Diaré under graviditet: årsaker og behandling
Diaré under graviditet: årsaker og behandling
Anonim

Fordøyelsessystemets arbeid under svangerskapet endrer seg, dette kan skje ikke bare på grunn av en endring i plasseringen av organene inne i bukhulen. Den hormonelle bakgrunnen og tilstanden til immunsystemet påvirker også funksjonen til fordøyelseskanalen. Forstoppelse oppstår ofte under graviditet. Noen ganger reagerer imidlertid kroppen på en uvanlig måte.

Hva er diaré?

Diaré under graviditet kommer til uttrykk ved hyppig og løs avføring. Mat beveger seg gjennom tarmene på grunn av perist altikken, med andre ord en jevn sammentrekning av de glatte musklene i tarmveggene. Når slike sammentrekninger ikke er veldig aktive, vises forstoppelse, og når prosessen akselererer, oppstår diaré. Forstoppelse er ikke en patologi som sådan, men diaré er kroppens reaksjon på rus.

diaré tidlig i svangerskapet
diaré tidlig i svangerskapet

Faktum er at produktene som er i tarmen gradvis absorberes i blodet. Når giftstoffer vises i tarmene, er det best å stoppe absorpsjonen. Og dette betyr at du må slippe så snart som muligkroppen fra disse produktene. Med den akselererte bevegelsen av mat gjennom tarmene har ikke væsken tid til å bli absorbert. Dette forårsaker løs avføring.

Tidlig diaré

I første trimester er livmoren ikke mye forstørret, den har ikke en tendens til å endre plasseringen av organene inne, og av denne grunn vil det se ut til at alt skal fungere som før. Imidlertid er diaré tidlig i svangerskapet forårsaket av endringer i immunsystemet.

diaré under graviditet
diaré under graviditet

Hvis en kvinne er i en posisjon, så må mors kropp akseptere en genetisk helt annen person og ikke avvise ham. Naturligvis er barnet atskilt fra moren av en morkake, en blære, et stort antall barrierer. Kvinnens immunsystem er imidlertid noe redusert. Dette er nødvendig for at det ikke skal oppstå negativ reaksjon fra kroppen på fosteret.

I tilstanden når immunsystemet er deprimert, dukker det opp sykdommer som dysbakteriose. Kroniske infeksjoner gjør seg også gjeldende.

Diaré og dysbakterier i tidlig fase. Hva skal jeg gjøre?

Dysbakteriose forårsaker veldig ofte diaré tidlig i svangerskapet. Hva skal man gjøre i slike situasjoner? Alt vil avhenge av alvorlighetsgraden av situasjonen. Når diaré under graviditet manifesterer seg 2-3 ganger om dagen, er det nødvendig å konsultere en spesialist på en planlagt måte. Før konsultasjonen må du begynne å ta mer væske, spis kun diettmat.

Når diaré under graviditet oppstår ikke mer enn 10 ganger om dagen, må du oppsøke legeta kontakt så snart som mulig. For ellers kan dehydrering oppstå.

Hvis intens diaré under svangerskapet begynner sammen med oppkast, må du ringe en ambulanselege. Det er verdt å merke seg at i en slik situasjon vil det ikke fungere å fylle på væske på egenhånd.

diaré under graviditet
diaré under graviditet

Når situasjonen er kritisk, er hovedoppgaven å stabilisere tilstanden til den gravide kvinnen. Og etter det er det nødvendig å bestå en analyse for dysbakterier, kulturer for infeksjoner og et medprogram.

Absolutt hver av testene vil gi en mulighet til å forstå hva som er årsaken til diaré under graviditet og hva som bør være behandlingen. Forskningsdata er uunnværlig.

Senere diaré

Siste trimester av svangerskapet vil være preget av systematisk forberedelse av kvinnekroppen for fødselsprosessen - det er en restrukturering av hormonsystemet, samt justering av visse prosesser. Noen av dem kan være veldig naturlige, mens andre er uønskede eller uakseptable.

Klinisk bilde

Fra et fysiologisk synspunkt er diaré under svangerskapet i tredje trimester kroppens metode for å rense tarmene for alle slags giftstoffer før fødselsprosessen inntreffer. Som regel vil avslapning under en avføring bare være midlertidig. Dette varer ikke mer enn noen få dager og går over selv før riene. Men når diaré i slutten av svangerskapet varer mer enn fire dager, er det spesifikke endringer i massenes farge og konsistens, blodig utflod,så vel som slim, indikerer dette et brudd på naturlige funksjoner. Også i dette tilfellet kan en kvinne oppleve skarpe smerter i magen.

Det skal sies at du ikke kan selvmedisinere. En lege med passende kvalifikasjoner er forpliktet til å bestemme og foreskrive behandling, da urimelige handlinger kan skade helsen til mor og barn.

Årsaker til diaré

Diaré under graviditet i tredje trimester viser seg ved hyppige avføringer, og avføring inneholder store mengder vann. I visse situasjoner under graviditeten kan det være diaré som er helt vann.

diaré under graviditet i tredje trimester
diaré under graviditet i tredje trimester

Det hender også at med diaré er trangen til avføring hyppig, det er ingen måte å direkte kontrollere selve prosessen, kramper kommer ofte og selvfølgelig magesmerter, kvalme og andre symptomer.

Et stort antall kvinner under svangerskapet er svært nøye i utvalget av produkter, og gjør også menyjusteringer for å unngå diaré og andre lidelser.

I tillegg til fysiologiske årsaker, kan diaré under graviditet også oppstå på grunn av andre hendelser:

  1. I opptil 12 uker vises diaré som et tegn på toksisose. På dette tidspunktet opplever en gravid kvinne en endring i fordøyelsessystemet, en endring i smakspreferanser, kvinner begynner å prøve å kvitte seg med forbruket av skadelige produkter. Det er sannsynlig at suget etter s alt eller sur mat vil øke, og menyen vil bli supplert med et stort antall plantemat. Faktorene som presenteres kanforårsake løs avføring. Hvis diaré under svangerskapet ikke gir mye ubehag, oppstår ikke tilleggssymptomer, da kan behandlingen utelates, men rett og slett gjøre en korrigering i det daglige kostholdet.
  2. Når hun bærer en baby, må en kvinne få en enorm mengde næringsstoffer og vitaminer. På grunn av dette, før graviditeten begynner, må du ta et kurs med vitaminer. Slike medisiner vil ha noen bivirkninger i form av diaré og kvalme. Hvis diaré oppstår etter å ha tatt et vitamin, er det behov for å endre medisinen.
  3. Diaré under graviditet oppstår ofte på grunn av hormonelle endringer. Under graviditeten i de senere stadiene vises en veldig intensiv produksjon av prostaglandiner, som gjør at kroppen kan forberede seg på fødsel. Det følger av dette at tarmene er fullstendig ryddet på grunn av systematisk diaré. Dette skjer kun i de senere stadiene, men i de tidlige stadiene med smerter og spasmer må du være ekstremt forsiktig, da det kan oppstå spontanabort eller tidlig fødsel.
  4. Med en økning i magen under svangerskapet, begynner trykket på fordøyelseskanalen å øke. Livmoren øker veldig snart i størrelse, presser på de indre organene. Så er det diaré, kvalme, smerter og en lang rekke plager. I en slik tilstand er det nødvendig å se på selve avføringen og dens farge. Når diaré er forårsaket av en eller annen sykdom, vil massen være hvit eller gul. Også i avføringen kan du se matvarer som ikke fordøyes. Når det var kroniske sykdommer i systemet før graviditetfordøyelsen, så går de i prosessen ofte inn i en akutt fase.

Bakteriell infeksjon under graviditet

Diaré under graviditet oppstår som følge av infeksjon med ulike bakterier og mikrober. Diaré i dette tilfellet er sterk, det er ekstremt vanskelig. Hos kvinner under graviditeten stiger temperaturen, det er magesmerter, og noen ganger oppkast, mot hvilke dehydrering oppstår. Denne tilstanden er veldig farlig ikke bare for den vordende moren selv, men også for barnet. Derfor trenger en gravid kvinne øyeblikkelig legehjelp.

Spesifikke symptomer

Diaré kan være ledsaget av de samme symptomene som hos ikke-gravide, men har visse egenskaper:

  1. Kramper og smerter i bukhulen kan føre til spontanabort og for tidlig fødsel.
  2. Høy feber, oppkast og frysninger vil indikere rus og fare for mor og baby.
  3. Penetrasjon i kroppen av ulike virus og bakterier truer tidlig med forekomst av patologier, hypoksi, utviklingsavvik, men i de senere stadier med fosterdød.

Er det farlig for en kvinne og et barn å bli dehydrert? Sammen med avføring vaskes alle vitaminer ut av kroppen, noe som vil påvirke utviklingen av barnet og tilstanden til moren. Diaré under graviditet bør stoppes så snart som mulig for å unngå komplikasjoner.

Behandling

Legene sier at det er nødvendig å opprettholde en aktiv livsstil, gå selv i de siste dagene av svangerskapet, når fødselen kan begynne når som helst. Gjennomgangsvangerskapstreningskurs og svangerskapsgymnastikk reduserer risikoen for diaré.

behandling for diaré under graviditet
behandling for diaré under graviditet

Det er veldig viktig å vite at det er mulig å klare seg uten medisinsk hjelp bare i én situasjon, når diaréen foregikk uten noen symptomer og stoppet så snart den gravide ekskluderte produktet som forårsaket det fra kostholdet hennes.

For å slutte å miste væske, må du drikke vann, juice og nektar veldig ofte og mye. Med tillatelse fra legen kan du bruke mineralvann, spesielle kostholds- og protein-type cocktailer. Som behandling for diaré under graviditet bør melk og meieriprodukter, spesielt kefir, yoghurt og rømme, utelukkes fra ditt eget kosthold. Det må huskes at for konstant å opprettholde tarmmotilitet, er det nødvendig å bevege seg mer og gjennomføre daglige turer. Men likevel, med diaré, bør hvile og hvile observeres.

Bruk aldri antibiotika eller andre medisiner uten medisinsk råd. Uansett hvilke anbefalinger en farmasøyt i ethvert apotek vil gi, er det bare en kompetent gynekolog med passende kvalifikasjoner som kan velge riktig og effektiv behandling, siden mange antibiotika og antivirale legemidler ikke kan tas før 30 uker av svangerskapet.

Mat

Hvordan behandle diaré under graviditet? Det bør bemerkes med en gang at i siste trimester bør du være spesielt forsiktig når du velger mat. Dette kan forhindre diaré på forhånd.

mat for diarésvangerskap
mat for diarésvangerskap

Det anbefales å unngå matvarer som kan irritere tarmslimhinnen:

  1. Stekt og røkt, samt krydrede retter.
  2. S alt, pepper og krydder.
  3. Kaffe og te
  4. Kullsyreholdige, kaffeholdige drikker.

Det er nødvendig å lage en diett på en slik måte at man helt fjerner overspising eller lange perioder mellom måltidene. Det beste alternativet ville være å spise brøkdeler og på et bestemt tidspunkt. Det er veldig viktig å følge dietter. Siste trimester er veldig vanskelig, av denne grunn bør ernæringen være lett, men veldig rik på vitaminer og mineraler.

Det er verdt å merke seg at all slags gelé fra bær kan gjøre stolen normal og styrke den. En tre-dagers ris-banan diett vil også hjelpe i denne saken.

diaré under graviditet - ernæring
diaré under graviditet - ernæring

Konklusjon

Nå vet du hvorfor diaré kan oppstå under graviditet. Det kan være mange årsaker. Det viktigste en kvinne i posisjon må gjøre er å konsultere en lege i tide.

Anbefalt: