Glødelampe: varianter

Glødelampe: varianter
Glødelampe: varianter
Anonim

Lamper er enheter designet for å lyse opp et rom og skape en kunstig lyskilde. De er forskjellige i form, størrelse, kraft, vurdering og type spenning som brukes, samt metoden for å oppnå belysning. Den mest populære er den tradisjonelle glødelampen. I tillegg brukes halogen, fluorescerende, energisparende, neon, xenon, kvarts og andre typer lamper.

glødelampe
glødelampe

For øyeblikket kan glødelampen ha forskjellig effekt, størrelse og driftsspenning. Disse enhetene er ordnet som følger. En metallbue (vanligvis laget av wolfram) er plassert i en glasspære, gjennom hvilken en elektrisk strøm flyter. Under passasjen av elektrisitet oppstår oppvarming, og glødelampen begynner å utstråle en stor mengde varme og lysenergi. Den største ulempen med denne enheten er tildelingen av en stormengde varme.

Ved utskifting av apparater umiddelbart etter avslåing eller under drift, kan du brenne deg hvis du ikke bruker verneutstyr. I tillegg kan ikke lamper brukes i armaturer som er begrenset i temperatur. En nattlampe skal for eksempel ikke ha en 100 watts glødelampe. Enhetene har imidlertid også mange fordeler. For det første er dette en stor effektspredning (fra 15 til 1000 watt). I tillegg kan lyspærer drives av ulike spenningskilder (AC eller DC, fra 1 til 240 volt). En glødelampe kan ha diffuse og gjennomsiktige pærer.

glødelampe 100 W
glødelampe 100 W

Halogenlamper ligner på sine motstykker, bare i flaskene er det brom- eller joddamp. En liten forbedring lar deg øke lyseffekten og doble enhetens levetid. Ellers er det en vanlig enhet.

Lumen-glødelampen inneholder også en gass som, takket være et spesielt belegg (fosfor), forårsaker synlig lysutslipp når en strøm går gjennom den. Fordelen med disse enhetene er den økte forsyningsspenningen, som når 380 volt. Dessuten har disse enhetene en lav oppvarmingstemperatur (opptil 40 grader), og levetiden deres er mye lengre.

Dagslyslampe brukes hovedsakelig i industrielle miljøer for å lyse opp industriområder, og skaper lys som er så nært naturlig lys som mulig.

glødende lumen
glødende lumen

Energisparende lampe er en enhet somsom har redusert energiforbruket. Ved sin design er det gassutladning. Denne armaturen bruker opptil åtti prosent mindre strøm enn en konvensjonell glødepære, samtidig som den har 5 ganger lengre levetid. I tillegg varmes ikke energisparende lamper opp veldig mye. Den største ulempen er deres relativt langsomme oppvarming og høye kostnader. Til tross for dette blir de stadig mer populære blant forbrukerne.

UV- og kvartslamper brukes i spesielle områder for menneskelig aktivitet. For eksempel, i medisin, utfører kvarts en bakteriedrepende funksjon eller brukes til å behandle pasienter. Ultrafiolett brukes i rettsmedisin, handel og også i solarier for å bli brun.

Anbefalt: