Laktoseintoleranse hos spedbarn - hva du skal gjøre

Hvordan finne ut om en baby er laktoseintolerant

Tilstanden laktoseintoleranse kan vise seg på mange måter. Alt avhenger av produksjonsnivået til de nødvendige enzymene og kroppens individuelle reaksjon på innkommende melkesukker. Som et resultat deler leger pasienter inn i følgende grupper:

  • Babyer som reagerer selv på mat som inneholder rester av melk.
  • Barn som ikke kan fordøye naturlig melk og fermenterte melkeprodukter.
  • Pasienter som ikke kan fordøye meieri, men som kan konsumere fermentert melk i begrensede mengder.
  • Barn som kan drikke et glass melk uten konsekvenser for kroppen. Fordøyelsessystemet er i stand til å absorbere og fordøye denne mengden laktose. Meieriprodukter konsumeres uten restriksjoner.

Første tegn

Det er vanskelig å ikke legge merke til laktoseintoleranse hos babyer. Symptomer er forbundet med oppblåsthet, øktgassing og gurgling. Babyen lider konstant av forstoppelse, og han har et utbrudd etter fôring. Foreldre legger merke til mange andre faktorer som indikerer et problem. Så tegn på laktoseintoleranse hos spedbarn kan være som følger:

  • konstant avgassing;
  • forstoppelse oppstår, og etter at avføringen er ført, finnes mange biter av uprøvd mat i avføringen;
  • i området av tarmen knurrer konstant, magen er hoven og anspent;
  • konstant kolikk, mer oppstøt;
  • hudutslett eller hevelse kan forekomme;
  • kvalme og oppkast er hyppige ledsagere av sykdommen.

Merknad til mammaer

Det er viktig for unge foreldre å forstå hvordan man identifiserer laktoseintoleranse hos spedbarn. Leger advarer om at i dette tilfellet ser avføringen ut som sur melk. Dessuten er avføringen heterogen, som det skal være i normen. Du kan se et tydelig skille mellom den flytende komponenten og ufordøyd melk eller blanding. Du kan ofte observere galle eller slim i avføringen. I dette tilfellet får den en grønnaktig fargetone.

Medfødt laktoseintoleranse er den alvorligste hos spedbarn. Tegn og hva du skal gjøre i dette tilfellet - bare en lege vil fortelle deg. Babyen har det ikke bra. Han lider av ubehag i fordøyelseskanalen og konstant smerte. Som et resultat av fordøyelsesbesvær av mat er det mangel på mange nyttige sporstoffer og vitaminer. Babyer henger etter ikke bare fysisk, men også ment alt. De begynner senere å holde hodet, sitte, gå ogsnakke. Den mentale utviklingen lider, så det er viktig å holde slike barn under fullt medisinsk tilsyn.

Laktoseintoleranse hos spedbarn - anmeldelser
Laktoseintoleranse hos spedbarn - anmeldelser

Diagnose

For en erfaren barnelege vil det ikke være vanskelig å stille en nøyaktig diagnose basert på det kliniske bildet. Imidlertid kan tegnene også indikere andre problemer med fordøyelsessystemet. Derfor vil legen definitivt gjennomføre en serie studier for å ekskludere dem. Du må sørge for at det ikke er noen:

  • patogene bakterier i tarmen;
  • worms;
  • galle urenheter i fordøyelseskanalen;
  • infeksjonssykdommer.

Det finnes også spesielle laboratorietester:

  • Melk persepsjonstest. Barnet drikker et glass melk, og etter 30 minutter blir det tatt en blodsukkertest. Overskuddet gir grunnlag for diagnosen.
  • Hos spedbarn analyseres avføring og mengden karbohydrater påvises.
  • En pustetest kan brukes, som er nivået av utåndet hydrogen. Når bakterier trenger å behandle ufordøyelig laktose, øker nivået av utåndet hydrogen dramatisk.
  • Laktoseintoleransetesting hos spedbarn kan gjøres med en teststrimmel. Babyen tilbys melkesukker blandet med vann. Deretter analyseres en urinprøve i en halv time med indikatorstrimler.

I tillegg til standard laboratorietester kan andre bestilles. Disse inkluderer abdominal ultralyd,radiografi, koloskopi og endoskopi.

Hvordan behandles

Hvis laktoseintoleranse oppdages hos spedbarn, hva skal man gjøre - dette bør legen bestemme. I alle fall vil et passende kosthold, terapi med nødvendige enzymer og medisiner for å lindre symptomene bli foreskrevet.

Soyablanding
Soyablanding

Essential Diet

Behandlingsgrunnlaget er fullstendig utelukkelse av laktoseholdige produkter. For babyer anbefales spesielle blandinger som er blottet for dette karbohydratet. Når barnet vokser, må det også tas hensyn. Listen over anbef alte produkter inkludert;

  • fish;
  • kokt kjøtt;
  • grønnsaker, frukt;
  • pasta, bokhvete og ris;
  • egg;
  • nøtter;
  • fullkornsbrød og kli;
  • vegetabilske oljer;
  • syltetøy, kjære.

Foreldre lurer ofte på hva de skal erstatte melk med. I dette tilfellet er soyamelk og alle produktene fra den egnet. Soya gir kroppen vegetabilsk protein, og kjøtt - dyr. Derfor vil utelukkelse av kumelk fra kostholdet ikke påvirke utviklingen av babyen negativt. Hvis fermenterte melkeprodukter ikke gir fordøyelsesproblemer, kan du bruke dem.

Funksjoner ved spedbarnsernæring

Noen ganger krever en alvorlig tilstand til og med avvisning av amming. I dette tilfellet velger legen en spesiell laktosefri blanding. Men hvis babyens tilstand ikke er så alvorlig og han utvikler seg norm alt, kan det bare være nødvendig å justere morens meny. Må redusere drastiskinntak av matvarer som inneholder melkesukker. Dermed er det mindre laktose i morsmelk, noe som gjør at belastningen på fordøyelseskanalen til babyen reduseres.

Ikke vær redd for laktosefrie eller lavlaktoseformler. De inneholder alle nødvendige elementer og vitaminer for vellykket vekst av babyen. Med den videre introduksjonen av komplementære matvarer bør du fokusere på listen over anbef alte produkter ovenfor.

Laktosefri blanding
Laktosefri blanding

Medikamentell behandling

Hvis babyens tilstand ikke kunne normaliseres ved hjelp av mors kosthold og innføring av laktosefrie blandinger, vil det være nødvendig med medisiner. Fordøyelseskanalen mangler visse enzymer for å fordøye laktose, så de foreskrives kunstig.

Deretter er det nødvendig å fylle tarmen til babyen med gunstig mikroflora. I dette tilfellet er prebiotika basert på laktobaciller foreskrevet. De bidrar ikke bare til fordøyelsen av melk, men undertrykker også patogen mikroflora og bekjemper økt gassdannelse.

Hvis du føler deg uvel, er symptomatisk behandling foreskrevet. Inkluderer:

  • medisin mot forstoppelse eller diaré;
  • medisiner mot gjæring og flatulens;
  • betyr som forbedrer tarmmotiliteten;
  • vitamin-mineralkompleks for å unngå beriberi.

Konklusjon

Et ganske farlig fenomen er laktoseintoleranse hos spedbarn. Anmeldelser av leger viser at hvis et slikt problem ignoreres, kan det være forsinkelser i fysisk vekst ogpsykomotorisk utvikling. Det er viktig å velge melkeblandingen riktig, og mødre - å spise rasjonelt. Babyens fordøyelseskanal bør ikke overbelastes med melkesukker. For tiden er det utviklet formler for barn med lignende problem som fullt ut tilfredsstiller babyer med næringsstoffer, sporstoffer og vitaminer. Derfor er det ingen problemer med ernæringen deres. Det viktigste er å gjennomgå undersøkelser i tide og følge alle legens anbefalinger.

Anbefalt: