Shar pei: hvor mange år de lever, regler for omsorg, funksjoner for oppbevaring og fôring
Shar pei: hvor mange år de lever, regler for omsorg, funksjoner for oppbevaring og fôring
Anonim

Shar pei tilhører mellomstore raser, vekten deres overstiger vanligvis ikke 25 kg. Ofte er slike dyr preget av et langt liv, men disse hundene kan ikke skryte av en slik funksjon. Mange oppdrettere ønsker å kjøpe et origin alt kjæledyr til seg selv, og i tillegg til betingelsene for vedlikehold, kommer spørsmålet om hvor mange år Shar-Peis lever alltid først. Når du aksepterer en valp i familien din, må du følge reglene for å ta vare på den, gi ham full mat, ta hensyn til fysiologiske egenskaper og gi den optimal fysisk aktivitet.

Hvor lenge bor sharpei hjemme
Hvor lenge bor sharpei hjemme

Arvelige problemer

Mens du lurer på hvor mange år Shar-Peis lever, er det nødvendig å finne ut erfaringen med århundrer gammelt utvalg av denne rasen. Det er kjent at dyret tidligere ble brukt til hundekamp. Som et resultat av en slik urimelig behandling har visse patologier utviklet seg hos kjæledyr:

  • allergiske reaksjonerpå mange produkter;
  • hyppig mellomørebetennelse;
  • forskjellige hudsykdommer;
  • arvelig feber.

Det avhenger i stor grad av forholdene for internering, fôring og genetiske egenskaper, hvor lenge sharpei lever hjemme. Det er gjennomsnittlige data som viser at forventet levealder for en renraset hund er omtrent 10 år. Men hunder i nærvær av god arv, optimale levekår, fôring og stell kan gå over grensen så mye som 15 år. Denne forventet levealder anses imidlertid som unntaket snarere enn normen.

Hvordan ikke gjøre en feil med valget?

Hvor mange Shar-Peier som bor hjemme er av interesse for alle ansvarlige oppdrettere. For at dyret skal glede sine eiere med god helse og leve lenge så lenge som mulig, er det nødvendig å nærme seg valget av valp med fullt alvor.

I utgangspunktet må du kun kjøpe en sunn representant for rasen. Det anbefales ikke å lagre og kjøpe Shar-Pei fra personer som ikke er i stand til å levere relevante dokumenter for foreldreprodusenter. Kjøper du en Shar Pei på markedet uten stamtavle, er det stor risiko for å skaffe deg en hund født fra nære slektninger.

Som et resultat spiller det ingen rolle hvor lenge Shar Pei-hunder lever i henhold til standardene. Tross alt, selv under gunstige forhold, vil ikke genetiske mutasjoner påvirke helsen på den beste måten. I tillegg er arvelige patologier spesielt ofte manifestert, kombinert med en generell svakhet i kroppen.

Hvor mange år bor sharpei hjemme
Hvor mange år bor sharpei hjemme

Måter å forlenge levetiden til kjæledyret ditt

Ikke bare genetisk disposisjon og arv påvirker forventet levealder til Shar Pei. Eieren av dyret kan også ha en betydelig innvirkning på denne indikatoren. Kjæledyret ditt må gis best mulig omsorg. Hjemme bør hunden ha:

  • regelmessige veterinærkontroller inkludert alle rutinemessige og anbef alte vaksinasjoner;
  • balansert, og viktigst av alt, ernæring av høy kvalitet, som kan bestå av naturlig mat og tilberedt fôr;
  • påkrevd trening for denne rasen;
  • fullstendig pleie for Shar Pei-hudfolder.

Veterinærer, som svarer på spørsmålet til oppdrettere, hvor mange år Shar-Pei bor hjemme, understreker at gjennomsnittlig varighet på 10 år kun er mulig hvis alle anbef alte betingelser er oppfylt. Det må huskes at rasen har en tendens til fedme, noe som negativt påvirker hjertets og leddene. Overvektige dyr lever vanligvis en tredjedel mindre enn sine normalvektige.

Sharpei: funksjoner
Sharpei: funksjoner

Hvor lenge lever Shar-Peis – gutter og jenter?

Levetiden til hver rase avhenger også av hundens kjønn. Veterinærer vet at menn vanligvis lever 2-3 år mindre enn kvinner. I tillegg er antall år påvirket av om dyret er kastrert eller ikke. I sistnevnte tilfelle er indikatoren noe mindre.

Hvor lenge Shar-Pei-jenter lever avhenger av fødsel. Levetiden til en tispe som gjentatte ganger har avlet er mindresterilisert hund under samme forhold som å holde et slikt dyr.

For å opprettholde helsen til en eldre Shar Pei og forlenge livet hans, er det nødvendig å gi vitaminer og legemidler som støtter kroppens vitale aktivitet, anbef alt av en veterinær.

Optimal omsorg

Hvor lenge sharpei lever hjemme avhenger i stor grad av riktig vedlikehold av dyret. Kjæledyret har en kort pels, som gjør stell i en leilighet lettere. Ulllengden varierer, men overstiger ikke 2,5 cm.

Det er verdt å huske at representanter for rasen ikke liker å svømme og vannprosedyrer er vanskelige å tåle. Derfor anbefales det å venne en valp til å bade fra en veldig ung alder. For å gjøre dette må du bruke en spesialisert sjampo designet for korthårede raser og et bad med varmt vann. Etter bading, tørk pelsen med en myk klut og gre med en middels hard børste. Regelmessig børsting er spesielt viktig når dyret feller. For å opprettholde helsen må du gå Shar-Pei i minst en time.

Hvor lenge lever Sharpei-gutter
Hvor lenge lever Sharpei-gutter

Fôringsfunksjoner

Hvor mange år Shar-Peis lever avhenger også av måten de mates på. Veterinærer understreker at en viktig rolle i varigheten av et aktivt liv er gitt til et kompetent kosthold. Det er kjent at en feil valgt meny forårsaker en allergisk reaksjon i Sharpei og funksjonsfeil i fordøyelsessystemet.

Valpediett

For å mate Shar Pei-valper, er det best å bruke hypoallergen mat, hvoringen eller minimert soya, kyllingfett og mais. Når hunden er seks måneder gammel kan du gå over til mat, hvor proteinkomponentene er ca 22 %, mens fettet ikke bør overstige 12 %. Hovedkomponenten i sammensetningen av det valgte fôret bør være kjøttmel.

Voksendyrmeny

Hvor mange år en Shar Pei-hund lever avhenger i stor grad av et godt sammensatt kosthold. For øyeblikket er den mest populære fôringsmetoden BARF-systemet. Det innebærer inkludering av naturlige produkter i kjæledyrmenyen:

  • Grunnlaget for kostholdet bør være rå kyllingrygg og vinger. Det anbefales å forhåndsrense dem fra skinnene.
  • Grønnsaker og frukt, samt biprodukter fungerer som et tillegg til fjærfe.
  • Det er forbudt å tilby kornprodukter og frokostblandinger.
  • Frukt og grønnsaker brukes best frosset og skåldes med kokende vann. Før hunden mates, bringes de til purétilstand.
  • Sørg for å tilby Shar Pei-vitaminkomplekser, samt fiskeolje, alfalfa og grønnkål.

Det er viktig å observere døgndosen ved fôring. For en voksen hund bør dietten ikke være mer enn 3 % av kjæledyrets vekt for å forhindre fedme. Men hvis det er mangel på masse, øker dagsprisen til 5%.

En standard mengde mat tilbys til en voksen Shar-Pei to ganger om dagen.

Hvor lenge lever shar pei-hunder
Hvor lenge lever shar pei-hunder

Breed dyder

Bare en sosialisert hund har mye fortjeneste. Med skikkelig oppdragelse av Shar-Pei:

  • Refererer tilstrekkelig til barns skøyerstreker, men det bør bemerkes at som svar på deres uhøflighet kan de være aggressive.
  • Dyret er ideelt for eldre og de som foretrekker å leve et avmålt liv.
  • Den er upretensiøs i omsorgen og krever ikke spesielle forhold for internering.
  • Til tross for tap av de opprinnelige tegnene på rasen, har ikke hundene mistet sine beskyttende egenskaper, derfor er de, om nødvendig, ganske i stand til å beskytte sin herre.

Det kan sies at Shar Pei er en upretensiøs og hardfør hund. Den har uvanlige ytre egenskaper og er i stand til å bli en pålitelig venn for alle familiemedlemmer.

Ulemper med rasen

Hvor mange år Shar Pei lever, bekymrer selvfølgelig potensielle oppdrettere. Tross alt, å finne en familievenn, er det så vanskelig å skille seg med ham på grunn av døden. Men andre indikatorer er også viktige. Når du velger denne rasen, må du forstå at Shar Pei er et ganske uavhengig, egensindig og selvsikkert kjæledyr. Kommer bare overens med en krevende, men snill eier. Det anbefales å trene dyret med involvering av fagfolk. Selvfølgelig øker kostnadene, men resultatet er et veloppdragent, adekvat og fullt sosialisert dyr.

Kjæledyrspersonlighet

Shar pei utmerker seg ved uavhengighet, ro, lojalitet og samtidig fullstendig hengivenhet til alle familiemedlemmer. Rasen er preget av mistillit og økt forsiktighet.

Dyr har dyptliggende øyne, noe som forårsaker begrenset perifert syn. Som et resultat er kjæledyr for sjenerte. TilFor å minimere risikoen for å få en ubalansert og aggressiv hund, er det nødvendig å trene og sosialisere den fra tidlig alder.

Erfarne oppdrettere legger merke til at rasen er utrolig intelligent. En hund kan bli en utmerket vaktmann, mens fellesskapet av kjente mennesker bare gleder kjæledyret. Dyret er knyttet til eieren, men adlyder også alle andre familiemedlemmer. Fordelen med sharpei er å holde huset rent og ryddig.

Standard raseparametere

Hvor lenge en Shar Pei-hund lever avhenger av genetiske egenskaper. Det er viktig at valpene kommer fra ubeslektede hunder. Som et resultat av kompetent kryssing, blir sunne avkom født.

Det finnes standarder som spesifiserer høyden og vekten til en voksen:

  • Tispens vekt kan variere fra 18 til 20 kg, mankehøyden er fra 46 til 51 cm.
  • Hannens vekt er i området fra 25 til 37 kg, mankehøyden er også fra 46 til 51 cm.

Mindre avvik fra standardindikatorer anses ikke som kritiske. Men ved deltagelse på utstillinger kan hunden klassifiseres som lav klasse.

Oftest lever hunder med klassiske data og holdt under alle forhold i omtrent ti år.

Hvor mange år lever Shar Pei-hunder
Hvor mange år lever Shar Pei-hunder

Hvordan ta vare på ull?

Det finnes godkjente standarder for evaluering av sharpei. Et trekk ved rasen er tilstedeværelsen av et stort antall folder med stritt og kort hår. Dessuten er underull helt fraværende. Gjennomsnittlig pelslengdeer mellom 1-25 mm.

Opdrettere må huske at pelsen ikke er gjenstand for trimming. Shar Pei, for å oppfylle alle vilkårene til rasen, må ha en solid farge av hvilken som helst nyanse, unntatt ren hvit. Samtidig er en mørk nyanse tillatt i området av bakre lårbens- og haleparti, samt i området av rygg og ører.

Hvor lenge lever Sharpei-jenter
Hvor lenge lever Sharpei-jenter

Konklusjon

Shar pei er en utmerket selskapshund og kan også brukes som vakt- og jaktrase. Forventet levealder for et kjæledyr med riktig pleie, god ernæring og god arv er omtrent 10 år. Selvfølgelig, for noen kan denne figuren virke liten, men genetiske egenskaper lar ikke hunden leve lenger. Det er imidlertid bevis på at kjæledyr gledet eierne sine opptil 15 år.

For å oppnå denne effekten må du gi kjæledyret fullt mat, ta vare på hudfolder og opprettholde fysisk aktivitet innenfor normale grenser. Like viktig er treningen av dyret og dets sosialisering for å unngå overdreven aggresjon og følgelig forverring av helsen. Med en god disposisjon utsettes ikke nervesystemet for unødvendig stress.

Anbefalt: