Hele kroppen klør under graviditet: mulige årsaker og behandling
Hele kroppen klør under graviditet: mulige årsaker og behandling
Anonim

Situasjonen når hele kroppen klør under graviditet er en ganske vanlig hendelse. Det kan ikke alltid betraktes som en patologi, noen ganger er det bare en naturlig reaksjon for en slik tilstand på hudstrekking og andre fysiologiske endringer som oppstår under svangerskapet.

Men du bør ikke la en slik kløe være uten tilsyn, da det også kan indikere tilstedeværelsen av ulike infeksjonssykdommer, nevrologiske lidelser og til og med en forverring av kroniske systemiske patologier.

Kløe under graviditet

Kroppen klør under graviditeten, hva du skal gjøre - dette spørsmålet stilles av omtrent 57-58 % av kvinnene, fordi det ifølge medisinsk statistikk er nettopp dette antallet kvinner som står overfor et lignende fenomen. Riktignok kan kløe for noen være mild, for andre kan den være mer intens.

Kløe under graviditet
Kløe under graviditet

Omtrent halvparten av tilfellene er det kløe i kjønnsområdet, som kan være assosiert med candidiasis - under graviditet reduseres immuniteten, og sannsynligheten for trøst øker. Samtidig skyldes mer enn 20 % av tilfellene kløe. Han kan være i slektmed nevrologiske lidelser er en annen årsak tørr hud under graviditeten. Minst 10 % av tilfellene er anal kløe.

Det er også situasjoner når den vordende mor blir møtt med flere typer kløe samtidig. For noen blir dette fenomenet mer utt alt først i andre halvdel av svangerskapet, men det kan være tilfeller der kløe kjennes i de tidlige stadiene.

Slike følelser bør imidlertid rapporteres til legen slik at han kan foreskrive riktig behandling.

Hvis hele kroppen klør under graviditeten, kan årsakene være forskjellige. De kan klassifiseres som følger.

Tilstedeværelse av hudsykdommer

Kvinner, spesielt de med genetisk disposisjon for allergiske reaksjoner, har større sannsynlighet for å utvikle kontakteksem eller atopisk dermatitt.

kroppen klør
kroppen klør

Noen vordende mødre opplever forverring av psoriasis og eksem. Kløende opplevelser i hele kroppen kan være assosiert med utvikling av skabb, andre hudsykdommer.

Systemiske patologier

Kløe er ledsaget av ulike sykdommer i de indre organene, som er preget av forgiftning av kroppen. Dette er for eksempel pyelonefritt, nefrolithiasis, nyresvikt.

Noen ganger er det et brudd på leveren under graviditet - dette fører til utvikling av hepatose, gallesteinsykdom, andre patologier med kolestase, som også er ledsaget av en følelse av kløe.

Genitale infeksjoner

I disse sykdommene kjennes kløe kun i et bestemt område på grunn av det som skjerirritasjon av sarte slimhinner med giftstoffer. Disse sykdommene inkluderer candidiasis, gardnerellose, genital herpes og mer.

Svært ofte, i tillegg til en reduksjon i immunitet, lettes dette av et brudd på den normale mikrofloraen i skjeden.

Neurologiske lidelser

Kløe, når hele kroppen klør under svangerskapet, det er prikking eller gåsehud på huden, kan tyde på forstyrrelser i nervesystemet.

Noen ganger er det et resultat av stress, noen ganger er det postherpetisk nevralgi, men det kan være et symptom på en mer alvorlig sykdom, som multippel sklerose eller en hjernesvulst.

Andre grunner

Årsakene til at hele kroppen klør under svangerskapet er:

  1. Urologiske sykdommer, når kløe blir en manifestasjon av uretritt, blærebetennelse og andre lignende lidelser.
  2. Dermatose under graviditet. Dette fenomenet forekommer hos omtrent 2-3 % av pasientene, vanligvis i nærvær av en genetisk disposisjon.

Svangerskapsdiabetes kan utvikle seg under svangerskapet. Det er også manifestert av et slikt symptom som kløe. Fedme fører også til utseendet til denne sykdommen. Noen ganger er en veldig stor mage under graviditet assosiert nettopp med vektøkning, og ikke med økt utvikling av fosteret.

Kløende kropp under graviditet
Kløende kropp under graviditet

Ikke diskonter eksogene påvirkninger. Som regel er de forbundet med allergiske reaksjoner. Sistnevnte er oftest ledsaget av utslett. Ulike medikamenter kan provosere dem,inkludert antibiotika og bedøvelsesmidler, mat, plantepollen osv.

Noen ganger er kløe forårsaket av bruk av syntetiske stoffer, derfor er det så viktig at gravidklær er laget av naturlige stoffer.

Kløesymptomer

Det er tydelig at hovedsymptomet er kløe, og vi snakker om opplevelser av varierende intensitet: fra en lett og nesten ikke-irriterende prikking til en nesten uutholdelig brennende følelse av hud eller slimhinner.

Avhengig av årsakene som forårsaket kløe, kan andre symptomer vises. Hvis for eksempel hele kroppen klør uten utslett under graviditeten, er dette mest sannsynlig et tegn på en nevrologisk lidelse.

Ved allergiske reaksjoner kommer det nesten alltid utslett. Med urticaria ser det ut som blemmer fra brennesleforbrenninger; med psoriasis vises flekker med avskalling langs kantene. Utslettet kan også se ut som små røde knuter (ved noen infeksjoner).

Hvis disse symptomene vises, bør du definitivt oppsøke lege.

Kløe forårsaket av kolestase

Separat bør kolestase under graviditet fremheves. Foreløpig har ikke leger en eneste teori som kan forklare det, men det er hypoteser om at det oftest skyldes en genetisk disposisjon. Samtidig mener legene at det ofte er forbundet med en økning i konsentrasjonen av østrogen.

Siden dette tallet øker nesten 1000 ganger ved leveringstidspunktet, er kolestase, ledsaget av alvorlig kløe, mer typisk for tredje trimester. Østrogener øker syntesenkolesterol, dette endrer sammensetningen av galle på grunn av en endring i strukturen til gallesyrer, noe som fører til kolestase.

Et lignende resultat gir økt følsomhet for østrogener. Som det følger av ovenstående, skjer en endring i gallestrukturen hos nesten alle vordende mødre.

Kløende kropp hva du skal gjøre
Kløende kropp hva du skal gjøre

Men kolestase utvikles likevel ikke hos alle, men kun hos de kvinnene som har en genetisk betinget overfølsomhet for østrogener. I tillegg spiller effekten av progesteron en betydelig rolle, som har en avslappende effekt, og galleblærens motilitet blir dårligere, og gallestase kan til og med oppstå.

Det er tre grader av kolestase - mild, moderat, alvorlig. I det første tilfellet er hudkløe mild, det er praktisk t alt ingen risiko for obstetriske komplikasjoner. Med en gjennomsnittlig grad oppstår alvorlig kløe, som er ledsaget av en kraftig økning i kolesterolnivået. I dette tilfellet øker risikoen for føtoplacental insuffisiens, og til og med en forsinkelse i utviklingen av fosteret er mulig.

I alvorlige tilfeller, i tillegg til alvorlig kløe i huden, observeres økt enzymatisk aktivitet, gastroenterologiske lidelser utvikles. I spesielt alvorlige tilfeller anbefales til og med tidlig avbrytelse av svangerskapet.

Som regel oppstår kløe med kolestase rundt 36-40 uker av svangerskapet. Hovedrollen spilles av hudsymptomer. Først føles kløe bare i området av sålene og håndflatene, deretter beveger den seg til magen og ryggen, og snart klør hele kroppen.

Gulsot oppstår ikke nødvendigvis med kolestase, men det gjør detfullt mulig (gulfarging av huden kan observeres etter ca. to uker fra begynnelsen av de første kløende følelsene).

I tillegg observeres ved kolestase, lysere avføring, mørkfarging av urin, dyspeptiske symptomer som halsbrann, kvalme og tap av matlyst. Hvis kolestase oppstår i en mild form, så en og en halv til to uker etter fødselen, går den over av seg selv.

Diagnosemetoder

Hvis det oppstår kløe, anbefales det å oppsøke lege. I tillegg til allmenneksamen tildeles ytterligere laboratorietester:

  1. Generelle og biokjemiske blodprøver for å få data om nivåene av bilirubin og gallesyrer (de endres for eksempel ved kolestase), jern, urinsyre.
  2. Tester for binyre og skjoldbruskkjertelhormon.
  3. Allergistatustesting hvis kløe mistenkes å være et symptom på atopisk dermatitt eller urticaria. Samtidig vil det være mulig å installere et allergen for å unngå det i fremtiden.

Ulike mikrobiologiske studier er utført for å bekrefte eller utelukke tilstedeværelse av infeksjon. En ultralyd av leveren kan også være nødvendig.

Behandling

Ikke alle vet når hele kroppen klør under svangerskapet, hva de skal gjøre. Eliminering av kløe avhenger av hva som forårsaket det. Bare ved å fastslå og eliminere årsaken kan du bli kvitt ubehaget.

I tilfeller der candidiasis eller andre infeksjoner er årsaken, brukes soppdrepende midler (som nystatinsalve), antibiotika eller antivirale midler.

Hvis vi snakker omallergiske reaksjoner, da trengs antihistaminer. Riktignok hjelper de med å lindre kløe i andre sykdommer. I utgangspunktet er dette andre og tredje generasjons legemidler som er tryggere under graviditet, for eksempel Gistafen eller Zyrtec

Legemidlet Zyrtec
Legemidlet Zyrtec

Men glukokortikosteroider (for eksempel Advantan-krem, Hydrokortison, Prednisolon og salver basert på dem) brukes svært begrenset under graviditet, selv om de er svært effektive, ikke bare kløestillende, men også betennelsesdempende. Faktum er at ved langvarig bruk påvirker de funksjonen til binyrene.

Legemidlet Advantan
Legemidlet Advantan

I tilfeller der kløe er en manifestasjon av nevrologiske lidelser, kan beroligende midler brukes, inkludert de av naturlig opprinnelse, for eksempel produkter basert på vendelrot. De har en beroligende effekt, som vil være ganske nok til å normalisere funksjonen til nervesystemet, gjenopprette søvn og redusere kløe (men bare hvis de brukes regelmessig).

Hvis det er en manifestasjon av kolestase, foreskrives medikamenter av ursodeoksykolsyre, som er trygge for fosteret. Det stimulerer frigjøring av gallekomponenter som er giftige for leveren fra kroppen. I tillegg brukes medisiner fra kategorien hepatoprotectors som gjenoppretter leverfunksjonen. Dette er for eksempel Karsil. Samtidig er inntaket av antioksidanter - askorbinsyre og vitamin E.

Karsil medikament
Karsil medikament

Det er veldig viktig for kolestase å følge en bestemt diett. I kostholdet til den vordende moren bør det være mer proteinmat, inkludert kylling, egg, meieriprodukter. I tillegg må du ta linolsyre, folsyre og fettløselige vitaminer.

Kløe og tørr hud: hva du bør gjøre for riktig pleie

Svært ofte under graviditeten blir huden tørr, en kvinne får problemer som peeling og konstant kløe. Dette skyldes påvirkning av mange faktorer, inkludert hormonelle endringer. Men denne årsaken kan bare elimineres med riktig forsiktighet.

Først av alt bør du gå gjennom innholdet i kosmetikkvesken. Det er nødvendig å kvitte seg med produkter med for aktive komponenter, høyt innhold av fruktsyrer og bærekstrakter, samt med en ganske utt alt parfymeduft.

I stedet er det bedre å velge produkter som har en mykgjørende og fuktighetsgivende effekt. Ofte er dette naturlig baserte kremer som inneholder ekstrakter av apotekskamomille, aloe, lind, ginkgo biloba. Det hender at eiere av fet hud møter lignende problemer, men da er det bedre å velge et middel som inneholder ekstrakter av calendula og grønn te. Kløe er ledsaget av utseendet av strekkmerker på huden.

Heldigvis kan du i dag mot denne kosmetiske defekten plukke opp spesielle kremer som inneholder fuktighetsgivende og nærende ingredienser, sporstoffer, askorbinsyre og vitamin E. Du kan velge olje fra strekkmerker under graviditeten. Den inneholder vanligvis olivenolje eller mandelolje som base.olje, samt druekjerneolje.

For å unngå tørr hud er det ikke nok å velge spesialklær for gravide, du må følge drikkeregimet. Det anbefales å drikke minst 1,5 liter vann per dag. Du kan fukte huden med termisk vann.

Anbefalt: