Hvorfor har babyer sprø ledd?

Innholdsfortegnelse:

Hvorfor har babyer sprø ledd?
Hvorfor har babyer sprø ledd?
Anonim

Ofte merker unge mødre at babyens ledd sprekker. Det er en naturlig bekymring for dette. Hva er årsaken til dette fenomenet? Betraktes det som en alvorlig patologi eller normen? Barneleger bemerker at lydene av knasing i leddene oppstår på grunn av særegenhetene ved barnets fysiologi. I de fleste tilfeller er knasingen ikke farlig og plager ikke babyen hvis klikkene er sjeldne.

knasende ledd i brystet
knasende ledd i brystet

Fenomenets trekk

Hos nyfødte er ikke bindevevet like tett som hos en voksen, og musklene er ikke godt utviklet. Derfor høres knase i leddene hos spedbarn mye oftere enn hos eldre barn. Når du blir eldre, forsvinner knaset av seg selv med tilstanden, hvis det ikke er indre patologier.

Reasons

Det er mange faktorer for forekomsten av leddkrise hos nyfødte. Oftest er de ufarlige, men noen ganger indikerer de alvorlige problemer med muskel- og skjelettsystemet. Hovedårsakene til at leddene hos spedbarn (6 måneder) knaser er som følger:

  • Fysiologiske trekk. Crunch hos barn under ett år anses som norm alt. Det vises på grunn av utilstrekkelig utformet muskelapparat. Forsvinner av seg selv når babyen vokser opp.
  • Rask vekst av bein, mangel på væske i leddene. På grunn av det faktum at barn vokser raskt før de fyller fem år, er mengden væske produsert av kroppen utilstrekkelig.
  • Funksjoner ved babyens anatomi, arvelig disposisjon.
  • Mangel på vitaminer og mineraler, kalsium, vitamin D.
  • Arthritis.
  • Revmatisme.
  • dysplasi.
  • Betennelsesprosesser i leddene.

Hvis knasing i leddene forekommer ofte og forårsaker smerter hos babyen, er det nødvendig med en legekonsultasjon og undersøkelse.

knasende ledd hos en 6 måneder gammel baby
knasende ledd hos en 6 måneder gammel baby

Bør jeg være bekymret?

Hvis babyens ledd sjeldent sprekker, ikke bekymre deg. For barn under ett og et halvt år regnes dette fenomenet som en slags norm. Foreldre bør ta hensyn til tilfeller der det fortsatt er nødvendig å oppsøke lege:

  • Krasjen kommer fra ett ben eller en arm, ikke begge.
  • Konstant knasing i leddene under bevegelse.
  • Under knasen begynner babyen å gråte eller opptre.
  • Huden rundt leddet er rød og betent.
  • Knakkingen høres når barnet ligger på ryggen, og bena, bøyd i knærne, spres fra hverandre.

Slike symptomer indikerer ofte sykdommer som krever rettidig diagnose og behandling.

knasende i brystethåndledd
knasende i brystethåndledd

dysplasi

Denne sykdommen er arvelig. Årsaken til dysplasi hos et spedbarn er utilstrekkelig produksjon av kollagen og andre stoffer som utgjør bindevev. Hvis leddene til babyen knaser patologisk, betyr det at leddbåndene er strukket og ikke har elastisitet. Når babyen beveger seg, kommer bruskvevene i kontakt med hverandre og fører til en karakteristisk lyd. Skjøten faller ut av sengen. Dysplasi er karakterisert ved at det oppstår en knase under bortføring av bena til sidene.

Dysplasi er en farlig sykdom som kan føre til funksjonshemming uten rettidig behandling. I spedbarnsalderen løses dette problemet mye enklere og raskere. Dysplasi fjernes ved hjelp av terapeutiske massasjer, som utføres av en spesialist, gymnastikk, kalsiuminntak. I vanskelige tilfeller er behandlingen av dysplasi annerledes: bruk av korrigerende bukser, skinner, strekkmerker.

knaser i hofteleddet hos babyen
knaser i hofteleddet hos babyen

Arthritis

Problemer med ledd oppstår hos barn i forskjellige aldre, så babyer trenger diagnose og terapi. Hvis leddene på bena knaser i babyen, kan dette indikere en inflammatorisk prosess. Det kan føre til delaminering, tynning og dannelse av sprekker. Sykdommen utvikler seg raskt. I fremtiden kan babyen utvikle sel og vekster på leddene, som et resultat av at beinvevet deformeres. Leddgikt er ledsaget av smerte, ubehag, knusing, hevelse, rødhet i huden. Foreldre må oppsøke lege umiddelbart hvis:

  • Leddene knaseveldig ofte.
  • Babygråter under krisen.
  • Huden rundt leddene er betent og hoven.

Hva betyr babycunching?

Hvis hofteleddet i en baby knaser, er ikke dette alltid et tegn på forstyrrelser i kroppen. Mest sannsynlig ligger hovedproblemet i mangelen på dannelse av muskel- og skjelettsystemet. Når et barn vokser raskt, blir leddene og leddbåndene sterkere, og knase forsvinner. Dessverre er noen patologier også ledsaget av en knase. For eksempel dislokasjoner, subluksasjoner, økt leddmobilitet, juvenil og reaktiv leddgikt, revmatisme.

knasende ledd på bena
knasende ledd på bena

Hva skal jeg gjøre, hvordan behandles?

Hvis babyens ledd sprekker regelmessig og forårsaker angst, bør du oppsøke et spesialistkontor. Legen vil foreskrive et standard sett med undersøkelser: ultralyd av hjertet og leddene, biokjemisk analyse av blod og urin. Hvis diagnosen ikke avdekket abnormiteter, er behandling ikke nødvendig. Eksperter anbefaler å gi babyen mer vann, da det er ansvarlig for dannelsen av interartikulær væske. Hvis årsaken til knase er en infeksjon, revmatisme, leddgikt, er babyen foreskrevet antiinflammatoriske medisiner, smertestillende midler, antibiotika og andre medisiner som ikke skader barnets helse. Med svakhet, underutvikling av muskler eller deres økte mobilitet, er en terapeutisk massasje foreskrevet, i kombinasjon med medisiner. Eksperter fraråder på det sterkeste å selvmedisinere en baby!

knaser i skulderleddet hos babyen
knaser i skulderleddet hos babyen

Forebygging

For å forhindre sprekker i ledd hos babyer, bør foreldre fokusere på lett massasje og gymnastikk. For babyer fra 0 til 1 år er nyttige øvelser "Ok", "Cobra". De utvikler de taktile, mentale ferdighetene til babyen, så vel som leddbåndene i leddene. Hvis babyen knaser i leddene i hendene, vil Cobra-øvelsen ha en positiv effekt. Babyen skal legges på magen, løft brystet med vekt på håndflatene til barnets utstrakte armer. For nyfødte er lette typer gymnastikk perfekte. Dette er den vanlige fleksjonen og ekstensjonen av bena og armene i forskjellige posisjoner. Vær oppmerksom på vannprosedyrer som du kan gjøre hjemme på badet.

Forebygging av sykdommer i bein og ledd inkluderer også en tilstrekkelig mengde kalsium i kroppen til en nyfødt. Under vekst er det det viktigste mikroelementet, ved hjelp av hvilken strukturen til vev oppstår. Et barn får en viss mengde kalsium fra morsmelken, så det er veldig viktig at en kvinne spiser riktig. Kostholdet til en ammende mor bør bestå av kalsiumholdig mat. Disse er melk, ost, cottage cheese, eggeplomme, frokostblandinger, grønnkål, grønnsaker, frukt, urter, fisk. Hvis spedbarnet får morsmelkerstatning, tilsett vitaminer og mineraler i pulver eller kapsler (som avt alt med legen).

Hvis en babys skulderledd spraker, kan det tyde på dehydrering. Mange mødre mener at et barn under ett år ikke trenger å få vann. Dette er en stor misforståelse! Gi barnet ditt rent vann så ofte som mulig. Eksperter anbefaler heller ikke å få panikk hvis barnets ledd sprekker fra tid til annen. Uendelige turer til legene opprørte babyen. Det er verdt å slå alarm hvis knase i leddene gir barnet smerter og dukker opp veldig ofte. Husk at avansert leddsykdom forstyrrer gange ytterligere, provoserer h althet, deformitet i beina.

Anbefalt: