Arbeidsplan i forberedelsesgruppen med foreldre. Påminnelse til foreldre. Råd til foreldre i forberedelsesgruppen

Innholdsfortegnelse:

Arbeidsplan i forberedelsesgruppen med foreldre. Påminnelse til foreldre. Råd til foreldre i forberedelsesgruppen
Arbeidsplan i forberedelsesgruppen med foreldre. Påminnelse til foreldre. Råd til foreldre i forberedelsesgruppen
Anonim

Konseptet førskoleopplæring sier at de første lærerne er foreldre. Psykologer har bevist at en omsorgsfull holdning til babyen, en atmosfære av tillit, oppmerksomhet i familien blir grunnlaget for normal utvikling av barnets personlighet. Mange tror at det kun er lærere som har ansvar for opplæring og oppdragelse av en førskolebarn. Faktisk er det bare fellesaktiviteter til førskolearbeidere og foreldre som kan gi positive resultater. Derfor, i førskoleinstitusjoner, vies mye oppmerksomhet til dette området av pedagogisk aktivitet. Materialet vårt vil bidra til å utarbeide en arbeidsplan i forberedelsesgruppen med foreldre og effektivt implementere den som en del av utdanningsprosessen.

arbeidsplan i forberedende gruppe med foreldre
arbeidsplan i forberedende gruppe med foreldre

Hensikten og målene med å jobbe med foreldre i en førskoleopplæringsinstitusjon

I vårt samfunn er situasjonen vanlig når voksne, etter å ha sendt barnet sitt i barnehagen, er fullstendig oppslukt av arbeidsdager, bekymringer, problemer, og gir babyen et minimum av oppmerksomhet. Foreldre prøver selvfølgeligå gi barnet alt som er nødvendig, men resultatet er det motsatte - under slike forhold kan babyen ikke utvikle seg norm alt, det er brudd i dannelsen av personligheten, psykiske lidelser observeres ofte. Derfor er hovedmålet for en førskoleinstitusjon i rammen av å jobbe med familien til elever dannelsen av en aktiv stilling for voksne. Dette betyr at foreldre bør bli proaktive deltakere i den pedagogiske prosessen. Dette aspektet er spesielt viktig for eldre elever, siden det er i 5-årsalderen at det oppstår et vendepunkt i dannelsen av personlighet, knyttet til det faktum at babyen forbereder seg på å bli skolebarn.

Det er også viktig å merke seg at foreldrene ikke alltid takler pedagogiske oppgaver – dette skyldes mangel på spesialisert utdanning. Derfor er det behov for å øke kompetansen til voksne i barneoppdragelse – denne oppgaven bør også løses gjennom tett samarbeid mellom barnehagen og familiene til elevene.

samhandling med foreldre i forberedelsesgruppen
samhandling med foreldre i forberedelsesgruppen

Arbeidsplan

For å løse de fastsatte oppgavene organiseres det rettet aktiviteter i førskoleinstitusjoner. Så et viktig dokument som regulerer denne prosessen er den årlige arbeidsplanen i den forberedende gruppen med foreldre. Den er utarbeidet på grunnlag av regelverk, men det tas også hensyn til familienes faktiske behov. Innholdet i planen bør inkludere en rekke aktiviteter, inkludert:

  • informasjonsarbeid;
  • diagnostiske tiltak;
  • psykologisk og pedagogiskopplysning;
  • fremme familieverdier, viktigheten av felles fritid.

Et slikt dokument utarbeides for hele studieåret. Planens sp alter er ikke strengt regulert, men følgende anbefales: «Arrangementets navn», «Pedagogiske mål og mål», «Forfall», «Ansvarlig utfører».

fremoverplan med foreldre i forberedelsesgruppen
fremoverplan med foreldre i forberedelsesgruppen

Oppsøkende aktiviteter

Arbeidsplanen i forberedelsesgruppen med foreldre inkluderer aktiviteter for å sette seg inn i vilkårene for barns opphold i barnehagen, tilbud om tilleggstjenester, samt spesi altilbud organisert i institusjonen (for eksempel logopedi, psykologisk). Denne informasjonen kan formidles ved hjelp av reklamehefter, informasjonsstativer. I tillegg er en effektiv form for informasjonsaktiviteter i barnehagen en konsultasjon for foreldre. I den forberedende gruppen kan følgende diskusjonstemaer foreslås: «Første trinn til første klasse», «Krisen på seks år og måter å overvinne den på», «Er det på tide å gå på skolen?»

Diagnose

For at samhandlingen med foreldre i forberedelsesgruppen skal være produktiv, er det nødvendig å kartlegge barnas behov. I tillegg er det viktig å identifisere en rekke aktuelle problemer, «hete» problemstillinger knyttet til oppdragelse av førskolebarn. Det er mulig å løse slike problemer ved hjelp av individuelle og gruppesamtaler, spørreundersøkelser.

Den rimeligste ogspørreskjemaer for foreldre er en vanlig diagnoseform. I den forberedende gruppen kan emner som "Behovet for å studere lese- og skriveferdighet i barnehagestadiet", "Tilstanden til barnets helse", "Tempereringsprosedyrer: fordeler og ulemper" og andre foreslås

Pedagogisk opplæring for foreldre

Å øke foreldrenes kompetanse i utvikling og oppdragelse av barn er en av de viktigste oppgavene i samspillet mellom førskoleopplæringsinstitusjoner og familien. I en førskoleinstitusjon organiseres ulike former for aktivitet på dette området. Så en fremtidsplan med foreldre i forberedelse inkluderer:

  • foreldremøter;
  • konsultasjoner;
  • psykologisk og pedagogisk opplæring;
  • design av tematiske hjørner, stativer;
  • felles massebegivenheter.
spørreskjema for foreldre i forberedelsesgruppen
spørreskjema for foreldre i forberedelsesgruppen

Foreldremøter

En effektiv og produktiv arbeidsform i barnehagen er et foreldremøte. I den forberedende (middels og yngre grupper kan også delta som lyttere) alderskategori av elever, kan emnene for slike arrangementer være som følger: "Daglig rutine for fremtidens førsteklassing", "Leker i livet til en eldre førskolebarn", "Sport og herding som forebygging av infeksjonssykdommer".

Ved hjelp av en slik arbeidsform som et foreldremøte er det mulig å løse ulike pedagogiske oppgaver, særlig å informere om oppholdsvilkår for barn i en førskoleopplæringsinstitusjon,under samtalen identifisere de faktiske behovene til barn, øke kompetansenivået til voksne om utdanningsspørsmål.

Under denne formen for aktivitet føres nødvendigvis protokollen fra møtet, som viser sakene som er diskutert, vedtak som er tatt, praktiske aktiviteter utført og mer.

Konsultasjon

Ikke mindre effektiv aktivitetsform i barnehagen for å løse pedagogiske problemer er konsultasjon for foreldre. I forberedelsesgruppen gjennomføres det både etter plan og ved eventuelle problemsituasjoner. Slikt arbeid kan utføres både i form av et fellesmøte og individuelt.

Hjørner og tribuner for foreldre

En annen metode for pedagogisk arbeid med foreldre er produksjon av spesielle stands, som gjør at voksne får mulighet til å bli kjent med relevant informasjon ved å bringe barn til barnehagen. Hvordan arrangere et hjørne for foreldre i forberedelsesgruppen? Det mest praktiske alternativet ville være å kjøpe et ferdig stativ med de tilgjengelige "lommene" for informasjon. Fordelene er at den er estetisk utformet og praktisk. Foreldreskjermen skal vise, og oppdatere regelmessig, følgende informasjon:

  • psykologiske og pedagogiske alderskarakteristikker for barn 5-6 år;
  • dagsrutine;
  • timeplan;
  • menu;
  • antropometriske data for elevene i gruppen;
  • pedagogiske anbefalinger, råd fra logoped og psykolog;
  • annonser.

Også i dette hjørnet kan duå plassere soner med utstillinger av barneverk, en "pedagogisk ferdighetsboks", som kan inneholde for eksempel et notat til foreldre om et aktuelt tema, en mappe med bilder av barn under kreative aktiviteter og mye mer.

råd til foreldre i forberedelsesgruppen
råd til foreldre i forberedelsesgruppen

Organisering av fritidsaktiviteter

For dannelse av en aktiv pedagogisk stilling arrangeres familiearrangementer i en førskoleinstitusjon. Arbeidsplanen i den forberedende gruppen med foreldre inkluderer matinéer, idrettsarrangementer, kreative kollektive aktiviteter.

Organisering av slike arrangementer innebærer omfattende forberedelsesarbeid både med elever og deres familier. Når du gjennomfører slike fellesferier, er det først og fremst viktig å skape en varm og vennlig atmosfære av samhandling mellom lærere og foreldre, så vel som voksne og barn. For dette avholdes en foreldresamtale. I den forberedende gruppen kan temaene for en slik begivenhet være følgende: "Familieverdier", "Støtte, forståelse av voksne som en faktor i den psykologiske komforten til en eldre førskolebarn."

foreldremøte i forberedelsesgruppen
foreldremøte i forberedelsesgruppen

tematiske påminnelser

En enkel, tilgjengelig form for pedagogisk arbeid er produksjon av spesielle hefter og brosjyrer. De kan legge ut informasjon om kommende arrangementer, viktige organisatoriske øyeblikk. Foreldreveiledningen viser ulikeanbefalinger, atferdsregler i en gitt situasjon. Du kan for eksempel foreslå følgende emner: "Barnet snakker dårlig: hva skal man gjøre?", "Ideer til en høstvandring", "Vitenskapelige eksperimenter for barn på 5 år".

hjørne for foreldre i forberedelsesgruppen
hjørne for foreldre i forberedelsesgruppen

Arbeidsplanen i forberedelsesgruppen med foreldre er hoveddokumentet til en førskoleinstitusjon, og reflekterer en hel rekke aktiviteter som tar sikte på å øke aktiviteten, initiativet til voksne, organisere samhandlingen mellom lærere og elevenes familier, og gi nødvendig psykologisk og pedagogisk hjelp.

Anbefalt: