Griperefleks: konsept, definisjon, norm og patologi, identifisering av problemer, nødvendig behandling og fysiske prosedyrer

Innholdsfortegnelse:

Griperefleks: konsept, definisjon, norm og patologi, identifisering av problemer, nødvendig behandling og fysiske prosedyrer
Griperefleks: konsept, definisjon, norm og patologi, identifisering av problemer, nødvendig behandling og fysiske prosedyrer
Anonim

Spedbarnets griperefleks er en eldgammel fylogenetisk mekanisme. Evnen til å holde gjenstander i håndtakene fører først til spillets verden, og deretter lærer babyen å spise på egen hånd. Griprefleksen er medfødt. Ved ett års alder blir denne refleksen bevisst og blir til en koordinert og bevisst handling. I denne artikkelen foreslår vi at du gjør deg kjent med utviklingsstadiene av refleksen, identifiserer årsakene til en svak eller fraværende refleks.

Første trinn

god griperefleks
god griperefleks

Når vises griperefleksen hos en nyfødt? Som allerede nevnt ovenfor, er dette en medfødt reaksjon. Fra fødsel til et år forvandles refleksen til en bevisst handling, og det er tot alt 4 stadier.

Det første trinnet varer fra 0 til 2 måneder og oppdages veldig enkelt. Lege eller foreldre når du trykker en finger påbabyens håndflate skal kjennes når håndflaten hans er tett komprimert rundt fingeren. Og denne ubevisste reaksjonen er en griperefleks.

I en lang periode er babyens hender knyttet til knyttnever. Men over tid vil nysgjerrigheten våkne, og barnet vil begynne å løsne dem og klemme dem igjen.

Allerede på det første stadiet prøver noen babyer bevisst å gripe alt som kommer inn i synsfeltet deres med hendene.

Andre utviklingstrinn

Dette stadiet utvikler seg i en alder av tre måneder. På dette tidspunktet vet babyen fortsatt ikke nøyaktig hva han trenger, men prøver allerede å leke med leker, nå ut til gjenstander. I løpet av denne perioden utvikles ikke bare griperefleksen, men også koordineringen av bevegelsene, synsorganene.

Fra de er tre måneder gamle kan foreldre rådes til å henge en flerfarget leke over babyens seng slik at han kan nå den med hendene. Du kan også leke med ansiktsdekningen, og babyen vil snart begynne å gjenta disse bevegelsene.

Tredje trinn

nyfødte reflekser
nyfødte reflekser

Var fra fire til åtte måneder. På dette stadiet vil babyen fortsatt ikke være veldig fingernem, men vil allerede være mer trygg på å holde små gjenstander og leker i hendene. Det er verdt å være oppmerksom på at barnet utvikler seg, nysgjerrigheten våkner, og gjenstander som utgjør en fare for ham bør være utenfor rekkevidde.

Ved åtte måneder gammel bør babyen holde gjenstander i hendene mer effektivt og koordinert.

Det fjerde utviklingsstadiet av griperefleksen

Fra nimåneder og opptil ett år, vil barnet holde gjenstander ganske fast, utholdenheten vil bli sterkere, og foreldrene må med makt ta gjenstander som ikke kan tas fra hendene deres.

Innen år skal problemet med griperefleksen hos barnet nesten være løst. Ved første bursdag skal babyen din kunne plukke opp gjenstander med både høyre og venstre hånd.

Utvikling av refleksen

svak grepsrefleks
svak grepsrefleks

Uten ekstern stimulering kan utviklingen av griperefleksen være vanskelig. Foreldre bør hjelpe barnet deres med å lære å plukke opp og holde gjenstander.

Det første du må gjøre er å skape interesse for emnet. Kjøp rangler med et tynt håndtak, en barnelyse skje. Gi gjenstander ikke direkte inn i håndtaket, men på avstand slik at babyen strekker seg etter dem, gjør en innsats.

På det første stadiet, løsne knyttnevene til smulene, legg fingrene i håndflaten.

Fra og med året må du fremme utviklingen av finmotorikk. For å gjøre dette må barnet få skiver med epler, en brødskorpe, kaker i hendene, lære å holde en skje og bruke den riktig. La meg under oppsyn vri plastelina i håndtakene, prøve å støpe noe ut av den sammen. Å utvikle en griperefleks er veldig enkelt, men for dette må du anstrenge deg, og ikke håpe at babyen over tid vil lære alt på egen hånd.

Hvis svak reaksjon er merkbar, eller den er svekket, bør du konsultere en barnelege.

Når reaksjonen er svak

En babys svake griperefleks kan være merkbar opp til to måneders alder, og dette er norm alt. Hvis svakheten fortsettermye lenger, så er ikke dette en grunn til å slå alarm. Kanskje trenger babyen all mulig hjelp fra en voksen.

Vekk interesse for gjenstander, masser barnets hender med sirkulære bevegelser av tommelen.

Men likevel er det verdt å kontakte barnelege med spørsmål om svak refleks. Legen vil identifisere årsakene til en slik feil, foreskrive nødvendige massasjekurs, fysioterapi eller til og med medikamentell behandling.

Ingen refleks

baby utvikling
baby utvikling

Når det ikke er griperefleks, bør du ikke få panikk, det vil ikke hjelpe babyen å utvikle det. Årsaken til mangelen på refleks er kanskje ikke et brudd i nervesystemet eller andre sykdommer, men en svak muskeltonus.

En enkel massasje kan bidra til å takle problemet, som er enkelt for foreldre å gjøre selv, selv uten spesialisert utdanning.

Massasje bør kombineres med aktiviteter med barnet. Tiltrekke hans interesse for fag. For eksempel vil det hjelpe å spille mens du spiser på et fly. Ta skjeen til babyens munn, og flytt den deretter litt tilbake. Babyen vil begynne å strekke seg etter skjeen med håndtakene, ta den og trekke den inn i munnen. Behandlingen tar ikke mye tid, og med riktig tilnærming vil det snart være mulig å bli kvitt problemet.

Klasser for utvikling av refleksen

nyfødte reflekser
nyfødte reflekser

I fullstendig fravær av en griperefleks hos en nyfødt eller i en svak, må du prøve å utvikle den. For at babyens muskler skal fungere som de skal, må du jobbe med barnet en stund, ikke bare når du er våken, menog under søvn. La oss se på noen få enkle øvelser som vil bidra til å utvikle griperefleksen.

  1. Mens babyen sover, vil nevene være svakt knyttet, akkurat nå må du begynne å utvikle refleksen. Sett fingeren først i den ene håndflaten, barnet vil begynne å ufrivillig klemme knyttneven og holde gjenstanden i den. Deretter flytter du fingeren til en annen penn og venter igjen på et godt svar. Slike manipulasjoner må gjøres hver gang babyen sovner.
  2. Forleng babyens tommel, hold den med tommelen slik at den ikke krøller seg tilbake. Ta tak i de andre fingrene til barnet med resten, kna i en sirkulær bevegelse til venstre side. Bøy deretter hver finger etter tur, og løs den.
  3. Løs opp alle babyens fingre, bruk tommelen til å massere i sirkulære bevegelser. Du kan spille "Magpie Crow", dette spillet bidrar også til å utvikle en griperefleks.
  4. Heng leker over barnesengen, de skal alle være innen rekkevidde, men babyen må være flink og sterk for å nå og ta tak i dem.
  5. Lek rangler med babyen, rist dem foran barnet, han bør vise interesse, prøve å ta en lys ting på egen hånd. Ikke legg rangler i hendene til babyen, han bør ta tak i dem.

Hvis babyen innen den tredje måneden av livet fortsatt ikke har nok leker, ikke prøver å beholde dem, kan dette være tegn på hypotonisitet eller hypertonisitet i musklene. Det er umulig å la utviklingen gå sin gang, det er nødvendigoppsøk lege.

Når reaksjonen ikke forsvinner

hvordan utvikle reflekser
hvordan utvikle reflekser

Som det ble skrevet tidligere, må den medfødte refleksen til slutt transformeres til bevisste bevegelser. Hvis den automatiske reaksjonen ikke forsvinner etter at babyen har fylt fem måneder, må du snarest kontakte en spesialist, fordi dette kan indikere et brudd på nervesystemet og ryggmargen.

Tid for å se en barnelege

Det hender at babyer absolutt ikke har noen medfødt griperefleks. Vi fort alte deg hvilke aktiviteter som bør utføres for utviklingen og om behovet for massasje. Hvis prosedyrene ikke hjelper, og griperefleksen ikke vises hos barnet, bør du umiddelbart kontakte legen.

Rettidig igangsetting av behandling er halve suksessen til terapi. Legen vil foreskrive medisiner, fysioterapi og massasje for å utvikle refleksen. Etter rettidig assistanse vil barnet begynne å utvikle seg i henhold til normene, han vil raskt ta igjen jevnaldrende og innen året vil han selvstendig lære å holde gjenstander i de små hendene.

Hvis babyen i en alder av ni måneder ennå ikke har lært å holde gjenstander på egen hånd, å ta dem, må du konsultere en spesialist. Du vil sannsynligvis trenge massasjer og andre behandlinger.

Hvis babyen ikke en gang er fem måneder gammel, og han ikke har begynt å gripe gjenstander, så er dette også et uvennlig tegn. Normen for slik utvikling er prematuritet, men etter fem måneder bør babyen i utvikling ta igjen jevnaldrende.

Så snart babyen begynner å vise seginteresse for fag, hjelpe ham å opprettholde den nysgjerrigheten. Hvis du velger det du liker (selvfølgelig, hvis det ikke er farlig), kan denne interessen for å utforske verden forsvinne. Ved de første forsøkene på å ta tak i en ting, stimulere babyen, hjelpe ham, vekke interesse.

Konklusjon

hvordan utvikle finmotorikk
hvordan utvikle finmotorikk

Fraværet eller svakheten til en av refleksene, inkludert den som griper, indikerer ikke tilstedeværelsen av alvorlige utviklingsforstyrrelser eller sykdommer. Småbarn har mange reflekser, og fraværet eller svakheten til flere av dem er grunn til bekymring. Hvis du ikke er bekymret for griperefleksen, så vær oppmerksom på de andres arbeid:

  1. Sugerefleksen er en av de viktigste, uten den er det vanskelig for et barn å overleve. Hvis du putter en smokk, flaske eller bryst i babyens munn, bør babyen begynne å suge aktivt.
  2. Søkerefleks. Å kontrollere den normale driften av denne reaksjonen er enkel: du må lett berøre babyens kinn med fingeren. Den normale reaksjonen er å snu babyens hode mot det berørte kinnet, enten babyen sover eller er våken.
  3. Forsvarsreaksjon. Legg babyen på magen, han skal ikke hvile ansiktet, men snu hodet til siden slik at du kan puste rolig.
  4. Bukerefleks. Bare kil babyens mage lett til høyre for navlen, som svar vil en reaksjon følge - klem på venstre ben og håndtak.
  5. Galants refleks. Når babyen ligger på magen, kil korsryggen, babyen må løfte bekkenet og bøye benet.
  6. Crawling refleks. Et barn som ligger på magen bør prøve å krype, legge hendene under hælene, og babyen vil begynne å aktivt presse av.
  7. Andre reflekser: svevende, tonic labyrint, signalering, pull-ups, håndstøtte, automatisk gangart, kroppskorrigerende reaksjon, kryssbøyning av bena.

Alle disse refleksene blir sjekket av barneleger, og hvis noen er fraværende i forbindelse med griping, vil legen foreskrive en undersøkelse.

Anbefalt: