Årsaker til allergi hos hunder
Årsaker til allergi hos hunder
Anonim

Allergi hos hunder viser seg ved ganske ubehagelige symptomer, og det kan være mange årsaker til at denne tilstanden oppstår. Rettidig bestemmelse av allergenet og rettidig behandling vil hjelpe dyret til å unngå de alvorlige konsekvensene av sykdommen.

Allergidefinisjon

Allergi er kroppens reaksjon på inntak av et bestemt stoff, hvis tilstedeværelse forårsaker irritasjon og avvisning gjennom en rekke symptomer. Det kan også være immunreaksjoner som oppstår i organismer med endret og høy følsomhet. Når det utsettes for stoffer som kalles allergener, prøver det overfølsomme immunsystemet å forsvare seg og kjemper ved å produsere klasse E-antistoffer for å gjøre det.

hvordan behandle allergier hos hunder
hvordan behandle allergier hos hunder

Normen for innholdet av slike antistoffer i kroppen er ubetydelig (den er bare 0,03%). Og så snart denne figuren begynner å vokse, blir den endrede reaksjonen til forsvarssystemet til en allergisk. En slik patologi kan arves eller erverves. Allergi er mer vanlig hos hunder med nedsatt immunforsvar. I tillegg kjennetegnes organismer med økt permeabilitet av blodårer, hud og vev i luftveiene og fordøyelsessystemet ved endrede reaksjoner.

Årsaker til forekomst

Allergi hos hunder, som den samme sykdommen hos mennesker, er ikke fullstendig undersøkt. De eksakte årsakene til dens forekomst er også ukjente. Imidlertid har forskere identifisert noen faktorer som provoserer utseendet til allergiske reaksjoner. Blant dem:

Arvelig disposisjon for sykdom. Det hender ofte at tilhørighet til en bestemt rase kan forårsake overfølsomhet for visse allergener

Yorkshire terriere er for eksempel utsatt for allergi mot hundemat og lider ofte av reaksjoner på visse typer animalske proteiner. Den vanligste kyllingfølsomheten i denne rasen.

Kinesiske kamhunder lider ofte av allergiske reaksjoner på ultrafiolette stråler, så eierne deres anbefales å dekke den sarte huden til disse dyrene med spesielle klær eller bruke solkrem. Hunderaser som dachs, sharpei, ulike boule (pitbull, bull terrier, Staffordshire terrier, bulldog, etc.), labradorer og dalmatiner er også lokalisert for allergier.

  • Langvarig stress hos hunder kan også føre til allergiske reaksjoner.
  • Ulike parasitter og deres avfallsprodukter. For eksempel, hvis ormer hos hunder ikke behandles, kan dyrets kropp reagere på introduksjonen med allergiske manifestasjoner.
  • Smittefarligsykdommer, enten akutte eller kroniske.
allergi hos hunder bilde
allergi hos hunder bilde

Når et allergen kommer inn i kroppen, produserer immunsystemet spesielle antistoffer som bare reagerer på visse typer antigener. Hvis penetrering av antigener inn i systemer og organer skjer regelmessig, kombineres antistoffene som aktiveres i kroppen til immunkomplekser. De er fiksert i celler som inneholder stoffer som er ansvarlige for inflammatoriske prosesser i øyeblikk av allergiske reaksjoner (for eksempel histamin).

Biologisk aktive stoffer i immunsystemet, k alt mediatorer, aktiveres, og disse komponentene frigjøres til blodet, som føres gjennom hele kroppen. På stedene for deres penetrering utvikler det seg betennelse, som manifesterer seg som hevelse, rødhet, utslett, tarm- og bronkopulmonale spasmer. Noen av allergenene kan endre sin egen struktur. Deretter oppfattes de av immunsystemet som unormale komponenter, hvoretter produksjonen av hvite blodceller og lymfocytter skjer.

Reaksjon på eksterne faktorer

Miljøallergier hos hunder, som mennesker, er svært vanlige. Årsakene her kan være:

  • pollen;
  • mugg og andre sopp;
  • støvmidd;
  • noen naturlige stoffer.

Listen fortsetter og fortsetter. I tilfelle at i rommet der hunden holdes, er tilstedeværelsen av et allergen konstant (for eksempel støv eller mugg), vil du ikke misunne det stakkars dyret. Men eksponering for pollen er for eksempel sesongavhengig.

Det finnes to typer miljøallergier, atopi og kontaktallergi. Den første er en genetisk disposisjon for reaksjoner på ytre stimuli. Sesongbetinget atopisk dermatitt er hovedvarianten og manifesterer seg i form av flass og overdreven tørrhet i huden.

For det andre - kontaktallergi oppstår når dyret kommer i direkte kontakt med en gjenstand som inneholder allergenet. I dette tilfellet lider magen, potene og snuten, som oftest berører slike gjenstander, oftere.

hundematallergi
hundematallergi

Terapi for denne typen allergi begynner med identifisering av det allergifremkallende middelet og dets videre eliminering. I tillegg må du følge noen regler for å holde en allergisk hund i huset:

  • sørg for hyppig ventilasjon av rommet, beskytt kjæledyret ditt mot eksponering for tobakksrøyk og husholdningskjemikalier;
  • hvis det oppdages allergisk mot pollen, må du ikke gå tur med hunden på steder der planter blomstrer;
  • Vaksinasjoner og antibiotika bør kun brukes når det er absolutt nødvendig, da disse stoffene hemmer tarmfloraen, noe som forverrer eksponering for allergener;
  • pass på å vaske hundens poter etter hver tur, for det er på labbene og skoene allergener kommer inn i huset der dyret holdes.

Forskere fra Universitetet i Helsingfors, spesielt forsker Jenny Lehtimäki, har funnet ut at hunder som bor i et urbant miljø er mer utsatt for allergi enn deres motparter fra landsbygdaterreng. Blant byhunder ble 31 % av allergikere identifisert, mot 8 % blant slektninger på landsbygda.

Forskere mener at hunder bør være i konstant interaksjon med naturlige mikrober. Å holde seg utendørs, hyppige turer og være omgitt av husdyr har en gunstig effekt på helsen til landsbyhunder. Fra alt det ovennevnte kan vi konkludere med at det er nødvendig å beskytte et kjæledyr som lider av allergi så mye som mulig mot effekten av stoffer som forårsaker det.

Reaksjon på parasitter

Allergi hos hunder mot parasitter er også ganske vanlig. I utgangspunktet er allergenet her stoffene som finnes i spyttet til insekter. De viktigste symptomene er irritasjon og kløe, som er ledsaget av hundeangst, biting av håret i de berørte områdene og riper. Ved denne typen allergi er et par parasittiske insekter nok til å fremkalle symptomdebut som kan vedvare i lang tid selv etter allergenbærerens død (lopper, flått osv.).

for hundeallergier
for hundeallergier

Terapien er som følger:

  • parasitteliminering;
  • hyppig kjemming av ull, som vil bidra til å rense den for støv, skitt og avfallsprodukter fra parasittiske organismer;
  • hyppig bading under loppebehandling med spesielle sjampoer;
  • fjerning av parasitter fra steder for internering: senger, voliere, båser;
  • anvendelse av forebyggende tiltak: anti-loppehalsbånd, helminthization, fall på manken fra flått og lopper.

Allergiske reaksjoner på medisiner

Det hender at en hund trenger medisinsk behandling. I dette tilfellet kan den underliggende sykdommen kureres, men mot bakgrunnen av å ta medisiner oppstår bivirkninger, blant annet oppstår allergiske reaksjoner på komponentene i medisinene. Oftest oppstår medikamentallergi ved inntak av antibiotika, sulfonamider, serum og vaksiner, B-vitaminer, kloralhydrat, digitalis, kinin, morfin, barbiturater.

Ofte observeres tegn på denne typen allergi ved gjentatt inntak av allergenmedisiner. Som med andre former, med medikamentallergi, observeres hudkløe og utslett, og fordøyelsessykdommer. I alvorlige tilfeller er det hevelse i slimhinner, strupehode og tunge, samt tegn på kvelning.

Allergi mot husholdningskjemikalier

Reaksjoner på husholdningskjemikalier er mindre vanlige. En hund kan vise allergisymptomer etter å ha vasket sengen eller klærne med et slags pulver, etter å ha vasket gulvet med et nytt produkt osv. Lukten av noen husholdningskjemikalier kan føre til at dyret nyser og hoster, hevelser i øynene og slimhinner. membraner. Og ekstern kontakt med komponentene i disse produktene forårsaker kløe, irritasjon, utslett, dermatitt og eksem.

Matallergi

En matallergi hos hunder er en immunsystemreaksjon på en bestemt type protein som dyret får fra mat. Denne typen sykdom kan utløses av hvilken som helst matkomponent. Kyllingallergi er den vanligste hos hunder. Sammen med dette er de mest allergifremkallende matvarene: svinekjøtt,biff, meieri, egg, gjærprodukter, rød frukt og grønnsaker, sjømat, soya, mais, hvete.

Ofte oppstår allergiske reaksjoner også på hundegodbiter som inneholder kunstige smaks- og fargestoffer. Matallergi hos hunder viser seg oftest ved fordøyelsesbesvær, enten det er diaré eller oppkast. Sammen med dette observeres følgende symptomer:

  • Hudhyperemi og kløe - hunden grer ørene, slikker seg, gnager pelsen, gnir sidene mot veggene.
  • Det er flekkete hårtap før dannelsen av skallete flekker.
  • Huden er dekket med utslett, sår, sel.
  • Øyne blir betente, røde, tårer øker og gjørmete slim i hjørnene.
  • Hunden kan ofte nyse og hoste, nesen renner.
  • Hvising og vanskelig pust - observert med astmatiske manifestasjoner.
  • Våte armhuler, dette gir våte flekker på sofaen, til tross for at hunden ikke kan svette naturlig, noe som betyr at den har fått gråteeksem.
  • Ørene blir betente, dyret rister dem ofte.
hva du skal gi hunden din for allergier
hva du skal gi hunden din for allergier

Ved matallergi hos hunder (bilder av et sykt dyr viser alvorlighetsgraden av sykdommen), foreskriver veterinæren en endring i kostholdet, en spesiell diett, introduksjon av legemidler som akselererer eliminering av allergenet fra kroppen og styrke immunforsvaret.

Før du besøker klinikken kan eieren gi hunden et rensende klyster og gi den aktivt kull som absorberende middel, enten Smecta eller"Enterogel". Hvis symptomene truer livet til dyret, fjernes de ved hjelp av droppere og injeksjoner. Nesten alle hundematprodusenter produserer spesielle hypoallergene produkter, ettersom flere og flere dyr lider av denne patologien.

Vanlige symptomer for alle typer allergier

Allergi hos hunder (bilder av manifestasjoner av sykdommen hos et sykt dyr kan finnes i spesialiserte publikasjoner) kan manifestere seg på forskjellige måter, men i utgangspunktet er symptomene som følger:

  • rødhet i huden;
  • flaking;
  • utslett som vanligvis vises rundt anus, i ansiktet, armhulene og magen;
  • teary;
  • itch;
  • ull tap;
  • fordøyelsessykdommer;
  • hevelse av poter og snute;
  • bronkial spasme.

Det positive utfallet av sykdommen vil utvilsomt bli påvirket av riktig diagnose av hundeallergisymptomer og behandlingen som brukes etter diagnose, basert på detaljerte studier.

Behandling

Behandlingen av allergier hos hunder er basert på de samme prinsippene som hos mennesker:

  • Eliminerer kontakt med allergenet.
  • Forskrivning av antihistaminer for hundeallergier.
  • Øk immuniteten.

Før du lurer på hvordan du skal behandle allergier hos hunder, må du utføre en høykvalitetsdiagnose som nøyaktig bestemmer typen allergen. En hypoallergen diett med en bestemt matvaregruppe er nødvendig.

hund allergi symptomer behandling
hund allergi symptomer behandling

Hvis patologien er ledsaget av riper og dermatitt, brukes salver og emulsjoner med anti-inflammatorisk og sårhelende effekt. Og i tilfelle sekundær infeksjon foreskrives antibiotika. Hvis ett av symptomene er konjunktivitt, er det nødvendig å skylle øynene og påføre øyedråper for allergier.

Hjemme, når symptomer vises, kan du gi "Tavegil" eller "Suprastin" til hunden for allergi i tabletter, mens du observerer doseringen etter vekt. Men i mer alvorlige tilfeller, når angioødem, kramper, kortpustethet og kvelning observeres, er det bedre å umiddelbart ta dyret til klinikken. Hvis dette ikke er mulig, må antihistaminer og antisjokkmedisiner administreres i flytende form intramuskulært eller intravenøst.

Allergiske kjæledyreiere er generelt klar over egenskapene til kjæledyrene deres, så spørsmålet om hva de skal gi en hund mot allergi er ikke så akutt for dem. Førstehjelpsutstyr til slike kjæledyr bør alltid inneholde antihistaminer, både i ampuller og i tabletter.

Forebygging

For ikke å sette helsen til din elskede hund i fare, er det bedre å følge noen forebyggende tiltak for å forhindre allergiske manifestasjoner. Dessuten er det umulig å fullstendig helbrede et dyr for en allergi, men enhver eier er ganske i stand til å begrense kontakt med allergener.

kyllingallergi hos hunder
kyllingallergi hos hunder

Så, forebyggende tiltak:

  • Ikke mat dyret med kjente allergifremkallende matvarer og fôr.
  • Periodiskgi antihelmintiske midler.
  • Øk immuniteten med omegasyrer.
  • Rens tarmene for giftstoffer i tide med probiotika som gjenoppretter mikrofloraen.
  • Bruk kun hypoallergene kosmetikk for hygieneprosedyrer for dyr.
  • Hold husholdningskjemikalier utilgjengelig og unngå å bruke altfor duftende produkter.
  • Ikke forsøm gåturer, aktive spill, naturlig mat og fôr av høy klasse.
  • Gi hunden din friskt og rent vann å drikke.

Ikke overse kjæledyrets helse. Rettidig kontakt med en veterinærklinikk ved de første symptomene på en sykdom hos en hund vil bidra til å unngå mer alvorlige problemer i fremtiden.

Anbefalt: